Zimnice

Zimnice je příznak spojený především s horečnatými chorobami. Nemocnému je velká zima doprovázená svalovou třesavkou, má husí kůži. Silný pocit chladu neustupuje ani po důkladném zakrytí přikrývkou nebo navlečením se do více vrstev oblečení. Stejně tak na něho nemá vliv teplota okolního prostředí. Stavy zimnice se často střídají se stavy horka a pocení. U nejtěžších forem zimnice může způsobit sepsi a následně septický šok.

Zimnice

Mezi onemocnění, která zimnice provází, patří například chřipka, angína, zápal plic nebo různé formy zánětů. Jako nejtypičtější příznak se zimnice objevuje u malárie a žluté zimnice.

Léčba zimnice

Jelikož se zimnice objevuje společně s horečkou, při teplotě vyšší než 38° podáváme antipyretika jako paracetamol nebo ibuprofen. Při nižší teplotě je lepší počkat, jak se organismus se vzniklým stavem nejprve vypořádá sám. Dále podáváme studené zábaly, doporučují se také koupele. Nezapomínáme dehydratovanému organismu doplňovat tekutiny. Jelikož zimnice může být příznakem závažné choroby, při přetrvávajícím stavu je třeba vyhledat lékaře. Ten nám může následně předepsat antibiotika, nebo v případě horších stadií nás pošle na nemocniční hospitalizaci.

Prevence

V prevenci je v první řadě třeba se zaměřit na předcházení prvotním chorobám. V případě malárie, žluté zimnice a vůbec všech dalších tropických onemocnění provázených horečkou a zimnicí je na místě se před vstupem do cizí země řádně naočkovat.

Autor: Simona Knotková

pletení a háčkování