Obsedantně - nutkavá porucha

Máte někdy pocit, že jste nezamkli dveře? Musíte se často vracet a kontrolovat vypnutý sporák? Máte nějaký rituál, který když neuděláte, stále na něj myslíte? Knihy nebo boty musí být srovnané podle barev či velikostí? Tak zbystřete, možná právě vás trápí obsedantně-nutkavá neboli kompulzivní porucha.

Obsedantně kompulzivní porucha

Další názvy: Obsedantně kompulzivní porucha, OCD

Příznaky

bezvědomí lítost přehnaná starostlivost vtíravé myšlenky

Diagnóza

Příznaky obsedantně kompulzivní poruchy

Při normálním běžném životě se občas stane, že člověk zapomene zda zamknul, pokud se ale vracíte třikrát a stále vás neopouštějí vtíravé myšlenky, měli byste se jít poradit s lékařem. Neustálé vtíravé myšlenky, úleva nastává až tehdy, když se opakovaně přesvědčíte, že jste danou věc opravdu udělali.

Jedná se také o strach z bakterií, pověrčivost, nechcete šlapat na čáry, na kanály, vždy vycházíte z bytu pravou nohou, třikrát se ohlédnete, že jste zavřeli branku, opakovaně zamykáte automobil. To všechno může vést k velice nepříjemné poruše, zvané obsedantně-kompulzivní porucha.

Toto onemocnění trápí mnoho lidí po celém světe. Může se objevit v kterémkoliv věku a mají na něj vliv jak vrozené tak výchovné aspekty. Velký problém nastává tehdy, pokud je člověk s poruchou OCD vyloučen ze společnosti nebo se naopak sám straní. Jeho nálady mohou být velmi rozmanité. Střídání strachu, vzteku, beznaděje a lítosti.

V tomto případě se nejedná o těžkou psychickou poruchu, OCD je velice dobře léčitelná a jedinci se mohou zcela normálně vrátit do běžného života. Jedinou překážkou v léčbě, je nemocný sám. Říct si, že touto poruchou trpím je nejtěžším rozhodnutím a ve většině případů až okolí postiženému sdělí, že toto chování už není ,,normální“.

Logickým a obsesivním chováním trpí každý člověk, je zde proto velmi těžké dokázat, kdy už se jedná o OCD a kdy je ještě strach a kontrola v pořádku.

Léčba

Nejčastěji se OCD léčí psychoterapií a farmakologicky, kdy kombinace těchto dvou terapií je nejúčinnější. Léčba se může provádět také neurologicky, to je ovšem v těch nejtěžších případech.

Antidepresiva je potřeba brát pravidelně a nestydět se za ně. Do jednoho až dvou měsíců od užívání by měla nastat změna a pacient by měl cítit úlevu a cítit se svobodněji. Pokud tato situace nenastane je potřeba konzultovat to s lékařem.

OCD je mnohem rozšířenější než si myslíte. Pokud si nejste jistí, zda touto poruchou trpíte, zeptejte se vašeho nejbližšího okolí. To nejlépe dokáže vyhodnotit, jestli máte obsedantně-kompulzivní stavy či jste jen přehnaně starostlivý.

Autor: Lucie Kliková, DiS.

Mohlo by vás také zajímat

pletení a háčkování