Otok kloubů

Mezi jeden z častých příznaků, které můžeme na svém těle pozorovat je otok kloubu. Jedná se o častý problém pohybového aparátu, který je velmi nepříjemný a zamezuje nám bezproblémový pohyb. Pokud trpíte otoky kloubů určitě zajděte k lékaři, může se jednat o závažné onemocnění.

Otok kyčelního kloubu

Příčinou tohoto otoku může být celá řada, ať už se jedná o úraz, infekční onemocnění nebo o degenerativní změny kloubu, vyhledejte lékařskou pomoc a začněte otok řešit. Tím, že si otok budete ledovat, sice z krátkodobého hlediska nad otokem zvítězíte, ovšem je třeba léčit příčiny nemoci.

Jaké nemoci mají v příznacích otoky kloubů?

Jednoznačně je to osteoartróza, jedná se o nehnisavý zánět kloubu. Dále může vzniknout otok při úrazu (pohmoždění, natržení okolních svalů nebo zlomeniny), infekce kloubu, které jsou způsobeny viry nebo bakteriemi jsou další skupinou, revmatoidní artritida, lupenka, dna, nádory kloubů a kostí – osteosarkomy a také intermitentní hydrops (občasný otok kloubu) zde se jedná o onemocnění, které vzniká bez ohledu na věku, pohlaví či životním stylu, ani RTG či jiná vyšetření nevykazují změny v oblasti kloubu.

Vyšetření a léčba otoků

Klouby, které vám otékají by se měly vyšetřit RTG, krevními testy, ultrazvukem, fyzikálně (pohled, pohmat, poklep), skiagrafie, artrografie, CT nebo scintigrafie. Při léčbě je vždy důležité zjistit, proč se otok objevuje a poté léčit příčiny otoku. Dále se mohou používat různé lokální masti, gely, chladící polštářky, používají se léky proti bolesti analgetika, poté také nesteroidní antirevmatika, která jsou silnější a účinnější.

Chraňte si své klouby, omezení pohybu a bolestivost je jednou z nejnepříjemnějších věcí, které vás mohou potkat. Ztuhlost kloubů je nepříjemná a rychle se zhoršuje. U větších kloubů se dá opotřebení poté nahradit umělým kloubem, ovšem pokud vás trápí otoky kloubů na rukách či jiných drobných kloubech, náhrada není možná.

Autor: Lucie Kliková

pletení a háčkování