Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Zvracení

(doc. MUDr. Václav Jirásek CSc. | přečteno: 69301x )

Zvracení není nemoc sama o sobě, je to vždy jen příznak, znamení nějaké poruchy. Příčin zvracení je velmi mnoho a zvracení může být někdy nevinnou, episodickou poruchou, jindy projevem vážného onemocnění.

shutterstock.com

Při zvracení dochází k reflexnímu, vůlí neovladatelnému, složitě koordinovanému souběhu stahů svalstva bránice, břišní stěny a stěny žaludku. Těmito pohyby dochází k vypuzování žaludečního obsahu ústy. Někdy je celý tento komplikovaný děj jen naznačen, není doveden do konce, k vlastnímu zvracení nedojde. Nemocný má jen nucení na zvracení, čemuž se odborně říká nauzea. Ústředním bodem tohoto komplikovaného mechanismu je centrum pro zvracení v prodloužené míše. Toto centrum, jestliže je podrážděno, vysílá povely k těm orgánům, které jsou na zvracení zúčastněny, celá akce je spuštěna. K podráždění centra pro zvracení může dojít několikerým mechanismem. Mohou to být informace pocházející přímo z mozku, z orgánů trávicího ústrojí, z vnitřního ucha, nebo mohou být podrážděna přímo chemická čidla (chemoreceptory) centra pro zvracení látkami kolujícími v krvi. To je vysvětlení zjednodušené, ale pro představu, že příčin zvracení může být celá řada, to snad postačí.

Zvracení mohou vyvolat tyto okolnosti:

a) vlivy psychické,
b) nevhodná strava nebo nadměrné množství jídla,
c) požité toxické látky bud chemické povahy (nejčastěji snad alkohol), bakterie a jejich toxiny nebo některé léky,
d) onemocnění trávícího traktu, při kterém zvracení může dokonce ulevit. V těch případech, kdy je zvracení spojeno s teplotou nebo žloutenkou, je nutno ho považovat za závažný projev nemoci.
e) Dosti často je příčina zvracení v hlavě. Zvracení může být projevem zvýšeného nitrolebního tlaku, zánětu mozkových blan nebo mozku (encefalitis),
f) migréna rovněž může vyústit ve zvracení, právě tak postižení vnitřního ucha.

Není účelné vypočítávat všechny příčiny zvracení. Ty musí znát lékař, na něm je, aby rozhodl, co je závažné a jaká opatření je nutno učinit. Uvedení hlavních příčin zvracení mělo za cíl především upozornit na to, že tento projev má velmi mnohostranný význam různé závažnosti a že není radno tento příznak brát na lehkou váhu, pokud není příčina evidentně málo významná.

Vždy je třeba uvážit všechny okolnosti:

a) Potravu a nápoje za posledních 24 hodin. Jejich složení a kvalitu, kde byly konzumovány (hromadné stravování).
b) Všechny užívané léky. c) Bolesti břicha, jejich lokalizace a charakter (křeče, tlak, kolika).
d) Teplotu (infekční onemocnění).
e) Bolestí hlavy, předcházející úraz hlavy (migréna, otřes mozku).
f) Barvu očního bělma a vzhled moče (žloutenka!).
g) Při přítomnosti krve ve zvratkách je nutno konsultovat lékaře.

Jen je-li příčina zvracení zřejmá a v podstatě nevinná, např. při zřetelné dietní chybě, přílišném holdování alkoholu nebo při kinetóze není nutné vyhledávat lékaře. V ostatních případech, zejména jsou-li přítomny příznaky uvedené pod c) - g), je jistější konsultovat lékaře.

Vzniklo-li zvracení po nevhodné stravě, je dobře pro nejbližší 2-3 dny zavést šetřící dietu. Zpočátku přísnou (bylinný čaj a suchar nebo starší housku), kterou postupně rozšiřujeme o nemastnou bramborovou nebo ovesnou kaši, trochu zavařeniny, libové maso kuřecí nebo vařenou rybu. Z nápojů čaj mátový, heřmánkový, slabší pravý čaj, minerální vodu.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Lenka
2x

Dobry den,muj pritel zvraci uz mesic a tyden,pricemz tyden lezel na gastru v nemocnici..delali mu vsemozne testy a nic nezjistili!!Na prosinec ma objednanou magnetickou rezonanci hlavy a hrudniku..uz jsem zoufala zvraceni neustava..bojim se o nej a doktory to nezajima..na kontrole v nemocnici ho poslali domu s tim,ze s nim nic neudelaj..loni mel to same,lezel na gastru 3tydny...co to muze byt??Uz je vysileny,zhubnul 20kg a nebere to konce..nejsem spokojena s ceskobudejovickou nemocnici,mam vyhledat nejakeho odbornika,ktery mu konecne pomuze?Lenka

kata
1x

mám stejný problém a nikdo mi nepomůže.

Anna

Taky mám takový problém ,který se mi pořád častěji vrací.Podle lékařů, vše v pořádku.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 8. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zvracení

Zvracení není nemoc sama o sobě, je to vždy jen příznak, znamení nějaké poruchy. Příčin zvracení je velmi mnoho a zvracení může být někdy nevinnou, episodickou poruchou, jindy projevem vážného onemocnění.

Poruchy příjmu potravy a muži versus ženy

Už jste si možná sami všimli, že mluvíme-li o lidech, trpících poruchami příjmu potravy, často hovoříme v ženském rodě. Je to proto, že těmito poruchami většinou trpí dívky a ženy. Uvádí se, že na 10 nemocných dívek nebo žen připadá jeden muž...

Mentální anorexie

V poslední době stále přibývá nemocných, kteří trpí některou z různých forem poruch příjmu potravy nebo se pohybují někde na její hranici.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce