Vymknuté rameno

Po nárazu vám projela šílená bolest celou rukou a vy nemůžete oblastí ramenního kloubu pohnout? Nejspíše se u vás jedná o vymknuté rameno. Jedinou účinnou léčbou je navrácení ramena zpět.

Vymknutí – dislokace ramene

Další názvy: Dislokace ramene

Příznaky

bolest omezení hybnosti zarudnutí

Diagnóza

 

Za žádných okolností se nesnažte rameno vrátit sami. Je možné, že se vám to sice podaří, ale poškodíte si vazy a šlachy kolem ramene a to vám bude tzv. ,,vypadávat“ stále. Je zapotřebí vždy navštívit lékaře, který vás pošle na RTG a rameno vám odborně vrátí zpět.

Projevy vymknutí ramene

V oblasti vymknutého ramene se může objevit zarudnutí a otok. Bolest je v tomto případě ochromující a při jakémkoliv pohybu přítomná.

Léčba

Pokud RTG snímek potvrdí vymknutí, lékař vám vrátí rameno a není potřeba jiné léčby. Na snížení otoku je dobré přikládat studené oblaky a můžete si vzít léky na tišení bolesti. Někdy ovšem vymknuté rameno v sobě skrývá komplikace.

  • Zlomenina
  • Natržení okolních vazů, šlach či svalů
  • Poranění nervů
  • Poranění cév

Tyto komplikace je potřeba řešit většinou již operativně.

Po repozici ramenního kloubu je zapotřebí znovu provést RTG snímek, aby se potvrdilo správné nasazení. V okamžiku, kdy dojde k repozici, pocítíte velkou úlevu a s končetinou budete moct opět normálně hýbat. I tak je zapotřebí dodržovat několikadenní klidový režim s následnou rehabilitací.

Autor: Lucie Kliková, DiS.

Mohlo by vás také zajímat

pletení a háčkování