Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Mýty o celiakii

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 6504x )

O celiakii panuje stále mnoho mýtů: celiakie je alergické onemocnění, je to choroba pouze dětského věku, ze které lze „vyrůst“, či onemocněním vyskytujícím se jen v oblastech mírného pásu. Jak je to doopravdy?

shutterstock.com

Celiakie je dětská nemoc

Představa, že jde o onemocnění dětského věku, je mylná. Celiakie může být diagnostikována v kterémkoliv věku, třeba i po sedmdesátce. V dospělosti se tak děje často po duševní nebo tělesné zátěži nejrůznějšího druhu (u ženy to například může být porod, u obou pohlaví jakákoliv operace) většinou mezi 30.- 40. rokem. Do té doby může mít jedinec nevysvětlitelnou chudokrevnost (anémii), jež je způsobena poruchou vstřebávání důležitých vitaminů ze střeva pro krvetvorbu v kostní dřeni.

Celiakie je vzácná nemoc

Proti původním předpokladům, že jde o onemocnění celkem vzácné, se naopak ukazuje, že jde o chorobu poměrně častou.

Z celiakie se vyroste

Mnoho lidí si myslí, že když odezní příznaky, jsou vyléčeni. To není pravda, bezlepkovou dietu je třeba dodržovat do konce života. Současná medicína toto onemocnění neumí definitivně vyléčit. Při dodržování bezlepkové diety však všechny příznaky celiakie vymizí, výsledky krevních testů i biopsie jsou stejné jako u zdravých.

Typickým příznakem celiakie je průjem, nikoliv zácpa

Přestože častějším příznakem neléčené celiakie je průjem, není zácpa nijak výjimečná. V případě zácpy se však bohužel na celiakii nemyslí, a proto je cesta k diagnóze složitější.

Nemám typické příznaky, jsem zdráv

Pouze u 10% pacientů se objeví klasický typ celiakie s typickými příznaky. U dalších 20–30% pacientů je to tzv. oligo-symptomatická celiakie, kdy má pacient málo příznaků. Tito pacienti mohou mít zácpu, u některých se zjistí, že mají prořídnutí kostí, osteoporózu, u některých se přijde na to, že jsou chudokrevní, anemičtí, 60% pacientů ale nemusí mít žádné obtíže, které je přivedou k lékaři.

Čtěte také: Celiakie - příznaky se mění s věkem

Při celiakii se vždy hubne

Hubnutí vyvolává podezření na celiakii, ale pokud má postižený člověk místo průjmu zácpu, nehubne, výjimečně i přibývá na váze. Po nasazení diety se hubnutí zastaví a většina lidí se během několika měsíců, případně v průběhu 1 - 2 let, vrátí na původní váhu.

Po bezlepkové dietě se tloustne

Pokud dojde k uzdravení sliznice, lidé často tloustnou, protože jsou zvyklí na větší přísun stravy, při kterém předtím nepřibírali. Tloustnutí však není způsobeno bezlepkovou dietou, ale nepoměrem mezi příjmem energie z potravy a výdejem energie při fyzické aktivitě.

Negativní testy zcela vylučují celiakii

U malého procenta lidí vycházejí testy falešně negativní. Jedná se o tzv. séronegativní celiakii. Při podezření na ni musí lékař nechat provést speciální histologické vyšetření bioptického vzorku sliznice tenkého střeva. Přestože lékaři tento fakt teoreticky znají, když před sebou mají pacienta s negativním výsledkem, tak ho uklidní, že celiakii určitě nemá. Cesta těchto lidí k diagnoze je pak často velmi dlouhá.

Čtěte také: Bez dvoustupňového vyšetření se diagnostika celiakie neobejde

Pokud mám při kontrolním vyšetření krev v pořádku, už nemusím držet dietu

Kontrolní krevní vyšetření ukazuje na správné dodržování bezlepkové diety, nikoliv na to, že je člověk vyléčen. Bezlepkovou dietu musí celiatik dodržovat po celý život. Nedodržování bezlepkové diety se nemusí ihned klinicky projevit, ale může již docházet znovu k poškození sliznice tenkého střeva s rizikem vzniku komplikací.

Čtěte také: Neléčená celiakie může způsobit zdravotní komplikace

Bezlepková dieta pomůže k vyléčení celiakie


Celiakie je onemocnění, které v současná medicína neumí vyléčit. Při dodržování bezlepkové diety všechny příznaky vymizí, krevní testy i biopsie dávají výsledky stejné jako u zdravých lidí. To často vede k nesprávnému doporučení, že je člověk vyléčen a může se vrátit k normální stravě. Bohužel nemůže, nesnášenlivost lepku je trvalá. Lepek během pár týdnů, měsíců, či výjimečně až za několik let způsobí poškození střevní sliznice se všemi následky neléčené celiakie.

S přísností diety to není třeba přehánět

To že člověk nepozoruje žádné problémy, neznamená, že lepek střevu neškodí. Musíme si uvědomit, že střevní buňky se obnovují v průběhu dvou týdnů až jednoho měsíce. Pokud pacient opakovaně porušuje dietu, klky na sliznici se zase vyhlazují a z toho vyplývají všechny rizika neléčené celiakie. Ke komplikacím celiakie patří refrakterní sprue, ulcerativní jejunoileitida a maligní IgA lymfom tenkého střeva, což jsou těžká poškození tenkého střeva, možnost zvýšené frekvence nádorových onemocnění, chudokrevnost, zlomeniny na podkladě osteoporózy – prořídnutí kostí. Záleží pochopitelně na množství přijímaného lepku ve stravě. Pokud dojde k jednorázovému porušení diety, nejedná se většinou o riziko závažnějšího poškození zdraví.

Zdroj: www.celiak.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Další recepty vhodné pro celiatiky

Celiatik musí dodržovat pravidla bezlepkové diety, ale jeho jídelníček může být chutný.

Na obaly potravin se třetina Čechů vůbec nedívá

Nejčastěji lidé vyhledávají informace o minimální trvanlivosti výrobku. Údaje o konzervačních látkách lidé téměř nesledují.

Mnoho lidí vůbec netuší, že má celiakii

Celiakie čili nepřiměřená reakce organismus na lepek se nejčastěji zjistí již v dětství, ale mnoho lidí to netuší a přijdou na to až v dospělosti.

Syntetická barviva v potravinách

Barviva hrají velmi důležitou roli při výrobě průmyslových potravin. Barva potraviny často utváří první dojem spotřebitele. Většina lidí v samoobsluze nesáhne pro bezbarvou pomerančovou limonádu, zejména je-li vedle ní vystavena limonáda krásně oranžová. Dalším pádným důvodem pro použití barviv je snaha přesvědčit spotřebitele o tom, že výrobek obsahuje maximum přírodních složek.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce