Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Menstruační migréna trápí nejednu ženu

( aktualizováno 21. února 2024, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 18537x )

Zhruba 50 až 60 % žen uvádí, že záchvaty migrény jsou často spuštěny nebo ovlivněny menstruací. Mohou se vyskytovat před, během nebo po menstruaci a vzácně jsou nakupené kolem ovulace.

shutterstock.com

Migréna se vyskytuje i v dětství a počet záchvatů je v období do první menstruace stejný u chlapců a dívek a ve věku do 10 let je větší u chlapců. První menstruací se počet migrén u žen prudce zvyšuje. Že hormonální změny hrají důležitou úlohu při spuštění záchvatů migrény u žen je jisté, často jsou však přítomny i další spouštěcí faktory, jako je stres, přepracování, chyby životosprávy atd. Nejčastěji se u žen s migrénou objevuje pouhé nakupení záchvatů během menstruace. V těchto případech se nejedná o menstruační migrénu. Jiné ženy pozorují nakupení migrenózních záchvatů v období premenstruačním (při numerickém vyjádření 0 = den před menstruací jde o výskyt migrény ve dnech -7 až + 2).

Premenstruační migréna

Pokud tyto ženy nemají migrény v jiném období cyklu, jedná se o premenstruační migrénu, která je zpravidla doprovázena dalšími příznaky premenstruačního syndromu:

  • deprese
  • anxiozita
  • zpomalené myšlení
  • únava a spavost
  • bolesti v zádech
  • napětí v prsou
  • otoky končetin
  • nevolnost
  • celkový dyskomfort

Nepravá menstruační migréna

Neboli migréna asociovaná s menstruací se vyznačuje záchvaty jednak v udaném perimenstruačním období (D1 ± 2 dny), ale i kdykoliv mimo toto období. Tento podtyp tvoří asi 50 % všech pacientek s migrénou bez aury.

Pravá menstruační migréna

Vyskytuje se pouze u 10 % žen. Jde téměř vždy o migrénu bez aury a záchvaty se vyskytují pouze 1. den menstruace s rozptylem plus minus 2 dny.
U každé ženy s migrénou vázanou určitým způsobem na menstruaci je důležité velmi podrobné vedení deníku migrény a menstruace minimálně po dobu 3 měsíců. V tomto období se léčí migrenózní záchvaty běžným způsobem.

Důsledným použitím diářů se záznamem menstruace i výskytu migrény během 3 měsíců jsou rozlišovány 4 typy "menstruační" migrény:

  1. Nemenstruační migrény (migrény perimenstruační, ale i kdykoliv během cyklu)
  2. Pravé menstruační migrény - pouze ataky se začátkem 1. až 5. den menstruace, plus minus 2 dny (asi 7 až 10 %)
  3. Konzistentní perimenstruační migrény, kdy výskyt je perimenstruační, ale bez jisté časové vazby k začátku krvácení
  4. Premenstruační migrény s typickými symptomy premenstruačního syndromu 7 dnů až 2 dny před začátkem krvácení

Diagnostika menstruační migrény

Diagnostika menstruační či perimenstruační migrény je obtížná, protože většina žen má migrenózní záchvaty i mimo období menstruace a vazba na hormonální změny je velmi volná.

Jaké jsou prokázané spouštěcí faktory menstruační migrény?

Především jde o pokles hladiny estrogenů ke konci luteální fáze normálního cyklu a enormní je význam až trojnásobného nárůstu prostaglandinu v endometriu během folikulární a luteální fáze. Maximum vyplavování prostaglandinů do oběhu nastane během prvních 48 hodin menstruace a právě v tomto období vzniknou typické záchvaty menstruační migrény. Často je také menstruace současně provázena velmi silným menstruačním krvácením a bolestí. Ostatní patofyziologické děje menstruační migrény se neliší od dějů u běžného migrenózního záchvatu.

Léčba menstruační migrény

Záchvaty menstruační migrény jsou většinou silnější, trvají déle, často se opakují i více dní a běžnou léčbou málo ovlivnitelné až rezistentní. Řada pacientek s nepravou menstruační migrénou hlásí například několik záchvatů střední intenzity za měsíc a jeden nebo dva záchvaty silné intenzity v perimenstruačním období. Tento fakt je nejspíše ovlivněn hormonální situací a s ní související psychickou labilitou menstruujících pacientek. V taktice léčby menstruační migrény je možno využít skutečnost, že výskyt záchvatů lze časově předvídat, což umožňuje u pravé menstruační migrény nasadit profylaktickou léčbu v krátkém perimenstruačním období, tzv. subakutní (intermitentní) profylaxi u nepravé menstruační migrény je možné již zavedenou chronickou profylaktickou léčbu v perimenstruačním období navýšit.

Akutní léčba

Z nabídky akutních antimigrenik vybíráme preparáty dle tíže záchvatů. U slabších záchvatů je možno začít jednoduchými analgetiky. Lze použít analgetika paracetamolové řady, například Paralen, Panadol, paracetamolová kompozitní analgetika: Ataralgin, Korylan, Ultracod, Panadol extra, Panadol ultra, Saridon nebo Valetol. Podobný efekt možno očekávat od nesteroidních antirevmatik (ibuprofen, diklofenak). Tyto léky však u některých pacientů nestačí. Pak je plně namístě užít specifická antimigrenika, léky ze skupiny triptanů, které řeší jak bolest, tak dovedou ulevit i od nevolnosti a zvracení. Léky z této skupiny působí přímo na receptory nervových zakončení a dovedou nejen tlumit bolest, ale i zabránit dalšímu rozvinutí záchvatu, pokud jsou užity včas.

Úlevu během záchvatu migrény může přinést ochlazení spánků a čela chladivými polštářky a obklady. Vhodné jsou chladivé oleje a gely s eukalyptem, mentolem nebo kafrem, které snižují bolestivost. Aplikace těchto olejů je na spánky, zátylek a samotné vdechování těchto ochlazujících olejů přináší úlevu. 

Náš tip: V případě přicházejícího stavu migrény doporučujeme užít hořčík a vyšší dávku vitamínu C, omezit světelnou expozici a relaxovat. 

Při léčbě migrény jsou velmi důležitá i režimová opatření, jako je vynechání spouštěcích faktorů migrény, kterým se vyhnout lze (konkrétní jídlo, nápoj), úprava životosprávy, dostatek spánku, přiměřená tělesná aktivita, přiměřený příjem potravy i tekutin. Pokud je vyvolávajícím faktorem stres, je obtížné jej odstranit, ale lze se o to pokusit. V některých situacích přinese úspěch psychoterapie nebo relaxační cvičení, případně změna prostředí.

Profylaxe menstruační migrény

Jako u každé migrény jde v prvé řadě o eliminaci nehormonálních spouštěcích vlivů (stres, deprese, chyby v životosprávě atd.). Díky roli hormonů při ní může být doporučena i hormonální terapie. Nemenstruační migrény jsou léčeny běžnou dlouhodobou profylaxí. U migrén čistě menstruačních a čistě perimenstruačních je doporučována profylaxe, která se řídí podle pravidelnosti cyklu a eventuální přítomnosti projevů menopauzy.
Vybrané léky se aplikují určitou dobu před předpokládaným začátkem krvácení a určitou dobu během krvácení.

Migrénám také pomáhá předcházet doplnění hořčíku a vitamínu B. Doporučujeme pravidelně užívat hořčík glycinát nebo bisglycinát. A vitamín C. 

Doplňky stravy při menstruaci najdete na Lékárna.cz.

Další migrény spouštěné hormonálními změnami

Dalšími typy migrény spouštěné hormonálními změnami jsou migrény ovulační, migrény v těhotenství, v menopauze, migrény v průběhu kombinované orální antikoncepce a migrény v rámci substituční hormonální léčby v období menopauzy. Vzácně se mohou objevit pravidelné migrény během ovulace a bezprostředně po menstruaci.

Během těhotenství dochází často k významnému poklesu frekvence záchvatů migrény (až u 75 % nemocných) a často migréna vymizí v druhém a třetím trimestru úplně. Léčbu je nutné přizpůsobit okolnostem. V těhotenství je nejvhodnější aplikace nesteroidních antiflogistik a paracetamolu. S podáváním kyseliny acetylsalicylové jsou lékaři zdrženliví pro možnost vývoje Reyova syndromu u dětí.

Rovněž v období menopauzy není situace vždy jednoznačná. Výskyt migrény se zmenšuje nebo i zvětšuje (co do frekvence a intenzity záchvatů). U jedné poloviny nemocných nedochází během menopauzy k žádným změnám výskytu migrény. Dobře volená hormonální substituční léčba výrazně redukuje počet záchvatů migrény.

Na harmonizaci hormonálního cyklu jsou vhodné bylinné produkty. Velmi osvědčený je přípravek Gynex.

Zdroj: zdravi.euro.cz, www.neurologiepropraxi.cz

Pokud si nejste jisti, který produkt je pro vás nejlepší, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz. Ochotně vám poradí a doporučí vhodné produkty. 

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Komerční sdělení
2022_Magniflex_Ordinace_Bannery_1900x500px_Bolesti hlavy.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Bolesti hlavy
Partner rubriky Bolesti hlavy

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Migréna

Nevolnost, zvracení, světloplaschost, větší citlivost na zvuky, zápachy - to může proovázet migrénu.

Nadměrné pocení v oblasti hlavy

Syn se poslední dobou nadměrně potí.Nejvíce ale v oblasti hlavy. I když je chladné počasí, potí se tak,že má úplně mokré vlasy.Trápí ho to a společensky velmi znemožňuje.Je mu 19let,180/90,nepije,nekouří.Doporučeno mu bylo magnesium,ale žádný efekt nenastal.Děkuji předem za odpověď a radu,kam se obrátit a co může být příčinou.

Bolesti hlavy

Bolesti hlavy jsou jako bolesti v zádech nebo bolesti břicha velmi všeobecným příznakem a mohou být způsobeny celou řadou nejrůznějších příčin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce