Rakovina mízních uzlin

Lymfom – zhoubný nádor mízní soustavy, který může být velmi agresivní. Bohužel se stále neví proč vzniká a proč se nádorové buňky shlukují v mízní uzlině. Lymfom se dělí na tři základní typy onemocnění. Jedná se o Hodgkinův lymfom, Non-Hodgkinův lymfom a na Burkittův lymfom. Všechny tyto nemoci nejsou zcela lehké na diagnostiku a i léčba je obtížná, ovšem u mírných forem je možné i 90% šance vyléčení.

Průnik rakovinných buněk krevní a lymfytickou cestou

Latinsky: Morbus Hodgkin

Další názvy: Hodgkinova choroba, maligní lymfogranulom, Hodgkinův lymfom

Příznaky

Týká se části těla

Diagnóza

K čemu slouží lymfatické neboli mízní uzliny? Jedná se o uzliny, které vznikají shlukem lymfocytů a dalších buněk. V uzlinách se soustřeďuje míza neboli lymfa a přefiltrovává se od škodlivin, poté dál proudí do krve. Lymfatické uzliny jsou v našem těle na mnoha místech, nejvíce však v podpaží a v tříslech. Pokud je v těle přítomna infekce nebo nádorové onemocnění, uzliny se zvětší a snaží se proti těmto nemocem bojovat díky lymfocytům (jeden typ bílých krvinek). Denně se vytvoří zhruba 2,5 litru mízy, která má za úkol čistit tělo od škodlivých látek. Jestliže lymfa neodtéká dostatečně, mohou vznikat otoky a je zapotřebí lymfu znovu rozproudit, velmi dobré jsou na to lymfatické masáže.

Hodgkinův lymfom

Tato choroba postihuje nejčastěji mladé lidi do 30 let věku, zejména muže. Příčina tedy není stále známá, dělí se na 4 základní histopatologické typy. Mezi hlavní a první příznaky tohoto druhu nádoru patří zvětšené lymfatické uzliny. Zpočátku jsou nebolestivé, velmi tvrdé až gumovité, nejčastěji se jedná o krční, podpažní a podklíčkové uzliny. Mezi příznaky dále patří teplota nad 38°C, noční pocení, úbytek váhy. Může se objevit také nesnášenlivost alkoholu, která vede k bolesti postižených uzlin několik minut po požití alkoholu, jedná se o typický příznak HD nemoci. Dále je to dušnost, kašel nebo svědění pokožky.

Diagnostika

U poloviny pacientů je při odběru krve zaznamenána zvýšená sedimentace erytrocytů (červených krvinek). HD lymfom se šíří z jedné uzliny do druhé, proto je velice důležité při diagnostice zjistit, které uzliny jsou již postiženy a které ne. Při diagnostice se provede histologické vyšetření postižené uzliny. HD lymfom se dělí na 4 stádia, v závislosti na tom, kolik uzlin a v jakém rozsahu, je postiženo. RTG, CT, ultrazvuk, PET, laboratorní odběr krve, odběr kostní dřeně, další nezbytná vyšetření pro diagnostiku a následnou léčbu HD lymfomu.

Léčba

Léčba je v tomto případě klasická, jako u každého nádorového onemocnění, jedná se o radioterapii, chemoterapii, chirurgické odstranění poškozené uzliny. Vyléčení je u pacientů s Hodgkinovým lymfomem až 80 – 90%. Po ukončení léčby je zapotřebí pravidelná kontrola uzlin, po dobu 3 let intenzivní.

Non – Hodgkinův lymfom

Tento druh má pod sebou více než 40 dalších nádorových onemocnění lymfatické soustavy. Jedná se o nejrozšířenější typ, který má bohužel mnohem obtížnější léčbu než je tomu u Hodgkinova lymfomu. Pokud se jedná o agresivní typ NHL je prognóza nejistá a léčba je velmi obtížná, některé druhy nádorů NHL neodpovídají na léčbu. Tento druh lymfomu se šíří často do střev, štítné žlázy nebo kůže.

Příznaky jsou asymptomatické a na NHL se může přijít až po například náhlé příhodě břišní nebo jiném akutním problému. Zvětšené uzliny mohou ale také nemusí být přítomny. Časté komplikace tohoto onemocnění jsou různé infekce, které znemožňují a hlavně zpomalují léčbu. Ta se může protáhnout až na více než 2 roky. Léčba je stejná jako u HD lymfomu. Další informace o Hodgkinově lymfomu.

Burkittův lymfom

Jedná se o agresivní typ NHL, který je typický pro africké děti a postihuje převážně obličej. Souvislost má s onemocněním EB viru, který jej může způsobit. Diagnostika a léčba je stejná jako u jakéhokoliv typu lymfatického nádoru.

Přestože je zhoubný nádor lymfatických uzlin velice dobře diagnostikován a léčen, není bohužel možné žádné preventivní opatření, protože se stále neví, proč tento nádor vzniká. Pokud jste si našli tvrdou mízní uzlinu, neváhejte a navštivte lékaře, může to být klasická infekce nebo i toto nepříjemné onemocnění, které lze velmi dobře léčit, pokud je terapie zahájena co nejdřív.

Autor: Lucie Kliková, DiS.

pletení a háčkování