Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Jaroslav: Výsledkem mojí zbrklosti byl natažený sval

( Renata Vyšínová | přečteno: 19970x )

Rozcvičku máme tendenci brát už od dětských let jako zbytečnost, zdržování. Ale pro zahřátí svalů před jakýmkoli sportovním výkonem je nezbytná. Vynechávat ji je nebezpečný hazard. To už dobře ví i sportovec Jaroslav. Musel za to ale zaplatit poměrně bolestivou zkušeností.

shutterstock.com

„Hrál jsem pár let vrcholově, takže o tom, že rozehřátí svalů je nezbytné, leccos vím. Bohužel jsem si zafrajeřil, zachoval se zbrkle a taky jsem za to zaplatil.“ Vypráví osmačtyřicetiletý Jaroslav. „Chtěl jsem prostě zapůsobit. Šel jsem pro syna na trénink fotbalu a kluci dohrávali. Syn tak z legrace zavolal, abych si šel s nimi kopnout a já slyšel, jak hrdě prohlásil, že je táta sportovec, že budou koukat… Takže jsem vletěl mezi ně – bez jakékoli přípravy, jen tak v džínách a tričku. Pak už stačilo jen se rozeběhnout a ve snaze dát pořádnou „pecku“ podklouznout na trávníku. Hned mi bylo jasné, že jsem si minimálně natáhl sval. Tu bolest bych nepřál nikomu.“

Čtěte také: Práce v kanceláři ničí svaly

Natažení svalu patří mezi ty úrazy, které vznikají právě hlavně z nedostatečné přípravy. Každou fyzickou aktivitu by měla předcházet příprava v podobě rozcvičky, která prohřeje a protáhne jednotlivé svalové skupiny těla. Za natažení (a v horším případě i natržení) svalu může většinou rychlý, prudký a neobvyklý pohyb. U Jaroslava to bylo sklouznutí na trávníku. V některých případech to může být i zvednutí příliš velké zátěže.

Jaké jsou příznaky natažení svalu?

„Tak to vám mohu popsat zcela přesně,“ vypráví znovu Jaroslav. „Je to bolest, jako když vám do nohy zapíchnou nůž. Bolest bohužel trvá, i když jste v naprostém klidu. Sval je citlivý i na pohmat, máte pocit křeče. Je jasné, že toho moc nenachodíte,“ popisuje své zkušenosti. „Nikdo vám ani nemusí radit, abyste okamžitě přestali s pohybem – ono to totiž ani dál už nejde. Jen byste to zhoršili. Nezkoušejte to rozhýbat, neprotahujte nohu, raději ji zcela vyřaďte z provozu. Přesně to jsem také udělal. Ihned jsme odjeli domů, kde jsem nohu celý večer a noc ledoval. Přesně tak jsem si to pamatoval z doby, kdy jsem vrcholově sportoval. Zvednou nohu a ledovat, to zabrání otokům. V dalších dnech už to ale chtělo spíš teplo. Vzal jsem si tři dny dovolenou, ležel, mazal nohu protizánětlivou mastí a snažil se ji prohřát. Myslel jsem si, že za pár dní bude pokoj.“

Čtěte také: Prevence bolestí kloubů a svalů

Bohužel Jaroslav takové štěstí neměl. Po týdnu marného snažení musel k lékaři, protože noha stále bolela. Lékař mu vysvětlil, že jeho svaly stárnou, elasticita vláken se s věkem snižuje a regenerace je po takových úrazech čím dál delší.  To se bohužel potvrdilo i v případě Jaroslava. Tři měsíce se vyhýbal náročnějšímu pohybu a nohu šetřil, ale pak stačilo se jednou rozeběhnout za ujíždějícím autobusem a bolest byla zpátky. Z lapálie se stal chronický problém. „Spoléhal jsem na to, že časem bolest odezní, spotřeboval jsem mnoho balení mastiček, koupil jsem si nejrůznější přípravky na urychlení hojení, bohužel nic nezabralo tak, jak bych chtěl,“ vypráví Jaroslav.

„Tyto stavy se bohužel nezahojí většinou samy. Způsobují chronické a dlouhodobé bolesti. Nepomáhají ani různé mastě a léky. Podle mé zkušenosti může přinést efekt dlouhodobá léčba laserem. Předpokladem jsou však zkušenosti s touto léčbou a dostatečný výkon přístroje. Rehabilitace spočívající v protahování svalu je samozřejmostí,“ komentuje podobnou situaci MUDr. Pavel Poštulka z Ortopedické ambulance Praha 6.

O možnosti léčby laserem se začal zajímat i Jaroslav. „Vlastně mne k ní přivedl kolega, který měl následky z úrazu na kole. Léta ho to trápilo, než mohl vyzkoušet laserovou terapii. Jeho dobré výsledky inspirovali i mne – a naštěstí i v mém případě zabrala. Postupně jsem vynechával mastičky i léky a cítil, jak bolest ustupuje i bez nich. Nebojím se už, že bych měl potíže již napořád, vidím postup, na jaký jsem čekal skoro rok – a teď přichází po pár týdnech. Doufám, že příští sezónu už bych mohl napravit i svou pověst ve fotbalovém klubu, kde hraje syn,“ uzavírá Jaroslav.

Máte podobné obtíže, o jakých vyprávěl Jaroslav? Napište nám o tom v diskusi nebo na mailu [email protected].

Komerční sdělení
Magniflex_Ordinace_Bannery_1900x500px_Bolesti zad a kloubu.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Bolesti zad a kloubů
Partner rubriky Bolesti zad a kloubů

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Bolest kolenních kloubů

Je mi 22 let a již delší dobu mě pobolívají kolenní klouby. V lékárně mně poradili "želatinu". Existuje několik různých léků, které ji obsahuji. Nevim, podle čeho si vybírat a jak dlouho je potřeba ji užívat. Dalším problémem je její cena. Hradí na ni něco pojišťovna, nebo existuje i něco levnějšího? Eva

Problémy s krční páteří

Mám problémy s krční páteří. Poraďte mi, prosím, nějaké cviky na uvolnění krční páteře, případně další rady. Milan

Co můžete očekávat od rehabilitace?

Upravený a zkrácený záznam živé diskuse (chatu) s panem doc. MUDr. Jiřím Votavou, CSc. z Kliniky rehabilitačního lékařství VFN, která proběhla ve čtvrtek 18. dubna 2002 mezi 10. a 12. hodinou na www.ordinace.cz.

Bolesti v zádech a chiropraxe

Podle světových statistik 8 z 10 mužů a žen ve věku 40 let trpí trvalou bolestí v zádech anebo po nějaký čas touto bolestí trpělo. Později se číslo ještě zvětšuje. V ordinacích praktických lékařů si každý čtvrtý pacient stěžuje na bolesti v zádech. Navíc řada jiných si již na bolesti zvykla natolik, že si už ani nestěžují.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce