Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Prevencí osteoporózy je i úklid domácnosti

( Renata Vyšínová | přečteno: 19346x )

Třetina žen po menopauze má osteoporózu, kvůli které jim hrozí častější zlomeniny. Stačilo by ale víc pohybu, lépe zvolený jídelníček a specializovaná péče a nemusely by se bát toho, že kvůli zranění skončí v nemocnici nebo trvalé invaliditě.

shutterstock.com

V kostech se během našeho života neustále něco děje. Tvoří se nová kostní hmota, ale současně se i další odbourává. Pokud jsou tyto procesy v rovnováze, pak je vše v pořádku, ale po menopauze dojde k poklesu tvorby některých důležitých hormonů a rovnováha se poruší. Výsledkem je zvýšené, odbourávání kostní hmoty, tedy postmenopauzální osteoporóza.

Kostní hmota rovnoměrně během ní řídne, kost se stává křehčí a mnohem snadněji se láme. Právě nízkotraumatické zlomeniny jsou největším problémem s tímto druhem osteoporózy.  Odborníci by jim velmi rádi zabránili, protože to je možné.

Zlomeninám lze zabránit

„Pokud je žena v prvních pěti letech po menopauze, měla by navíc požádat svého lékaře o změření sérových markerů (ukazatelů) osteoresorpce. Pokud je pravděpodobnost zlomeniny po korekci na věk zvýšená, je vhodné požádat praktického lékaře o doporučení na specializované osteologické pracoviště k ověření rizika,“ doporučuje prof. MUDr. Jan Štěpán, DrSc., z pražského Revmatologického ústavu. Právě odeslání ke specialistovi-osteologovi bývá v České republice problematické. Jen velmi malá část pacientek se dostane ke kostním specialistům. Léčbu by potřebovala třetina žen, starších než padesát let, ale dostane ji méně než deset procent.

Požádejte o konzultaci

Měla by požádat ošetřujícího traumatologa nebo praktického lékaře o doporučení na osteologické pracoviště. Tam zjistí riziko další zlomeniny, vysvětlí příčinu, proč k ní došlo a zajistí dostatečná preventivní opatření, které zabrání dalšímu úbytku kostní hmoty.  

Posilte kosti pravidelnou chůzí.

Projevy osteoporózy

Nejčastějšími jsou při osteoporóze zlomeniny obratlů, kyčle a předloktí. Pro časné období po menopauze jsou charakteristické zlomeniny předloktí.

Pokud dojde ke zlomenině, pak by se lékař měl zajímat, zda není příčinou právě osteoporóza. Zjistí to tzv. celotělová denzitometriíe(DEXA). Až na rentgenu se mohou objevit zlomeniny obratlů – o těch nemusíte vůbec vědět. Projevit se mohou jen tím, že jste najednou o pár centimetrů menší, že se vaše hrudní páteř zakulatila. Ke zlomenině obratle může dojít při prudkém ohnutí páteře, většinou s rotací, ale i při zvedání těžkých předmětů.

Mezi nejzávažnější zlomeniny, které osteoporóza způsobí, jsou ale ty na horním konci stehenní kosti. Je to charakteristický úraz lidí s věkem nad sedmdesát let. Na vině jsou pak nejen křehčí kosti, ale také ubývající svalovina – v kombinaci se špatnou koordinací pohybu a obtížnějšímu udržení rovnováhy je riziko pádu velké. Následky jsou většinou závažně, protože většina pacientů s tímto poraněním končí v nemocnici a až čtvrtina je následně nesoběstačná, odkázaná na pomoc druhých.

Prevencí je i dvacet minut chůze denně

Odborníci doporučují jako prevenci rozvoje osteoporózy hlavně dostatek pohybu. Vhodné jsou alespoň dvacetiminutové denní procházky, ale i běžné práce například na zahradě a v domácnosti. Pohyb a svalová zátěž zpevní kosti a ty pak lépe odolávají tlaku. „Pohyb a každé mechanické zatížení snižuje odbourávání kostní hmoty a zvýšení její novotvorby v zatěžovaných oblastech skeletu,“ uvádí MUDr. Štěpán. Odborníci doporučují bojovat proti osteoporóze pomalým cvičením. Podrobnosti najdete zde.

Prevencí je také správně zvolená strava, bohatá nejen na vápník, ale i na vitamín D.

Hrozí vám osteoporóza? Na to najdete odpověď v tomto testu.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Menstruační cyklus

Menstruačním cyklem nazýváme pravidelné opakované krvácení z rodidel ženy, pojem menstruace pak označuje období jednotlivých krvácení.

Osteoporóza

Osteoporóza je syndrom, provázející řadu onemocnění nebo se vyskytuje samostatně. Je definovaná úbytkem kostní hmoty, strukturálními změnami kostní tkáně a zvýšenou náklonností ke zlomeninám, které jsou její hlavní komplikací.

Co je osteoporoza

Osteoporóza je onemocnění, které se projevuje úbytkem kostní hmoty a poruchami její struktury. Tato choroba vede ke zvýšené lomivosti kostí, a tedy i ke zvýšenému riziku zlomenin a zdravotních komplikací z nich vyplývajících.

Akutní infarkt myokardu

Svíravá a pálivá bolest na hrudi, která z hrudníku vystřeluje do ruky, ale i do zubů nebo čelisti. To je nejčastější příznak infarktu myokardu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce