Nosní polypy

Jedná se o vychlípení nosní sliznice do nosní dutiny. Toto nepříjemné onemocnění je doprovázeno zhoršením dýchání a neschopnosti dýchat nosem. Lidé s tímto postižením sliznice dýchají jen omezeně nosem a nebo jen ústy. Může se objevit problém s čichem a fakt, že i po chirurgickém odstranění se polypy mohou vrátit.

Nosní polypy

Latinsky: polyposis nasi

Další názvy: Nosní polypóza

Příznaky

ucpaný nos

Týká se části těla

Diagnóza

Příčiny a příznaky

Příčiny proč se lidem polypy v nosní sliznici vlastně dělají není zcela známý. Jsou zde rizikové faktory, které usnadňují vytvoření, jako je chronický zánět sliznice (rýma, alergie), astma nebo některé léky (Aspirin, Ibalgin). Příznaky jsou v tomto případě jasné. Jak už jsme psali výše, je to nedostatečné a ztížené dýchání nosem. Jestliže vám neustále teče z nosu vodnatá rýma nebo naopak vysmrkáváte zelenožlutý hlen je to další varovný signál. V pozdějším stádiu si již člověk může nahmatat bulku či mu může polyp vyhřeznout. Z nedostatku okysličení může docházet k častým bolestem hlavy, pocitu tlaku v obličeji nebo zhoršení čichu.

Léčba nosních polypů

Tak jako u většiny onemocnění jsou 2 hlavní možnosti léčby – konzervativní (léky) nebo chirurgická. Při základním vyšetření si lékař prohlédne váš nos – nosním zrcátkem, endoskopem a poté si dýchnete do trubičky, aby se zjistilo, jak moc velké je postižení. Po základním vyšetření, vám lékař předepíše nejprve nosní sprej a kortikoidy. Pokud tato léčba nezabere, budete muset své problémy řešit chirurgickou cestou, ale nebojte se, zákrok je to rutinní a hrozí jen malé riziko komplikací.

  • Odstranění pomocí místního znecitlivění – bude vám stříknut sprej, který znecitliví konkrétní část sliznice nosu.
  • Odstranění pomocí analgosedaci i.v. – do žíly vám bude vpraveno sedativum, které vás mírně „oblbne“. Vy budete spolupracovat, ale samotný zákrok si nebudete pamatovat
  • Odstranění v celkové anestezii – chirurgický výkon při kterém musíte být hospitalizování a podrobeni klasickému předoperačnímu vyšetření.

Nemusíte se bát nosní polypy nejsou smrtelnou chorobou, ale dokáží hodně znepříjemnit život, proto neváhejte a objednejte se ke specialistovi na ORL. Dýchejte volně a hlavně nosem!

Autor: Lucie Kliková DiS.

Mohlo by vás také zajímat

pletení a háčkování