Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Bolest zad: daň za pohodlné posezení a špatnou postel

( Redakce | přečteno: 13824x )

Jak někoho mohou bolet záda z toho, že si pohodlně sedí celý den v kanceláři, v měkkém křesle? Taková otázka možná napadne ty, kteří se musí během pracovní doby pěkně naběhat.

shutterstock.com

Ale naše tělo bylo právě k všestrannému pohybu „vyrobeno“. Jednostranná námaha, ale i sezení, mu velmi nesvědčí. Právě proto je stále víc lidí, kteří si na bolest zad stěžují – a to čím dál v mladším věku.

Jde tedy nějak předejít bolesti zad, pokud je vaším pracovním údělem sezení? Možností máte hned několik:

- Skvělou prevencí je pohyb. A to pěkně pravidelně, nejlépe každý den. Nespraví to ale hodinka tenisu nebo jiný podobný sport. Při takových zatěžujete jen jednu svalovou skupinu. Pokud vás nemají bolet záda, potřebujete protáhnout všechny svalové partie. Nejlepší na to je chůze, jízda na kole nebo plavání.

- Bolesti zad předejdete i dobrou židlí, správnou výškou stolu a dostatečnému přísunu světla, které znamená, že se nemusíte nijak trvale naklánět, pootáčet nebo jinak nepřirozeně sedět. Naprosto ideální jsou systémy, které vás i při sezení nutí zatěžovat svaly, vyrovnávat rovnováhu.

- Většina bolestí v zádech je následek svalového napětí nebo namožení. Potíže může také způsobit vadné držení těla, proto je dobré dávat si pozor na pozici páteře při sezení – lze zvážit i to, zda by se vám nehodila podložka, která udrží vaši páteř v lepší pozici.

Jak si poradit, když záda už bolí?

Bolest zad je jeden pojem, ale skrývá v sobě mnoho možností. Nejprve je dobré zjistit, co vás vlastně bolí. Jsou to namožené svaly kolem páteře, jsou to plotýnky, nervy, nebo je bolest příznakem zánětu? Na tyto otázky byste měli hledat odpověď nejlépe s lékařem. Příčinou bolesti může být uskřinutý nerv, artritida, osteoporóza... Ačkoli bolesti zad nemívají vážnou příčinu, stejně je dobrá dávat pozor na to, kdy a jak vás bolí. Například bolesti v klidu, například v noci, mohou mít zánětlivý, ale i nádorový původ. Bolesti zad, které jsou spojené s bolestí břicha a hrudníku mohou ukazovat na nemoc některých orgánů. Pokud spolu se zády bolí i nohy, nebo jsou necitlivější, může jít o problémy s nervem…

Najít příčinu bolesti je zásadní i proto, aby mohl lékař určit správný postup léčby. Základem bývá většinou klid na lůžku a teplo. Léky proti bolesti jsou sice také řešením, ale nikoli dlouhodobým – a zvlášť v případě, že si je nasazujete sami.

Když nejhorší bolest poleví, měli byste začít se cvičením. Ovšem dávejte pozor na to, abyste si vybrali pohyb, který páteři a zádům vyhovuje. Ideální je plavání a cvičení ve vodě. Výsledkem by mělo být zpevnění svalového korzetu kolem páteře.

Zádům a páteři se kromě tepla velmi líbí i masáž – v tomto případě raději odborná.  Podobně ulevit může také akupunktura nebo zásah chiropraktika.

Bolest zad také uspokojivě léčí elektrická stimulace a ultrazvuk. Ve spojení s teplem uvolní, prohřejí a nastartují hojivé procesy.

Poslední variantou je operace. Není nutná ve velkém procentu případů, ale pokud všechny ostatní varianty zklamou, pak nezbývá nic jiného. Před operací

Měla by být i v praxi až na posledním místě, když všechny předchozí varianty zklamaly. Základem úspěchu je odstranit nadváhu a změnit svůj životní styl. Zeptejte se svého lékaře, jistě vám poradí, jak je správné sedět, stát či zvedat ze země těžší břemena. Pomůže také odstranit ze života stresové faktory či naučit se je zvládat bez obtíží.

Přečtěte si také

Bolesti zad v době těhotenství

Šest tipů, jak správně pracovat u počítače

Otisk chodidla odhalí zdravotní problém

Napište nám do diskuse nebo na [email protected].

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Co je to dna?

V důsledku zvýšených hladin kyseliny močové, což je přirozený produkt látkové přeměny tzv. purinů (látek vyskytujících se v buněčných jádrech), dochází k ukládání solí...

Bolest svalů a kloubů - léky

S bolestí kloubů a svalů vám pomohou četné gely, masti, ale i tablety. Většinou zaberou velmi rychle, stačí je mít je při ruce v domácí lékárničce.

Revmatismus

Revmatické obtíže patří k velmi častým zdravotním problémům. Tvoří cca 20 % příčin všech návštěv pacientů u praktických lékařů. O co se vlastně jedná?

Osteoartróza - osteoarthritis

Jde o chronické, degenerativní, kloubní onemocnění, jehož incidence je vyšší s přibývajícím věkem. Postihuje zvláště kyčle, kolena, klouby mezi obratli a rukou

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce