SARS

SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) těžký akutní respirační syndrom nebo také syndrom náhlého selhání dýchání. Virové onemocnění vyskytující se především v Asii. Poprvé bylo zaznamenáno v Číně v roce 2002. V roce 2004 byla vymyšlena vakcína, ale v tu dobu nemoc vymizela, a tak se ani pořádně neví, zda je vakcína účinná. Bohužel se v poslední době objevují dceřiné nákazy s názvem MERS – CoV. Zatím poslední případy jsou hlášeny z prosince 2014 v Saudské Arábii.

Těžký akutní respirační syndrom, syndrom náhlého selhání dýchání (SARS)

Další názvy: Syndrom akutního respiračního selhání, Těžký akutní respirační syndrom, Severe acute respirátory syndrome, Serious acute respirátory syndrome

Příznaky

třesavka

Týká se části těla

Diagnóza

Původce nákazy je jeden z koronavirů, šíří se kapénkovou infekcí při úzkém kontaktu s postiženým. Pozor také dejte na předměty, které by mohly být infikované od hlenu či sekretu.

Příznaky SARS

Inkubační doba této nemoci je 2 – 7 dní, poté začne nemocný cítit únavu, má vysoké horečky (nad 38°C), bolesti hlavy. Po 2 – 7 dnech se dostavuje suchý dráždivý kašel a dýchací obtíže. U většiny lidí poté dochází k zápalu plic a selhání dýchací soustavy.

Léčba

SARS je léčen symptomaticky, což znamená, že jsou léčeny pouze projevy nemoci a ne jejich příčiny. Podávají se infuze na zavodnění, inhalační roztoky, antivirotika a kortikosteroidy. Jak už jsme řekli na začátku, v současné době je SARS vymýcen, ale jeho příbuzný vir MERS – CoV je na vzestupu. WHO (světová zdravotnická organizace) se obává epidemie.

Než navštívíte oblasti jako je Arabský poloostrov, Jordánsko, Irán a další informujte se o preventivních opatření proti nákaze. Nepodceňujte vysoké riziko!

Autor: Lucie Kliková Dis.

Mohlo by vás také zajímat

pletení a háčkování