Steatóza jater

Onemocnění jater, při kterém vznikají nefyziologické jaterní pochody a v játrech se hromadí tuky v podobě kapének. Jedná se o metabolickou poruchu jater, která může vznikat při užívání alkoholu, v těhotenství, ale také bez zjevných příčin.

Ztukovatění jater – steatóza

Latinsky: Steatosis hepatis

Další názvy: ztukovatění jater, ztučnění jater, ztučnělá játra, tučná játra, jaterní steatóza

Příznaky

bolest v pravém podžebří pocit těžkosti žlutá kůže

Týká se části těla

Diagnóza

 

Je to velice nepříjemné onemocnění, které provází bolest v pravém podžebří, žloutenka a nechutenství. Lidé, kteří trpí steatózou nejprve vůbec nepociťují žádné příznaky, až když je nemoc ,,rozjetá“, můžete pozorovat výše zmíněné příznaky.

Příznaky stearózy jater

Steatóza postihuje především dospělé lidi středního věku, ovšem nemůžete si být jistí v žádné věku. Nejčastější příčiny se řadí alkoholismus, obezita, nadměrný příjem tuků (lipidů), cukrovka (diabetes mellitus), malabsorbční syndrom (porucha vstřebávání živin), zvýšený cholesterol, léky nebo dosud nezjištěné důvody.

Příznaky jsou tedy v prvních měsících nezjistitelné, občas vás může pobolívat podžebří vpravo, ale celkové příznaky se projeví až při delším onemocnění. Diagnostika bývá náhodná, většinou se jedná o předoperační vyšetření nebo preventivní prohlídky, kdy je vám odebírána krev nebo příznaky souvisejí se zvětšujícími se játry, které nabývají jak na objemu, tak na hmotnosti. Při zvětšených játrech nemocný pociťuje malátnost, bolest, střídání průjmu a zácpy, pocit plnosti, únavu a snížení výkonu. U těžších případů se objevuje také zvracení, žloutenka nebo porucha vědomí.

Léčba a komplikace

Léčba se odvíjí od toho, proč vznikla steatóza právě u vás. Pokud je příčina alkoholismus je neprodleně nutné abstinovat a dodržovat dietetická opatření. Při obezitě samozřejmě snížíte váhu. V některých případech vám může být doporučeno užívání hepatoprotetik.

Jestliže s diagnostikovanou steatózou nebudete nic dělat, může dojít až k cirhóze jater, jedná se o nevratné poškození jaterní tkáně a je nutná transplantace. Další komplikací je zánět jaterní tkáně, který se prokáže laboratorními výsledky.

Prevence

Jedinou účinnou prevencí, jak se této nemoci vyhnout je nekonzumovat vysoké množství alkoholu, tuků a změnit životosprávu. Jestliže se ve vaší rodině Steatóza objevila určitě tyto rady zvažte.

Autor: Lucie Kliková DiS.

Mohlo by vás také zajímat

pletení a háčkování