Svrab v těhotenství

Toto nepříjemné onemocnění můžete chytit kdekoliv. Svrab se ukrývá v hotelovém pokoji, na veřejném záchodě, ale také v práci či ve školce. Protože je svrab velmi nakažlivý, nevyhýbá se bohužel ani těhotným.

Svrab u těhotné ženy

Nepříjemné kožní onemocnění není ani tak problémem pro miminko jako spíš pro maminku. Léčba je v těhotenství obtížná, protože léky, které jsou na svrab jinak předepisovány nejsou vhodné pro těhotné a kojící ženy.

Jestliže jste si na pokožce našly typické zarudlé pupínky s cestičkami (které ovšem nemusí být vidět) a místo vás svědí, nejspíše trpíte svrabem, který již dávno není připisován jen bezdomovcům a lidem sociálně slabším.

Pokud máte ve svém okolí někoho s kým sdílíte domácnost nebo jej často navštěvujete a on bohužel trpí onemocněním jménem svrab, je velice důležité, abyste se začala léčit také.

Čím svrab léčit?

Bylinky, jako je aloe vera či tea tree jsou vhodné na přidání do koupele a jako bojovníci proti svrabu. Dojděte si do lékárny, řekněte že jste těhotná a že potřebujete nějak šetrně, ale účinně vyléčit svrab. Lékárník vám nejspíše poskytne léčivou sírovou mast, která je na boj se svrabem tím nejlepším a nejcitlivějším.

Mast se používá po dobu tří dní, kdy byste se měly co nejčastěji mýt a opakovaně mast nanášet. Důležitým krokem je také opakované praní ložního prádla a všeho oblečení. Samozřejmostí je také znovu vyprání všech věcí ve skříní, umytí čalounění, vyvaření ručníků, utěrek a dalšího textilu co máte v bytě. Opakovat toto praní minimálně týden, ale i tak se vám může stát, že se svrab vrátí.

Co nemůžete vyprat zkuste zamrazit do mrazáku. Po vyprání prádla jej musíte ještě důkladně vyžehlit.

Za svrab se nemusíte stydět, postihuje mnoho žen i mužů na celém světě bez ohledu na věku či postavení. Svrab je nepříjemný v každém období lidského života, pro těhotné především tím, že se nemůže léčit klasickým velmi účinným prostředkem.

Autor: Lucie Kliková, DiS

Mohlo by vás také zajímat

pletení a háčkování