Poruchy erekce

V moderní době se stále častěji muži potýkají s poruchou erekce. Ať už se jedná o kompletní či jen o neúplnou, je to problém, který se nahlas moc neřeší. Poruchy erekce mohou být způsobeny jak funkčně, tak psychicky, biologicky, sociálně či partnersky. Je velice důležité rozdělit si poruchy erekce do několika skupin a zjistit jaké příčiny jsou u konkrétního případu možné. Podle toho se poté postupuje s léčbou.

impotence

Další názvy: erektilní dysfunkce, impotence, poruchy potence

Nemoci s tímto příznakem

Diagnóza

Dělení poruch erekce

  • Kompletní – porucha erekce je viděna neustále. Není zde zachováno ztopoření po ránu, při masturbaci, ani při nekoitální stimulaci. Tvrdost penisu je zde velký problém a nemůže zde dojít ke kvalitnímu koitu. Zde se jedná o funkční či organickou poruchu erekce.
  • Neúplné (inkompletní) – častější forma poruch erekce, zde dochází ke ztopoření, ale tvrdost není dostatečná. Při masturbaci či stimulaci se ztopoření dostaví, při koitu se může, ale nemusí dostavit. Patří sem také občasné problémy s erekcí, které mají vliv na psychické rozpoložení jedince. V tomto případě se jedná o poruchu spíše psychickou, sociální či partnerskou.

U mužů nad 40 let vzniká problém s erekcí až u 52% případů.

Léčba

Záleží na příčině poruchy erekce, ale ve většině případů se provádí jak psychoterapie, tak farmakoterapie. U těžších forem se může provést tzv. Penilní endoprotéza.

Psychoterapie – návštěva psychologa či sexuální poradny pro páry mohou přispět ke zkvalitnění sexuálního života. U mírnějších forem není potřeba hned vyhledat psychologa, stačí zvolnit tempo, dodržovat klidový režim, pravidelná životospráva a třeba nějaká romantická dovolená.

Farmakoterapie – různé formy léčiv a doplňků stravy. Vždy je potřeba zjistit z jakého důvodu dochází ke ztrátě ztopoření. Jestliže je problém cévní, zahájí se léčba na rozšíření cév. Pokud je problém centrální, nasadí se léčba na stimulaci mozkových aktivit. Dále se podávají mužské hormony – androgeny. Lékaři mohou aplikovat do penisu látku, která stimuluje topořivá tělesa.

Pozor si dejte na různé reklamní triky, které lákají ke koupi různých doplňků stravy, které sice mohou zlepšit váš sexuální život, ale neřeší příčinu.

Občasné poruchy erekce jsou zcela běžné a nemusí se nějak přehnaně léčit. Pokud máte problémy delší dobu a ztopoření se nelepší, naopak se zhoršuje, je na místě vyhledat odbornou péči.  

Autor: Lucie Kliková, DiS.

Mohlo by vás také zajímat

pletení a háčkování