Tenisový loket

Onemocnění, které je velice nepříjemné a postihuje svalové a šlachové úpony loketního kloubu. Zánětlivé změny jsou lokalizovány v dolní části vnějšího loketního kloubu. Vznik tohoto onemocnění je především úrazového charakteru, onemocnění se říká tenisový loket proto, že nejčastěji postihuje sportovce.

Tenisový loket

Latinsky: epicondylitis humeri radialis

Další názvy: entezopatie, laterální epikondylitida humeru, zánět zevního epikondylu kosti pažní, syndrom úponových bolestí

Příznaky

bolest vyzařující do prstů zarudnutí kůže nad kloubem

Týká se části těla

Diagnóza

Jak se projevuje tenisový loket

Tenisový loket vzniká většinou náhle při přetěžování horní končetiny. Jeho projevy jsou bolestivost při pohmatu, bolest se stupňuje a pokud se tenisový loket neléčí, má pacient problém později zvednout i hrnek. Bolest vystřeluje do prstů nebo do ramene. Bolest se při námaze zvětšuje a naopak při klidovém režimu ustupuje. Dalším projevem je otok, zarudnutí a zvýšená lokální teplota. Obtížné natažení a rotace s dlaní nahoru.

Diagnostika je v tomto případě jasná, lékař se vám nejprve zeptá na to, kdy se začali bolesti objevovat, promačká si danou oblast a provede tzv. Stress test třetího prstu. Jedná se o natažení prostředního prstu přes odpor, pokud je test pozitivní ucítí velkou bolest v oblasti loktu. Dále se může provést RTG ke zjištění, zda není poškozena kost či kloub. Dále se provede ultrazvuk nebo magnetická rezonance.

Léčba tenisového lokte

Léčba není náročná, ale je velice zdlouhavá. Dělí se na konzervativní a chirurgickou, podle stupně poškození. Při konzervativním způsobu léčby se loket znehybní a podávají se analgetika pro tišení bolesti. Dále je nutná rehabilitace a ledové obklady v případě otoku. Jestliže je léčba neúspěšná podávají se kortikoidy a na dané oblasti se provádějí obstřiky.

Chirurgická léčba je předepisována pokud se konzervativní léčba neosvědčí. Je nutná hospitalizace několik dní a zákrok se provádí v celkové anestezii. Po operaci je končetina několik dní v klidu a poté se začíná rehabilitovat.

Rehabilitace

Rehabilitace je v prvních měsících prováděna s odborníkem, který vám vysvětlí jednotlivé cviky a povede vám ruku. Včasná rehabilitace je základem pro úplné uzdravení a navrácení končetiny k úplné hybnosti.

Autor: Lucie Kliková DiS.

pletení a háčkování