Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Bolesti zad v době těhotenství

( Redakce | přečteno: 26365x )

Spouštěčem bolestí zad v těhotenství jsou především hormonální změny, narůstající váha dítěte, svalová ochablost nebo stres. V těhotenství není vhodné užívat jakékoliv léky proti bolesti, proto se doporučuje několik pravidel, které fungují jako prevence nebo bolest pomohou alespoň snížit. Prozradíme vám je.

shutterstock.com
  • Myslete na správné držení těla během těhotenství a obzvláště pak po 5. měsíci, začínají být zádové svaly nejvíce zatěžovány. Vyhněte se proto dlouhému stání, hodně odpočívejte a správně seďte (s koleny ohnutými do pravého úhlu, s celou plochou chodidel na zemi).
  • Mějte dostatek vápníků ─ pokud vašemu tělu chybí vápník, automaticky ho uvolňuje z kostí, které začnou bolest. Jezte proto potraviny bohaté na vápník (ryby, sýry, tvarohy).
  • Nezapomeňte na pohyb ─ možnosti pohybu a sportování se mění podle stádia těhotenství, každodenní procházka vám ale nikdy neuškodí.
  • Nenoste a nezvedejte těžká břemena ─ během celého těhotenství byste se měla vyvarovat nošení jakýchkoliv těžkých předmětů, i tašku s nákupem raději přenechte druhým. Pokud nemáte na výběr, rozprostřete váhu předmětu rovnoměrně do obou rukou a vše zvedejte s rovnými zády.
  • Noste vhodnou obuv ─ vyhněte se botám na podpatku vyšším 5 cm, způsobují totiž bolesti zad. Zcela ploché boty ale také nejsou vhodné. 
  • Dopřejte si těhotenskou masáž ─ přináší nastávajícím maminkám potřebnou relaxaci
    a příjemné uvolnění celého těla. Těhotenská masáž se skládá z masáže šíje, zad a oteklých
    a unavených nohou. Celkově harmonizuje psychiku a přispívá k pocitu pohody těhotných žen, což má pozitivní vliv i na dítě. Masáž odstraňuje bolesti zad, otoky nohou, uvolňuje tělo a zlepšuje pružnost pokožky.

 Vyhledat pomoc fyzioterapeuta?

Pokud vás opakovaně trápí jakékoliv bolesti zad, kloubů či jiných částí těla, dejte přednost profesionálnímu přístupu fyzioterapeuta před samoléčbou. Sami totiž nikdy neodhalíte pravý důvod svých potíží a bez správného vedení nebudete ani schopni vhodné nápravy. Fyzioterapeut je odborník vzdělaný v několika oborech (např. ortopedie, neurologie, interní medicína, traumatologie), které mu dávají možnost dívat se na problém komplexně ─ nezaměřuje se tedy pouze na samotnou bolest, hledá především její příčinu a poté zavádí vhodnou léčbu, tedy rehabilitační program. Fyzioterapeut vám pomůže, abyste se opět radovali z pohybu. Vždy ale mějte na mysli, že bez vaší spolupráce ani sebelepší fyzioterapie nebude mít ten správný účinek.

Přečtěte si také

Homeopatie pro těhotné? Bez rizika

V těhotenství konzultujte s lékařem každý prášek

Klíčová chyba těhotných: přerušují protialergickou léčbu

Napište nám do diskuse nebo na [email protected].
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Sekundární prevence v prenatální péči

Sekundární prevencí nazýváme soubor prenatálních vyšetření, jejíž cílem je zjistit, zda se plod vyvíjí správně. Tato informace je důležití jak pro rodiče, tak i pro lékaře, kteří se budou po porodu o dítě starat.

Dědičné poruchy a vrozené vývojové vady

Downův syndrom, Turnerův syndrom, poškození plodu zarděnkami, nebo některými léky užívanými v těhotenství - to všechno jsou choroby, které řadíme mezi dědičné poruchy a vrozené vývojové vady.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce