Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Co je to virus

(PharmDr. Hana Šindelářová | přečteno: 12352x )

Virus je nebuněčný živý organismus, drobná částice tvořená pouze bílkovinným obalem, pouzdrem, uvnitř kterého se skrývá dědičná informace ve formě nukleové kyseliny ...

Virus je nebuněčný živý organismus, drobná částice tvořená pouze bílkovinným obalem, pouzdrem, uvnitř kterého se skrývá dědičná informace ve formě nukleové kyseliny (DNA nebo RNA). Díky jednoduché struktuře se viry mohou snadno měnit a přizpůsobovat se podmínkám. Například chřipkový virus to s oblibou dělá každý rok. Virů je velké množství, jen málo z nich způsobuje onemocnění lidí. Napadají také zvířata, rostliny, dokonce i bakterie.

Viry jsou mnohem menší než bakterie, to znamená, že nejsou vidět v běžném světelném mikroskopu, pouze v mikroskopu elektronovém. To komplikuje diagnostiku virových onemocnění. Diagnostika virového onemocnění se provádí většinou nepřímo, na základě příznaků nemoci, případně sérologicky, průkazem protilátek. Zvýšená hladina protilátek v organismu je důkazem toho, že se tělo s virovou infekcí setkalo a začalo si proti ní vytvářet protilátky. Je také poměrně obtížné viry kultivovat, tato diagnostická metoda se v praxi nepoužívá.

Virus není schopen se sám množit, protože nemá vlastní látkovou výměnu a jeho reprodukce je zcela vázána na hostitele. Tím je buňka, kterou napadne a využije. V této buňce se rozmnoží, buňka plná nových virových částic praskne a uvolněné viry napadají další buňky. Jindy využívá jádro buňky dlouhodobě. Zanese do jejího jádra vlastní dědičnou informaci a tak změní její charakter.

Viry způsobují nejčastější dětské infekční choroby (spalničky, neštovice, příušnice, zarděnky). Dále onemocnění dýchacích cest včetně chřipky, infekční mononukleózu, onemocnění trávicího traktu známé jako střevní chřipka, záněty spojivek, opary na rtu i pásový opar, jsou příčinou infekčního zánětu jater, AIDS, rakovinného bujení.

Léčba virových onemocnění je problematická. Léky, virostatika, působí tak, že se snaží omezit množení viru v hostitelské buňce. To je možné do určité míry. Virostatika jsou velmi drahá, a proto se používají jen u systémových virových infekcí. Většinou je léčba symptomatická, to znamená ovlivňující příznaky choroby (léky na snížení teploty, bolesti, léky proti rýmě a kašli, atd.) Používání antibiotik u virových infekcí, pokud není přidružena bakteriální infekce, je neúčelné. Každý, kdo alespoň jednou v životě bojoval s oparem ví, že léčbu virostatikem je nutné začít co nejdříve, hned při objevení prvních příznaků. V případě oparu svědění a pálení na rtu. Jakmile se virus začne množit, je velmi těžké infekci zvládnout.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Opary

Velice trpím na opary.Pokud ho podchytím hned, pomůže mi Duvira, ale pokud to neudělím včas, opar pak již na žádnou jinou léčbu nezabírá.Zkoušela jsem i Vectavir, ale po třetím oparu již vůbec nezabíral. Neměla bych brát raději vitaminy? Po oparech mi zůstávají červené skvrnky. Dají se nějak odstranit a dá se jim nějak předejít? Jana

Změna pigmentace kolem úst a opary

Mám změnu pigmentace kolem úst a na tvářích " fleky", které se velmi zvýrazní na prvním jarním slunci. Často se mi také, hlavně v zimním období dělají opary i mimo rtů.Poraďte prosím, co dělat.

Echinacea virostatikum Indiánů

Máte často angínu? Vyřadí vás banální chřipka z normálního života? A co nachlazení?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce