Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Práce v kanceláři ničí svaly

( Renata Vyšínová | přečteno: 18337x )

Každodenním vysedáváním u počítače trpí vaše svaly, páteř, narušuje se dechový stereotyp. Jestli si myslíte, že vše napravíte sezením na míči, klekačce nebo zápasem ve squashi s kolegy po práci, tak se bohužel pletete.

shutterstock.com

Sezení ale není pro naše tělo – hlavně jeho pohybový aparát – ideální. Neodpočívá při něm, ale naopak se v určitých partiích přetěžuje. Tělo je stavěno na ideálně všestranný pohyb, aby posílilo všechny svaly, potřebné ke vzpřímenému držení těla. „Sedavý životní styl nepříznivě ovlivňuje správnou funkci svalů, dochází k ochabování a přetěžování svalových skupin, bývá narušen dechový stereotyp a dochází ke vzniku nežádoucí svalové dysbalance,“ upozorňuje Mgr. Michaela Frantisová z Kliniky tělovýchovného lékařství a rehabilitace Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

Svalová dysbalance, neboli svalová nerovnováha, vzniká při jednostranném zatěžování, které není dynamicky vyvažované. Tělo nás na problém přetížení upozorní – zprvu bolestí, která signalizuje hrozící poškození a měly bychom ji brát jako varovný signál pro změnu svého chování. „Pokud se rozhodneme varovné signály přehlížet a tyto stavy budou přetrvávat delší dobu, dojde ke statickému přetížení pohybového aparátu a špatný pohybový stereotyp se zafixuje. Znamená to, že si osvojíme špatné návyky, které se pak obtížně odstraňují. V některých případech je návrat k fyziologickým stereotypům již nemožný. Proto je vhodné upravit svůj životní styl co nejdříve a předcházet tím vzniku svalové nerovnováhy,“ doplňuje Mgr. Eva Nosavcovová ze stejného pracoviště.

Jak předejít vzniku pohybových potíží?

Hlavně bychom měli dlouhé sezení kompenzovat zvýšením pohybové aktivity– nejlépe každý den. „ Oblíbený tenis, squash a podobné sporty nemůžeme považovat za optimální pohybovou aktivitu, protože i při nich dochází k přetěžování určitých svalových skupin. Vhodnější je rychlejší chůze, chůze s holemi, jízda na kole, plavání,“ shodují se odbornice na zdravý pohyb.

Nezapomeňte ale ani na úpravu pracovního místa – tedy výběr vhodného nábytku, správné umístění počítače a další ergonomické požadavky. „V současné době doporučujeme využití dynamických systémů sezení. Jejich principem je stálé střídání zatěžování a relaxace svalů, které vede k neustálé snaze o ustálení polohy. Díky neustálému vychylování sedadla je trup po celou dobu sezení nucen udržovat rovnováhu, stabilizovat svou polohu, aktivovat hluboké svaly a tím vzpřímené držení těla, čímž nedochází k jednostrannému přetěžování svalů,“ říká Mgr. Michaela Frantisová.

Populární jsou overbally či sezení na velkých nafukovacích míčích, mnozí si pořizují polohovací klíny na židle nebo klekačky. „V zásadě jsou všechny tyto pomůcky vhodné, ale jen po kratší dobu. Lepší je vybrat si pořádnou židli,“ říká Mgr. Eva Nosavcovová a dodává: „Klekačka je vhodnou pomůckou při nácviku vzpřímeného sedu a nácviku podsazení pánve. Nevýhodou je, že při dlouhodobém sezení na klekačce dochází ke svalové únavě, ohnutí hrudní páteře a tím k nadměrnému zatížení trupových svalů, ale i svalů dolních končetin, protože kolena jsou ohnuta v ostrém úhlu.“

Jak vybrat zdravou židli

Pohybový aparát nebude tolik trpět, pokud se posadíte na kvalitní „zdravou“ židli. Jak vypadá? Důležité jsou tyto vlastnosti:

  • dostatečná stabilita židle – základnu tvoří 5 paprsků, na kolečkách
  • nastavitelná výška sedací plochy podle vaší výšky
  • plocha sedadla prostorná a pohodlná, má mít ideálně miskovitý tvar sedáku s nej-hlubším místem přibližně 12 cm od přední plochy zádové opěry
  • zaoblení přední strany sedadla, které je ochranou před útlakem podkolenní oblasti
  • opěradlo nastavitelné napevno, se schopností pohybu v předozadním směru, nesmí přesahovat oblast lopatek, výhodou je nastavitelný polštářek v oblasti bederní páteře
  • žebrování sedací plochy a opěradla pro dobrou cirkulaci vzduchu a optimální kontakt plochy židle s člověkem
  • výškově stavitelné područky (při opření paží jsou ramena volně svěšena)
  • za dobrý považují odborníci pružinový systém sedadla pro dynamické sezení.

Jak sedíme?     

                        

chabé držení v sedu     zborcený sed      správný sed       správný sed u pc                                            

Chabé držení v sedu Zborcený sed      Správný sed   Správný sed u počítače                          

Jak se posadit správně?

  • Při správném sedu je důležité mít obě plosky nohou opřené o zem.
  • V kolenních i kyčelních kloubech musí být větší než pravý úhel, pánev je podsazená a tělo táhneme vzhůru, ramena jsou volně svěšena dolů, hlava je v prodloužení páteře a pohled směřuje dopředu.
  • Pokud sedíte u počítače, je nutné mít monitor v patřičné výšce, aby zrak směřoval dopředu.
  • Klávesnice musí být umístěna tak, aby v loktech byl větší úhel než 90 °.
  • Při dlouhodobější práci vsedě byste si měli udělat několik přestávek pro krátký strečink namáhaných svalů, čímž zabráníte svalové únavě a možnému vzniku funkčních poruch souvisejících se svalovou nerovnováhou.

„Ale ani když budete sedět správně a na kvalitní židli, nezabráníte špatným pohybovým návykům. K tomu je zapotřebí vždy i dostatek vhodné pohybové aktivity,“ shodují se odbornice.      

Komerční sdělení
Magniflex_Ordinace_Bannery_1900x500px_Bolesti zad a kloubu.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Patrik

Příspěvek byl odstraněn administrátorem diskuse z důvodu porušení Pravidel diskuse Ordinace.cz.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Bolesti zad a kloubů
Partner rubriky Bolesti zad a kloubů

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Bolest svalů a kloubů - léky

S bolestí kloubů a svalů vám pomohou četné gely, masti, ale i tablety. Většinou zaberou velmi rychle, stačí je mít je při ruce v domácí lékárničce.

Bolest kolenních kloubů

Je mi 22 let a již delší dobu mě pobolívají kolenní klouby. V lékárně mně poradili "želatinu". Existuje několik různých léků, které ji obsahuji. Nevim, podle čeho si vybírat a jak dlouho je potřeba ji užívat. Dalším problémem je její cena. Hradí na ni něco pojišťovna, nebo existuje i něco levnějšího? Eva

Problémy s krční páteří

Mám problémy s krční páteří. Poraďte mi, prosím, nějaké cviky na uvolnění krční páteře, případně další rady. Milan

Co můžete očekávat od rehabilitace?

Upravený a zkrácený záznam živé diskuse (chatu) s panem doc. MUDr. Jiřím Votavou, CSc. z Kliniky rehabilitačního lékařství VFN, která proběhla ve čtvrtek 18. dubna 2002 mezi 10. a 12. hodinou na www.ordinace.cz.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce