Nedostatek vápníku, přírodní zdroje vápníku

Vápník je velice důležitý minerál pro naše tělo. Vápník je součástí kostí, kloubů a svalů, je nezbytný pro správnou srážlivost krve, přenášení nervových vzruchů, v těhotenství a v době kojení, kontroluje hmotnost a prospívá při trávení. 99% vápníku je přítomno v kostech a zubech. Proto, aby se vápník dostal do kostí, je zapotřebí vitamín D a také hořčík.

Nedostatek vápníku

Vápník by měl být v našem jídelníčku nepostradatelnou složkou. Ideální denní dávka je 800 až 1000 mg, těhotné ženy a lidé na 50 let by měli dávky zvýšit až na 1500 mg denně.

Nedostatek vápníku

Bylo zjištěno, že pokud trpíte v dětství nedostatkem vápníku, může to u vás vést ke zvýšené pravděpodobnosti vzniku roztroušené sklerózy. Dále se může nedostatek vápníku projevit ve formě křivice, neboli rachitidy. Řídnutí kostí, zvýšená lomivost, toto onemocnění se nazývá osteoporóza a ženy po menopause jsou velice náchylné. Ženy po 50 roku by měli mít denní příjem vápníku stejný jako těhotné a kojící ženy! Paradontóza, bolestivá plynatost, nervové napětí, nespavost, psychická podrážděnost, bolesti zad a také svalové křeče.

Jestliže je nějak narušena hormonální hladina může být vápník špatně ukládán a tím dochází k řídnutí kostí. Dále je nedostatek vápníku způsoben nedostatečným přísunem v potravinách, onemocněním imunitního systému, psychický stres (hysterický záchvat) a také při nedostatku vitamínu D.

Kde najdu vápník

Vápník můžete najít v mnoha potravinách. Vypíšeme si zde seznam tak, abyste věděli, kde je vápníku dostatek a kterým potravinám je dobré se vyhýbat, protože naopak vedou k odvápnění organismu.

Potraviny s dostatkem vápníku

  • mléčné výrobky – jogurt, mléko, sýr, smetana, parmezán,
  • maso a ryby – sardinky, mořské řasy, kuřecí maso, losos, filé, sója
  • vejce
  • zelenina a ovoce – listový salát, mrkev, cibule, okurka, fíky, jablka, petržel, kapusta, pažitka, špenát
  • luštěniny – čočka, fazole
  • ořechy a semínka – mandle, arašídy, slunečnicová semínka, CHIA semínka, mák
  • mléčná čokoláda
  • zelený čaj

Mezi potraviny, které mají nejvíce mg vápníku na 100 g a to více než 1200 mg se řadí tyto potraviny:

  • CHIA semínka 1200 mg,
  • parmezán 1205 mg,
  • mořské řasy 1400 mg,
  • mák 1460 mg.

Seznam potravin, které nás naopak okrádají o správné vstřebávání vápníku

  • Téměř všechny léky,
  • nápoje – sladké limonády s bublinkami, káva, alkohol, černý čaj,
  • konzervy a několikrát ohřívané jídlo,
  • sladkosti,
  • těstoviny, kuskus, knedlíky, bílé pečivo, brambory.

Vápník můžete do těla dostávat i uměle vytvořenými preparáty. Tato cesta je vhodná pro starší lidi a jako doplněk stravy pro sportovce či dlouhodobě nemocné. Ovšem přírodní vápník v potravinách je mnohem lepší.

Autor: Lucie Kliková DiS.

pletení a háčkování