Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Opěrkový syndrom – „whiplash trauma“

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 13304x )

Zhruba polovina dopravních nehod způsobí cestujícím poranění hlavy a krku. Jedním z nich je tzv. opěrkový syndrom. Tento syndrom se však nemusí spojovat pouze s autonehodami, může být následkem i běžných sportovních úrazů.

shutterstock.com

Při opěrkovém syndromu odborně říkáme, že člověk při nehodě prodělal hyperextenzi či hyperflexi krku.
Při autonehodách, hlavně při čelních a zadních nárazech, hlava vykoná prudké pohyby a krční páteř se velmi namáhá. Poškozují se ploténky krční páteře, svalová tkáň krku a nervová vedení okolo krční páteře. Dochází k mikroskopickým, téměř neviditelným, poškozením tkání, kterými vnímáme mimo jiné i rovnovážný stav.

Opěrkovému syndromu se z angličtiny dostalo pojmenování „bičové trauma“, protože celá řada obtíží je způsobená rychlým pohybem připomínajícím šlehnutí bičem. Představte si autonehodu a pohyb krku při prudkém nárazu. Silou setrvačnosti hlava nadále pokračuje v pohybu dopředu. Při prudkém zpomalení a zastavení pohybu nastává trhnutí dopředu a následné odražení dozadu. Náraz přitom vůbec nemusí nastat ve vysoké rychlosti, moment síly vyvinutý na krční páteř je devastující již při rychlosti 30–40 km/h. Nejde přitom jen o úrazy v autě, stejné zranění může nastat při úrazu na kole, při pádu z koně nebo na lyžích.

Záludnost „whiplash traumatu“ spočívá v tom, že bezprostředně po nehodě žádné zranění evidentní není. Máte pocit, že se nic nestalo a více tomu nevěnujete pozornost.

Příznaky opěrkového syndromu

V prvních hodinách bezprostředně po úrazu mohou být příznaky poranění zcela minimální.  Rentgenové vyšetření hlavy a krční páteře těsně po nehodě bývá často negativní.

U většiny pacientů se do 24 hodin po nehodě rozvinou typické příznaky:

  • bolest a ztuhlost šíje,
  • bolest hlavy,
  • závrať,
  • bolest spánkové a čelistní kosti,
  • bolest zad.

Doprovodné příznaky však nemusí být výhradně vázané na oblast hlavy a krku, může se jednat o celou škálu dalších symptomů souvisejících s poškozením měkkých tkání:

  • bolest a ztuhlost ramen,
  • chrapot,
  • poruchy polykání,
  • únava,
  • bolest rukou,
  • pociťování slabosti v rukou,
  • poruchy vidění (např. dvojité vidění),
  • zvonění v uších.

Výjimkou není ani přítomnost různých psychických problémů:

  • deprese,
  • frustrace,
  • úzkost,
  • stres,
  • závislost na lécích,
  • nespavost.

Ženy, děti a senioři jsou ke vzniku opěrkového syndromu náchylnější, protože nemají tak silně vyvinuté krční svalstvo jako muži. Mechanismus vzniku uvedeného zranění není dosud přesně znám, jeho diagnóza bývá nejednou nelehká a léčba dlouhodobá. U cca 10-15 % zraněných přetrvávají potíže celoživotně.

Diagnostika opěrkového syndromu

Velkou nevýhodou tohoto problému je, že je těžko diagnostikovatelný. Pokud úraz nezpůsobí výhřez a posun obratlů, CT a MRI žádný funkční problém neodhalí. Pacienti pak vypadají jako simulanti, hypochondři či blázni, přestože reálně trpí vážnými problémy. Řada z nich skončí úplně zbytečně u psychiatrů, aniž by se tím vyřešily jejich zdravotní potíže. Proto je důležité, aby se takový člověk dostal včas k otoneurologovi, tedy specialistovi, který se zabývá otázkami rovnováhy. Ví, jak správně vyšetřit opěrkový syndrom a jak léčit vzniklá poranění. Pokud jste tedy překonali úraz a sledujete u sebe některý z výše uvedených projevů, pravděpodobně i Vy trpíte opěrkovým syndromem a je tedy návštěva lékaře na místě.

Další možnosti v diagnostice nabízí přístroj Tetrax. Je to diagnostický přístroj na snímání funkčního stavu pacienta a zaměřuje se na zachytávání nejjemnějších odchylek stability. Jeho cílem je určit původ a zdroj těchto odchylek. Vyšetření trvá 6 minut a je bezbolestné. Poskytuje tak možnost odhalit i funkční poruchu krční páteře způsobenou úrazem.

Dalšími funkčními vyšetřovacími testy je možné zjistit rozsah poškození. Ty může provést rehabilitační lékař, ortoped, neurolog, chiropraktik a specializovaný fyzioterapeut.

Možnosti léčby

Manipulační léčbamobilizace pomůže napravit posunuté obratle, zablokovaná skloubení a podvrtnutou krční páteř. Mechanickou metodou podle McKenzieho je možné ovlivňovat posuny meziobratlových plotének a bolesti vystřelující až do rukou. K dispozici je celá řada manuálních relaxačních technik na uvolnění měkkých struktur ztuhlých následkem traumatu. Patří k nim techniky měkkých tkání, postizometrická relaxace, masáže a různé další metody.

Regeneraci je možné napomoci kinesiotapingem, konkrétně lymfatickou technikou na podporu metabolismu látek a přirozeného procesu hojení. Svalovou technikou je možné ovlivnit také napětí svalů a dosáhnout tak uspokojivých účinků v terapii bolesti. Narušenou statiku krční páteře je možné podpořit stabilizačním tapingem.

Pozitivní účinky v léčbě chronických i akutních bolestí krku a hlavy ve spojitosti s opěrkovým syndromem má i použití rázové vlny.

Trénink rovnováhy a stability je možné provádět formou senzomotorické stimulace na labilních plošinách a ovlivňovat tak postavení hlavy, krku a rovnovážných ústrojí.

Prevence opěrkového syndromu

Zmírnit závažnost whiplash syndromu při autonehodě dokáže správné nastavení opěrky v autě. Její horní okraj by měl být v úrovni temene hlavy nebo trochu výše. Nastavení opěrky by mělo být možné tak, aby byla od Vaší hlavy vzdálená nejvýše 5 cm. Minimální výška nastavení je taková, kdy vršek opěrky hlavy je ve stejné výšce nebo výš, než je temeno hlavy řidiče. Tělo totiž v případě nehody vykonává také pohyb vzhůru, a pokud je opěrka příliš nízko, nebo zcela chybí, dochází při zpětném pohybu hlavy k poškození krční páteře. Pokud je opěrka příliš nízko, překlopí se hlava kolem její horní hrany a dochází tak k značnému přetížení krční páteře. Opěrka také nesmí být příliš měkká. 

Zdroj: www.fyzioklinika.cz

Komerční sdělení
2022_Magniflex_Ordinace_Bannery_1900x500px_Bolesti hlavy.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Bolesti hlavy
Partner rubriky Bolesti hlavy

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Dotaz na migrénu

Mám žaludeční neurózu spojenou s migrénou a potící se nohy. Poraďte! Vendula

Nadměrné pocení v oblasti hlavy

Syn se poslední dobou nadměrně potí.Nejvíce ale v oblasti hlavy. I když je chladné počasí, potí se tak,že má úplně mokré vlasy.Trápí ho to a společensky velmi znemožňuje.Je mu 19let,180/90,nepije,nekouří.Doporučeno mu bylo magnesium,ale žádný efekt nenastal.Děkuji předem za odpověď a radu,kam se obrátit a co může být příčinou.

Bolesti hlavy

Bolesti hlavy jsou jako bolesti v zádech nebo bolesti břicha velmi všeobecným příznakem a mohou být způsobeny celou řadou nejrůznějších příčin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce