Panická ataka

Nejprve si popíšeme nemoc, která vede k této panické atace, jedná se o úzkostnou poruchu s názvem panická porucha. Může se objevit náhled bez sebemenších dřívějších komplikací. Objevuje se v různých situacích, ať už doma ležíte nebo jedete autem či autobusem, může se vám stát, že utrpíte panickou ataku.

Panická ataka

Latinsky: trepidatum impetum

Další názvy: Panický strach, Panická úzkost

Příznaky

Týká se části těla

Diagnóza

Co je to panická ataka

Náhlé pocity úzkosti, sevřený žaludek, tachykardie, svalový třes, vertigo, sucho v ústech, návaly horka a chladu, mžitky před očima, svíravý pocit na prsou, bolest hlavy, pocit na zvracení, nauzea, dechová nedostatečnost, pocit strachu a kolapsu. Dále se objevují katastrofické myšlenky, pocit, že to nejste vy a okolí vnímáte jako někdo jiný, okolní svět se vám jeví jako nereálný či nehmotný, ztráta kontroly nad sebou, pocit na omdlení. Okolí na vás vůbec nemusí poznat, že se s vámi něco děje. Ataka přichází náhle a pomalu odeznívá, trvá v řádech několika minut.

Strach se prohlubuje, nemocný si myslí, že se mohou ataky vrátit kdykoliv, a proto se straní lidem a může to vyústit i v to, že odmítá chodit do společnosti, zůstává uvězněn doma se svým strachem.

Jak předcházet panické atace

Panické atace nelze předcházet. Může postihnout všechny, zejména pak lidi psychicky labilnější, emocionálně nesrovnalé, ale také lidi s velkým stresem, strachem o osoby blízké nebo v nějaké náročné životní situaci. Problémy všech lidí se nahromadí a v určité chvíli se někde projeví, i tak může vzniknout panická ataka. Smrt blízkého člověka, zkoušky ve škole, maturita, stres v práci, nemoc v rodině, cestování, ztráta zaměstnání, atd.

Léčba

Čím dříve začnete svůj problém řešit, tím kratší bude léčba a průběh nemoci bude také mnohem lepší. Obvodní lékař vám napíše psychofarmaka, která budete užívat půl roku a poté je budete půl roku vysazovat, pokud se vaše problémy nevrátí jste vyléčený. Jestliže ne, nic se neděje a váš problém je již hluboko ve vaší mysli, proto je zapotřebí užívat léky tři roky a poté se znovu pokusit vysadit je, jestli ani tentokrát vysazení nezabere, budete muset psychofarmaka užívat již po celý život nebo alespoň do té doby, dokud se nevynalezne jiný lék či jiná terapie.

Je zapotřebí, aby jste navštívili psychologa a ten s vámi probral příčinu vaší panické ataky. Pokud naleznete počátek vašich problémů, může být odstraněn a vy se tak budete cítit lépe.

Léky na panickou ataku vás nijak psychicky ani fyzicky neomezují, můžete řídit automobil (první jízda by měla být v doprovodu a menší vzdálenost), chodit do práce, sportovat, prostě vše na co si vzpomenete. V prvních týdnech byste měli zcela vyloučit alkohol, grapefruit a třezalkový čaj.

Pomoc při panické atace

Nenechávejte propuknout nemoc v plném rozsahu, jakmile se začnete stranit lidem je něco špatně a vy musíte zasáhnout. Dojděte si k obvodnímu lékaři, ten vám napíše lehká psychofarmaka a doporučí vám návštěvu psychologa. Do měsíce od prvního užití léku se vám stav zlepší a vy se zase vrátíte do stejných kolejí. Pokud se váš stav nelepší, lékař vám zvýší dávkování. Uleví se vám. Nepodceňujte tuto nemoc, která se dá tak snadno léčit.

Na internetu můžete pozorovat mnoho videí s odkazem na to, že psychiatři a obvodní lékaři mají smlouvy s farmakology, kteří psychofarmaka vyrábí a je to velký byznys. Ať tak, či tak, léky opravdu pomáhají a vy se po nich budete cítit lépe a opět se navrátíte do života.

Hodně zdaru s vaší panickou atakou, věřte, že zdaleka nejste jediný kdo touto nemilou nemocí trpí. Důležité je včas jí diagnostikovat a začít řešit a nestranit se lidem a svému životu. Uvidíte, že i vám bude lépe, když se svěříte odborníkovi. Panická ataka se dá v pohodě léčit a vyléčit.

Autor: Lucie Kliková DiS.

pletení a háčkování