Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Psychosomatická onemocnění - tělo a duše volají o pomoc

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 172642x )

Jak ovlivňuje stav duše naše tělo? Psychosomatická medicína chápe člověka jako komplexní celek a neodděluje tělo (sóma) a duši (psyché). Tento přístup k medicíně vám může být užitečný, když zdravotní problémy i přes intenzivní léčbu přetrvávají nebo se příznaky nemoci stále vrací. Je možné, že je za tím právě psychosomatické onemocnění.

shutterstock.com

Nejčastější psychosomatická onemocnění


•    chronické bolesti (hlavy, břicha, zad či kloubů)
•    chronická únava
•    neurologické problémy
•    gynekologické obtíže (např. silný premenstruační syndrom)
•    kožní problémy a ekzémy
•    nespavost
•    bušení srdce, píchání na hrudi, dušnost, brnění končetin a obličeje
•    nechutenství nebo nadměrná chuť k jídlu
•    zažívací obtíže
•    jiné zdravotní problémy, které přetrvávají nebo se stále vracejí

Trápí-li vás některé výše zmiňované tělesné obtíže, které se nedaří léčit klasickou medicínou, nezabírají vám léky nebo se obtíže stále vrací, začněte uvažovat o psychosomatické příčině vašich problémů.

Příčiny psychosomatických onemocnění


Při tělesných obtížích pacient obvykle vyhledá lékaře a ten provede nezbytné testy. Pro potíže, které mají původ v narušené psychice, je typické, že lékař nezjistí žádné abnormality – výsledky vyšetření jsou v normě. Pacientovi předepíše léky, které nijak zvlášť nepomohou. A tak pacient jde k lékaři znovu a znovu a stále slyší, že je zdravý, i když jeho obtíže přetrvávají. Řešení fyzických problémů může být v tom, že přehodnotíte dosavadní způsob života – je opravdu nutné, abych odpracoval tolik přesčasů, neměl bych se raději věnovat rodině, se kterou se v poslední době více hádám?

Odborníci tvrdí, že až 70 procent všech tělesných obtíží má na svědomí psychika. Pokud se u člověka vyskytnou tělesné obtíže, duše tím volá o pomoc: trápení, nespokojenost a stres jsou pro organismus natolik zatěžující, že se s ním nedokáže vyrovnat jinak, než že odstartuje nějaký tělesný problém.  

Kde se tedy onemocnění, která souvisejí s naší psychikou, berou? Příčiny jsou různé – například potlačovaný strach ze ztráty zaměstnání, trvalý stres v práci, rozpad partnerského vztahu, úmrtí blízkého člověka, nefungující rodinné vztahy, nespokojenost v životě či obavy z budoucnosti.

Starejte se o svou duši a budete méně nemocní


Jak předcházet psychosomatickým onemocněním? Prevence je účinná a hlavně příjemná, spočívá v pravidelné duševní hygieně. Pro každého jako psychická očista funguje něco jiného – sport, kultura, děti, příroda, tvorba, autogenní trénink apod.

Cílem psychohygieny je odbourat napětí a stres, uvolnit se, zapomenout na problémy všedního dne a být sám se sebou. Pokud se vyskytne jakýkoli problém, je vhodné jej řešit hned, neodsouvat jej, nezavírat před ním oči do té doby, než problém naroste do větších rozměrů a jeho řešení bude obtížnější.

Léčba psychosomatických onemocnění


Na léčbu psychosomatických onemocnění je zapotřebí celostního přístupu k pacientovi. Na této komplexní léčbě se podílí různí specialisté z oblastí somatické medicíny, psychologie a psychiatrie. Tito specialisté dohromady odhalí pravou příčinu pacientových potíží a nastartují uzdravení těla i duše.

Psychiatři a psychologové se v rámci léčby budou zabývat hlavně pocity úzkosti a nejistoty pacienta, které jsou zapříčiněny trvalou nervozitou, obtížnou životní situací, rodinnými a partnerskými problémy a dlouhodobým stresem. Není třeba se stydět za to, že nám naše problémy přerostly přes hlavu a potřebujeme odbornou psychologickou či psychiatrickou pomoc. Nemá smysl návštěvu oddalovat, mezitím se naše problémy a potíže jen prohloubí a cesta k uzdravení bude o to delší.

Na léčbě se také podílí internisté. Lékaři této specializace se starají o zdraví vnitřních systémů lidského organismu, především o krevní oběh, srdce, trávicí systém, hormony, imunitu, ledviny, alergie či nádorová onemocnění.

V neposlední řadě vám může pomoci i rehabilitace. Na rehabilitačních odděleních provedou diagnostiku a léčí všechny typy poruch pohybového aparátu od chronických bolestí až po poúrazové stavy.

Mnoho psychosomatických onemocnění se projevuje gynekologickými problémy, a proto se ženám budou věnovat i gynekologové.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Jana
5x

Zajímalo by mě, kolik lidí si řekne - jo, asi to bude něco takového. Jsem lékařka a spíš znám ty dokola cirkulující pacienty, kteří pořád hledají nějaký organický substrát svých obtíží a je s nima kříž.

Karel
45x

Není to většinou problém právě lékaře? Já jsem si po letech vyšetřování dvanácterníku a později srdce musel sám vydupat u obvodního lékaře odeslání k psychiatrovi. Výsledek - psychosomatická vertebrální dysfunkce těžkého stupně, sociální fóbie, agorafobie, panická porucha a generalizovaná úzkostná porucha. Dnes téměř bez potíží a díky KBT připraven na všechny překážky života.

Jarka
5x

mohu se zeptat jak dlouho vám trvalo se z toho dostat


Celkový počet příspěvků v diskusi: 41. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Bolesti v zádech a chiropraxe

Podle světových statistik 8 z 10 mužů a žen ve věku 40 let trpí trvalou bolestí v zádech anebo po nějaký čas touto bolestí trpělo. Později se číslo ještě zvětšuje. V ordinacích praktických lékařů si každý čtvrtý pacient stěžuje na bolesti v zádech. Navíc řada jiných si již na bolesti zvykla natolik, že si už ani nestěžují.

Nedostatečné tlumení bolesti

Trpím syndromem EDS,mám veliké bolesti všech kloubů a z léků beru silná analgetika (tramal,DHC a jiné).Slabší (šetrnější) léky bolest netlumý.Můžete my prosím nějak pomoci ,předem Vám děkuji Šrámek EDS ehlers-danlos syndrom-cévní typ.

Bolesti žaludku a strach z gastroskopie

dobrý den, je mi 22 let mám dotaz týkající se bolestí žaludku. Těmito bolestmi trpím asi 2-3 měsíce a popravdě řečeno je to hrozné. Stává se, že mě žaludek bolí hned po ránu a bolest trvá až do večerních hodin(v noci necítím bolest). Nevím zda to s tím má souvislost, ale před měsíce (za 2 měsíce) se mi podařilo zhubnout 10kg - nemyslím si však, že je to jen tím. Příjem potravy jsem sice radikálně omezila (jedna jsem mnoho zeleniny a ovoce, tmavé pečivo, maso skoro ne), ale také jsem poctivě cvičila. Byl jsem již u lékařky, která mi dala nějaké léky (asi 4 druhy bohužel nevím názvy - vím je Malox,Spasmopan ... a další léky na nadýmání. Tyto přípravky mi ale nijak zvlášť nepomohly. Bojím se jít na Gastroskopii (všichni známí říkají: že je to hrůza - bolí to,je to nepříjemné a člověk zvrací - já zvracení nesnáším a mám z něj vždy hrůzu a depresi). Můžete mi prosím poradit co by mohlo být příčinou těchto hrozných bolestí. Jsme nekuřačka, alkohol piji pouze příležitostně v mělé míře. Děkuji za Váš čas i případnou odpověď VJ

Bolesti hlavy

Bolesti hlavy jsou jako bolesti v zádech nebo bolesti břicha velmi všeobecným příznakem a mohou být způsobeny celou řadou nejrůznějších příčin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce