#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Otec pije hodně

Psychiatrie Pavla 16.6.2017

Dobrý den, jako malá jsem si myslela, že je normální, že tatínkové vypijí denně 5,7,10 piv. Před víkendem si ten náš dělal vždycky zásobu, ale v neděli ráno stejně došla. Jeli jsme tedy do města nakupovat. On seděl v autě a piva jsem chodila nakupovat já. Někdy jsem byla vyslaná, abych piva nakoupila v hospodě, a to jsem nesnášela – smrad a vesnický opilci. Strašně jsem se styděla. To ten náš nikam nechodil - pil sám doma.
Táta pracoval jako vedoucí oddělení v jedné místní velké firmě. Byl poměrně vážený člověk. Když jsme potkali některé jeho kolegy, vždy se s nimi hlasitě bavil a byl velmi zábavný a asi byl u nich i oblíbený. Domů k nám žádné návštěvy nechodily a my jsme taky nikam nechodili – žádní přátelé, jen někdy návštěvy příbuzných. Mamce každý měsíc přidělil určitou sumu peněz na domácnost (velmi malou). Zbytek sloužil výhradně pro jeho „koníčky“ – pivo, televize, cigarety. Co nakoupila mamka bylo všech, co koupil ON bylo JEHO. Často měl záchvaty vzteku – mamce nadával a někdy ji i bil. Snědl hrst paralenů, zapil alkoholem a ještě si napustil teplou vanu – to pak byl úplně mimo. Neměl rád, když jsme jezdili na návštěvy k mamčiným rodičům. On sám tam nejezdil nikdy (před nimi se vždy na něco vymluvil). S mamkou jsme tam jezdily, když byl na služební cestě. Někdy nám to milostivě dovolil, i když byl doma. To pak ale po našem návratu byly u dveří kufry – že si máme jet k nim natrvalo (škoda, že to mamka neudělala). Mamka všechno snášela, nikdy si nikomu nepostěžovala. Bydlela s námi ještě jeho maminka. Ta byla moc hodná, ale stále HO omlouvala. Jednou v noci ze soboty na neděli strašně vyváděl – v neděli většinou jezdili na návštěvu mamčiny rodiče. Křičel, že jestli přijedou, tak je zabije. Strašně jsem se bála, tehdy jsem ještě nechápala, že nás jen deptá, že když by přijeli, bude milý a bude jim vyprávět a až odjedou, tak přinese ze skříně zase ty kufry …… Seděla jsem u okna a koukala k brance. Opakovala jsem si pro sebe:“ Nejezděte, nejezděte.“ U sousedů naproti zrovna zabíjeli prase. Všichni si mysleli, že se zájmem sleduji tu zabíjačku …… Nechtěla jsem jezdit nikam na prázdniny. Myslela jsem si, že když budu doma, tak mamku ochráním.
A tak to šlo dál. Mám mladšího bratra. Ten odešel na intr a pak vysokou. Domů jezdil na víkend, někdy radši zůstal na intru nebo na koleji. Když byl doma, šel radši otcovi z cesty. Nikdy se s ním nepouštěl do hádek. Já byla jiná. Jak jsem rostla, nesnášela jsem jeho všudepřítomné lahve od piva. Nenáviděla jsem jeho opilecké řeči. Párkrát byla hádka, po které mě vždycky zmlátil. Mlátil mě vždycky svýma velkýma těžkýma rukama do hlavy. Nekomunikovali jsme spolu. Dobře jsem se učila. Vždy jsem měla vyznamenání, ale na vysokou jsem jít nechtěla – stejně na ni nebyli peníze. Chtěla jsem si najít práci a jít pryč z domu. Když mi bylo nějak 18, jednou táta mamku škrtil. Skočila jsem na něj a bušila do něj. Tenkrát jsem mu řekla, že jestli to ještě jednou udělá, tak zavolám policajty. Myslela jsem to úplně vážně. Pak byl celkem klid, ale nemluvili jsme spolu. Vyhodili ho z práce. Postupně vystřídal několik zaměstnání – ze všech ho ve zkušební době vyhodili. Našla jsem si manžela, opravili jsme si starý baráček po jeho babičce. Máme 2 dcery. Mám se dobře. Babička – jeho maminka už byla stará, vzal si na ni ošetřování a musím říct, že se o ni staral moc hezky. Ke konci babička jen ležela – krmil ji, myl, přebaloval. Nikdy před tím doma nedělal žádné domácí práce – nikdy nevzal do ruky vysavač, nikdy neumyl nádobí. To byly přece ženské práce – ty on dělat nebude. Nutno říct, že bohužel nedělal ani ty chlapské – takže barák je ve velmi žalostném stavu. Naše vztahy se ale tím jak se staral o babičku hodně zlepšily. Někdy jsem mu s ní pomáhala. Umřela doma. Volal mi, že umřela, že než přijede pohřební služby, tak je potřeba ji obléknout do rakve. Mamka byla odjetá pryč – na srazu ze školy. Kupodivu jí to dovolil. Přijela jsem a babičku nachystala do rakve.
Babička zemřela a lepší časy skončily. Opět problém s prací. Nakonec jsem mu přes známého sehnala místo na dílně. Byla to pro něj potupa – fyzicky pracovat. On přece dělal vedoucího oddělení. Ale asi 3 roky tam vydržel a pak šel do předčasného důchodu. Čas od času něco potřeboval – půjčit auto, zaplatit dluh za elektriku. Říkal, že dřív živil on mě, tak teď budu živit já jeho. Po odchodu do důchodu se mohl se tedy k pití a k práškům vrátit na plný úvazek. Bylo to horší a horší, ale jakž takž jsme spolu vycházeli. Asi před 2 roky mi zavolal. Byl opilý a strašně sprostě mi vynadal. Asi měsíc jsem tam nebyla, pak jsem přijela, nemluvil se mnou. Od té doby jsme se jen zdravili. Z mé strany povinné návštěvy probíhaly tak 1 x měsíčně (hlavně kvůli mamce). ON k nám na návštěvu nepřijel nikdy, nikdy mně ani vnučkám, ani mému manželovi nepopřál k narozeninám. Snažila jsem se najít nějaký vhodný moment k návštěvě – třeba ráno to s ním ještě docela šlo. S dětmi si i povídal. Tento týden jsem vzala děti a jely jsme k rodičům na návštěvu na kolech. Nebyl to dobrý nápad. Otec byl úplně na mol. Jen mně uviděl , začal na mě křičet – nebylo mu moc rozumět. Hned jsme začali odcházet. Jak jsem se k němu otočila zády, srazil mě ze schodů. Nic se mi nestalo – nemá už ani sílu, bylo to jen takové žďuchnutí. Ale dcery jsou z toho v šoku ještě teď. Nemohla jsem je vůbec uklidnit. Zamknul za námi dveře a v domě zůstaly moje boty. Holky si je naštěstí stihly vzít. Křičel za mnou, že jsem zrůda a že už mě nechce nikdy v životě vidět. Manžel byl na služební cestě a jít si půjčit boty k sousedům jsem se styděla. Jela jsem tedy domů 5 km na kole jen v ponožkách. Zavolala jsem bráchovi, co se stalo a poprosila ho, ať se tam jede podívat. Potvrdil mi, že otec pije hodně. Občas tam bratr zajede ale otec je nalitej skoro vždy. Mamka dělá jakoby se nic nedělo. Dokonce na něj mluví, jako na úplně normálního člověka. Myslím, že teď jí neubližuje.
Co s ním můžeme dělat? A jak se k němu chovat? Po dobrém a dělat, že je vše v pořádku? Nebo na něj máme jít rázně? On ale přece problém nemá, on je úplně v pořádku. Má silnou cukrovku – píchá si inzulín a bere léky na vysoký tlak. Popravdě řečeno se divím, že to jeho tělo takto dlouho vydrželo.
Nemůžu se zbavit pocitu vinny. Připadám si za jeho problémy zodpovědná. Že se o něj musím postarat. Je to přece můj táta. Co mám dělat?
Pavla

avatar-placeholder
Odpovídá lékař:

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Ambulance praktického lékaře Benátky nad Jizerou

Dobrý den, otec je dlouhodobě závislý na alkoholu, do jaké míry ubližuje matce, to musíte po...

Pro zobrazení odpovědi lékaře je nutné se přihlásit.
Přihlášení/registrace je zdarma a zabere průměrně 2 minuty.

Odpovídá lékař:

MUDr. Miroslav Sekot

Specializace: Psychiatrie, Psychoterapie Pracoviště: Hélio - centrum pro duševní zdraví

DObrý den Pavlo , je vidět že jste se z toho potřebovala asi nějak vypsat. Po pravdě řečeno ...

Pro zobrazení odpovědi lékaře je nutné se přihlásit.
Přihlášení/registrace je zdarma a zabere průměrně 2 minuty.

Související dotazy

Problémový otec
Dobrý večer, chtěla bych se zeptat co dělat v případě..........
Otec je alkoholik
Dobrý den, potřebovala bych poradit,jak přimět tátu,...
Otec je po úrazu mozku, má potíže s jídlem
Dobry den,táta je po uraze mozku na LDN,následky jsou...
Kdo je otec
Dobrý den, s manželem provozujeme nechráněný sex po...
Těhotenství- kdo je otec?
Dobrý den, spala jsem se dvěma muži, jsem těhotná...
Má můj otec rakovinu?
Má můj otec rakovinu? Po resekci tumoru prave ledviny...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Otcovství

Dobrý den mám na vás prozbu už jsem tady psala ale mám více informací vše popisu...

Otec ditete

Dobrý den pane doktore, Vím ze můj dotaz sem asi moc nepatri, ale s přítelem...

Otec dítěte

Dobry den jsem zoufala 12.12 jsem byla na revizi delohy v 6tt nic me nebolelo...

Otec i matka mají krevní skupinu 0, já A1, je můj otec mým biologickým otcem?

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, moje mamka má krevní skupinu 0 a můj otec...

Otec je agresivní

Dobrý den, dotaz se týká mého otce. Problémy začaly tak před osmi lety, kdy...

Otec je alkoholik

Dobrý den, potřebovala bych poradit,jak přimět tátu, aby přestal pít...je mi...

Otec je po úrazu mozku, má potíže s jídlem

Dobry den,táta je po uraze mozku na LDN,následky jsou takové,že je zcela při...

Otec má Alzheimera a my nevíme co s tím

Dobrý den, mému otci 49 let byla před dvěmi lety diagnostikovába altzhaimrová...

Otec na paragrafu

Zdravím vás všechny,potřeboval bych trochu poradit....Svou přítelkyni se kteroou...

Otec padá - je to kombinací léků?

Otec měl ve věku 68 let infarkt, profukovaly mu cévy. Letos zničehonic padá,...

Otec prodělal malou mozko...

Otec prodělal malou mozkovou mrtvici. Má velmi nízký tlak a lekář mu sdělil,...

Otec, kterému je 93 let a volal mi, že mu otekly nohy

Dobrý den, mám dotaz ohledně mého otce, kterému je 93 let a volal mi, že mu...

Otehoteneni a crohn

Dobry den, chtela bych vas pozadat o radu. Pred 2mesici mi potvrdili Crohnovu...

Otěhotění

Dobrý den, již 7 let beru antikoncepci minisiston a je mi 22 let chtěla bych...

Otěhotně po potratu

Dobrý den, vážený pane doktore, touto cestou bych Vás chtěla požádat o Vaši...

Otěhotněla jsem dva měsíce po císařském řezu

Dobrý den, mám na Vás otázku ohledně těhotenství po sekci. Prvního syna jsem...

Otěhotněla jsem tedy s mým přítelem?

Dobrý den, již jsem sem psala. Dnes jsem byla na gynekologii a potvrdily mi...

Otehotnela panna

dobry den chtel sem se vas zeptat,jestli může holka otehotnet kdyz jeste nemela...

Otěhotněn, nebo ne s klukem co měl leukémii

Dobrý den, chci se zeptat, zdali je vhodné abych měla dítě s klukem co měl ve...

Otěhotněná během menstrulace

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak je velké riziko otěhotnění při nechráněném...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#