MERS

V současné době velice diskutované téma a strach z nakažení. Co je to tedy MERS a jak se můžete nakazit? MERS je zkratka anglického názvu Middle East Respiratory Syndrome, jedná se o onemocnění plic, kterou nelze v časném stádiu snadno diagnostikovat. MERS je jedna z forem koronaviru, stejně jako onemocnění SARS. Nemoc se přenáší ze zvířat na lidi (zoonóza), nejčastěji se jedná o velbloudy a netopýry.

MERS - jedna z forem koronaviru

Další názvy: MERS-CoV, Middle East Respiratory Syndrome

Příznaky

Týká se části těla

Virus MERS je znám od roku 2012 a úmrtnost na tuto nemoc je velmi vysoká.

Co MERS způsobuje a projevy

Virus MERS způsobuje pneumonii (zánět plic), naštěstí se nešíří tak snadno vzduchem jako třeba SARS, přesto již došlo k nakažení několika lidí, kteří se pohybovali nebo se starali o nemocného.

Příznaky MERS

První příznaky nemusí nemocný ani zpozorovat a už vůbec ne přikládat jim nějaký význam. Jedná se o kašel, dušnost, zvýšenou teplotu, která se pohybuje kolem 38 °C, v pozdějším stádiu se MERS šíří do ledvin, kde způsobuje selhání.

Diagnostika a léčba

Diagnostika je v tomto případě jen na základě odebrání krve na vyšetření, tzv. PCR, jedná se o vyšetření úseku DNA, které by v sobě mělo MERS obsahovat. Účinná léčba zatím neexistuje, vakcína není vynalezena, v případě nákazy MERS se léčí pouze symtomy, což znamená, že jsou pacientovi podávány antibiotika proti zánětu plic, jsou mu léčeny ledviny a další obtíže.

Prevence

Prevence je v tomto případě velice jednoduchá, nejúčelnější je nenavštěvovat oblasti kde se MERS vyskytuje. Při kontaktu s tímto územím dodržujte důkladně hygienu, zakrývejte si ústa a nos kapesníkem, nedotýkejte se nosu, očí a úst nemytýma rukama a vyvarujte se těsnému kontaktu s lidmi z této oblasti.

Autor: Lucie Kliková

pletení a háčkování