Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Cviky pro děti s vadným držením těla

( Státní zdravotní ústav | přečteno: 35658x )

Naše děti se málo pohybují. Po vysedávání ve škole často navazuje dlouhé sezení před počítačem nebo televizí. Není tedy divu, že bolesti zad začínají trápit i velmi mladé lid, dokonce i školáky. Poradíme vám několik cviků, které napraví jejich vadné držení těla a tím zabrání pozdějším problémům.

Státní zdravotní ústav

„Poruchy pohybového aparátu se v dnešní době stávají jedním z nejčastějších chronických onemocnění dospělých. Dlouhodobé obtíže pohybového aparátu má asi třicet procent populace v produktivním věku, aktuální bolesti páteře má skoro polovina dospělých,“ uvádí RNDr. Věra Filipová ze Zdravotního ústavu se sídlem v Kolíně.
Na problémy si přitom zaděláváme už v dětství. „Nesprávného zatížení pohybového aparátu rozvíjí svalová nerovnováha, která vede k vadnému držení těla. Podílejí se na něm jak vnitřní faktory  - vrozené vady, úrazy či choroby, které snižují odolnost pohybového ústrojí vůči zatížení. Hodně ale také faktory vnější - jako dlouhé stání, nesprávné sezení, nevhodné pracovní a leckdy i odpočinkové polohy i nevhodný způsob provádění pohybu při běžných činnostech - stoj, chůze, přenášení těžkých předmětů. K rozvoji vadného držení těla přispívá i celá řada zdánlivě dosti vzdálených příčin, tedy vady zraku, neprůchodnost dýchacích cest, zpožděný duševní vývoj,“ vysvětluje Věra Filipová.

Co tedy udělat pro to, aby právě vašemu dítěti problémy se zády nehrozily a vyvíjelo se správně? Pár cviků může být nejen dobrou prevencí. Podle odborníků totiž může pravidelné cvičení případné problémy napravit.

Cviky na prevenci a zlepšení vadného držení těla

1. cvik

Výchozí leh s pokrčeným nohamaCvičení pro správné postavení pánve, posílení břišního a hýžďového svalstva

Postup: Položíme se na záda, ruce podél těla, dlaně dolů, nohy mírně od sebe, kolena pokrčená, chodidla opřená o zem. Nadechneme se do břicha a s prodlouženým výdechem stáhneme zadeček a břicho a současně nadzvedáváme pánev nad podložku. Pomalu se vracíme zpět do výchozí polohy a až na zemi uvolníme zadeček a břicho.

Postup při cviku na posílení břišních svalů

Kolena je zapotřebí v průběhu cviku držet mírně od sebe. Chybou je prohnutá nebo prověšená bederní páteř.

2. cvik

Výchozí leh s pokrčeným nohamaStabilní trup, posílení svalstva ramen a břicha

Postup: Položíme se na záda, ruce podél těla, dlaně dolů, nohy mírně od sebe, kolena pokrčená, chodidla opřená o zem. Zvedneme pravou paži a opřeme ji dlaní o koleno levé nohy, kterou jsme zvedli tak, aby všechny její klouby svíraly zhruba devadesátistupňový úhel. Nyní zatlačíme dlaní proti kolenu a kolenem proti dlani. Tlak vydržíme cca sedm vteřin, pak povolíme a vrátíme do výchozí polohy, Totéž provedeme i na opačnou stranu.

Pokrčení nohy při cviku

Chybou by bylo koleno příliš přitažené k trupu, vtáčení kolene dovnitř, zvedání ramene od podložky.

3. Nácvik správného sedu

Správný sedSprávný sed postupCvičení je zaměřeno na aktivaci a relaxaci zádového svalstva

Postup: Posadíme se do tureckého sedu, sedíme vzpřímeně, hlava v ose páteře, paže v zapažení, dlaně opřené o podložku, prsty směřují dozadu od těla, díváme se před sebe. Při opření celých dlaní o podložku můžete lehce naklonit trup dozadu. V této poloze vydržíme asi deset vteřin, poté se uvolníme a trup i hlavu předkloníme.

Během cviku nestahujeme lopatky k sobě. Chybou by bylo zvedání ramen nebo předsun hlavy.

4. Sed na balónu

Posed na míči zepředuPosed na míči zezaduSkvělou pomůckou v prevenci a kompenzaci vadného držení těla je balanční míč, který umožní dynamický sed – aktivují se při něm svaly trupu a zejména hluboké svaly, které jsou odpovědné za stabilizaci páteře. Pokud chceme v případě dětí míč využít, je zapotřebí vybrat správnou velikost a hlavně naučit na něm děti sedět.

Správná velikost míče – pro předškoláky do výšky 145 cm by měl míč mít průměr 45 cm, od výšky 155 cm má mít míč 55 cm. Do 175 cm pak míč o průměru 65 cm. Míč by měl být tak nahuštěný, aby při sedu neměnil svůj kulatý tvar.

Správné sezení na míči – posadíme se na střed míče, kyčle a kolena ve stejné výšce, nebo kyčle o něco výš. Chodidla by měla být celou plochou na podložce. Hlava v prodloužení páteře, ramena rozložená do šířky, pánev lehce překlopená dopředu. Kolena jsou od sebe vzdálená za šířku ramen, chodidla v prodloužení stehen.

Nepředstavujte si ale, že dítěti dáte míč místo židle k pracovnímu stolu. Odborníci doporučují, aby na něm dítě sedělo jen několik minut – jako kdyby cvičilo. Pokud to přežene, dochází k únavě a uvolnění posedu, následně u ohnutému sedu.

 Bylo by vaše dítě ochotné doma cvičit? Nabídněte mu to a napište nám jeho reakci - například prostřednictvím diskuse nebo na mail [email protected].

Komerční sdělení
Magniflex_Ordinace_Bannery_1900x500px_Bolesti zad a kloubu.jpg
Diskuse k článku
Jitka

Toje super


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Bolesti zad a kloubů
Partner rubriky Bolesti zad a kloubů

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Chiropraxe II.

Existuje poměrně účinný systém léčby, za našimi hranicemi značně rozšířený, který dokáže odpomoci od bolesti. Jde o chiropraxi, která se v našich podmínkách nazývá manuální nebo myoskeletální medicínou.

Bolest kolenních kloubů

Je mi 22 let a již delší dobu mě pobolívají kolenní klouby. V lékárně mně poradili "želatinu". Existuje několik různých léků, které ji obsahuji. Nevim, podle čeho si vybírat a jak dlouho je potřeba ji užívat. Dalším problémem je její cena. Hradí na ni něco pojišťovna, nebo existuje i něco levnějšího? Eva

Problémy s krční páteří

Mám problémy s krční páteří. Poraďte mi, prosím, nějaké cviky na uvolnění krční páteře, případně další rady. Milan

Bolesti v zádech a chiropraxe

Podle světových statistik 8 z 10 mužů a žen ve věku 40 let trpí trvalou bolestí v zádech anebo po nějaký čas touto bolestí trpělo. Později se číslo ještě zvětšuje. V ordinacích praktických lékařů si každý čtvrtý pacient stěžuje na bolesti v zádech. Navíc řada jiných si již na bolesti zvykla natolik, že si už ani nestěžují.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce