Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Bércové vředy

(MUDr. Sabina Švestková | přečteno: 28841x )

Bércové vředy jsou chronickým a dlouhodobým onemocněním a jejich léčba vyžaduje aktivní přístup a spolupráci nemocného, stejně jako jeho obrovskou trpělivost a ukázněnost....

Bércové vředy jsou chronickým a dlouhodobým onemocněním a jejich léčba vyžaduje aktivní přístup a spolupráci nemocného, stejně jako jeho obrovskou trpělivost a ukázněnost. Následující text by měl být jednoduchým návodem, jak můžete sami přispět k léčbě bércových vředů a jak se můžete aktivně podílet na urychlení procesu hojení a také jak po zhojení vředů upravit svůj životní režim, aby znovu nedošlo k recidivě onemocnění.

Co jsou to bércové vředy?

Bércový vřed lze definovat jako chronický defekt kůže charakterizovaný rozpadem tkáně a její nekrotizací. Bércové vředy mohou vznikat z různých příčin žilních, tepenných či smíšených.

Statistické údaje uvádějí, že až 1 % populace trpí bércovými vředy a takto postižených pacientů přibývá s věkem. Až 3,5 % obyvatel nad 65 let má vředy na bércích. Toto onemocnění je také třikrát častější u žen než u mužů.

Jaké jsou příčiny bércových vředů?

Příčinou bércových vředů jsou nejčastěji onemocnění cévního systému, žilního a tepenného. Proto také ve většině případů, když hovoříme o bércových vředech, máme na mysli bércové vředy žilního anebo tepenného původu. Další četnou skupinu tvoří bércové vředy u pacientů s cukrovkou, vředy vzniklé po úrazech (traumatické) a dále dekubity (proleženiny), vředy při nemocech krve, infekční vředy a vředy vzniklé na podkladě nádorů.

Klinický obraz i průběh onemocnění je odlišný podle příčiny bércového vředu, často je však přítomno zároveň i více etiologických faktorů (např. onemocnění tepen a onemocnění žil a ještě cukrovka). Hovoříme potom o bércových vředech smíšeného původu

Bércové vředy žilního původu (vředy venózní)

Bércové vředy jsou v největším počtu případů (73 %) nejtěžší komplikací chronické žilní nedostatečnosti, přičemž pod pojmem chronická žilní nedostatečnost rozumíme všechny stavy, které vznikají v důsledku městnání žilní krve v dolních končetinách při poruchách zpětného toku, čímž dochází ke vzniku přetlaku v žilním řečišti, žíly se rozšiřují a objevují se varixy (křečové žíly). Žilní chlopně postupně ztrácejí svoji ventilovou funkci a neodváděná tekutina se hromadí v podkoží.

K rozvoji onemocnění žilního systému přispívají tyto rizikové faktory:

  • dědičná dispozice ke ztrátě elasticity žilní stěny
  • obezita
  • věk
  • výskyt žilních onemocnění a bércových vředů v rodině
  • proběhlý zánět v hlubokém žilním systému (trombóza)
  • sedavé zaměstnání nebo dlouhé stání
  • nedostatek tělesného pohybu
  • větší počet těhotenství nebo hormonální léčba
  • nepohodlná obuv s vysokými podpatky

S rozvojem poruchy funkce žilního systému se objevují jednotlivé známky žilní nedostatečnosti:

  • otoky na dolních končetinách, nejvíce kolem kotníků,
  • hemosiderinové pigmentace -- rezavohnědé zabarvení kůže na bércích
  • kůže je tenčí, na povrchu s olupováním a velmi snadno dochází k jejímu podráždění, zvláště po aplikaci nejrůznějších zevních prostředků s přísadou bylin nebo jiných dráždivých látek (např. heřmánek, aloe, propolis, Alpa apod.)
  • dochází ke ztrátě ochlupení na bércích a ke změnám na nehtech
  • v oblasti vnitřního kotníku často vznikají drobné bělavé skvrny (tzv. bílá atrofie) a na jejich podkladě může dojít k rozpadu kůže

Žilní bércové vředy se objevují velmi často v oblasti kotníků, častěji na vnitřní straně, ale prakticky mohou vzniknout i v jiné oblasti na bérci. Bércové vředy u chronické žilní nedostatečnosti bývají rozsáhlé, ale vždy spíše mělké, mají nepravidelné okraje a na secernující spodině nacházíme převahu červené lesklé granulační tkáně. Mohou být přítomny i rosolovité žlutavé fibrinové povlaky

Bércové vředy tepenného původu (vředy arteriální)

Vznikají na podkladě onemocnění tepenného systému na dolních končetinách při zúžení nebo uzávěru tepen, zvláště u pacientů ve vyšším věku. Vředy mohou vzniknout také u pacientů s déletrvajícím vysokým krevním tlakem.

Tepenné vředy jsou nejčastěji lokalizovány na prstech a na patě, případně v oblasti zevního kotníku, a většinou jsou hluboké, mají výrazně navalité okraje, spodina secernuje jen omezeně a často je krytá pevně lpící odumřelou tkání

Bércové vředy u pacientů s cukrovkou (vředy diabetické)

Na vzniku těchto vředů se podílí onemocnění tepen a nebo onemocnění periferních nervů u pacientů, kteří mají diabetes mellitus.

Vředy u diabetiků nacházíme na dolních končetinách v oblasti působení tlaku nad kostními výčnělky, např. na ploskách nebo na spodních stranách prstů, také v místech naléhání nevhodné obuvi. Tyto vředy jsou nevelké, ale hluboké, často je lemuje prstenec ztvrdlé kůže. Spodina může být krytá odumřelou tkání, nebo je chabá, špekovitá bez větší sekrece.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Varixy

Jedná se o onemocnění při kterém dochází k tvorbě vakovitě rozšířených, vinutých žil, které způsobují větší či menší zdravotní nebo jen kosmetické komplikace.

Žilky na nohou

Ráda bych se dozvěděla, proč se mi na nohou trhají žilky. Chybí mi snad nějaké vitamíny? Věrka

Vyrážky, akné a křečové žíly

Upravený a zkrácený záznam živé diskuse (chatu) s MUDr. Hanou Hořínkovou z Dermatovenerologické kliniky VFN, která proběhla ve čtvrtek 29. listopadu 2001 mezi 12. a 14. hodinou na www.ordinace.cz.

Bércový vřed

Co to je? Bércovým vředem nazýváme delší dobu se nehojící ránu dolní končetiny, od kolena níže. Vzniká většinou po menším, drobném poranění kůže jako drobná ranka, ale postupně se může změnit v rozsáhlý kožní defekt, který přechází do chronického stadia. Nezřídka se vyskytují pacienti, kteří se s tímto onemocněním léčí i několik let.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce