Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jak začít s bezlepkovou dietou

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 15888x )

Možná jste se nedávno dozvěděli, že vy nebo vaše dítě trpíte chorobou, která vyžaduje celoživotní dodržování bezlepkové diety. Tuto dietu nemusíte chápat jako nutné zlo, ale třeba jako pozitivní změnu životního stylu. V první řadě je třeba si uvědomit, že jde především o vaše zdraví.

shutterstock.com

V dnešní době, kdy se o nemoci celiakie ví mnohem více než dříve je o dost jednodušší se s nemocí  smířit. U celiakie (nesnášenlivosti lepku) a alergie na lepek je bezlepková dieta jediný způsob, jak zabránit projevům nemoci. Na bezlepkovou dietu tělo příznivě reaguje velmi rychle, navíc se jedná o dietu plnohodnotnou, která obsahuje dostatek všech potřebných látek, vitaminů a vlákniny. Lidé s těžkou akutní formou celiakie musejí zpočátku vynechat mléko, tučná jídla, těžké a dráždivé potraviny. To je nutné během doby, než se vzpamatuje sliznice tenkého střeva. Po jejím zahojení je možné jíst všechny potraviny, které neobsahují lepek.

Berte změnu pozitivně. Uvědomte si, že existují spousty pacientů, kterým lékaři nedokážou říci, co je příčinou jejich vleklých potíží. Desítky pacientů s nevyléčitelnými chorobami, na které není žádný lék.

Lepek neboli gluten je směs bílkovin, která se přirozeně vyskytuje v těchto obilovinách:

  • pšenice
  • žito
  • ječmen
  • oves

Cílem bezlepkové diety je tedy vyhýbat se těmto čtyřem obilovinám a všem výrobkům z nich, a přitom ve svém jídelníčku zachovat dostatečný podíl sacharidů

Zakázané potraviny

  • ječmen, pšenice, špalda, žito, oves a veškeré výrobky, které jmenované obilí obsahují
  • výrobky z mouky jako jsou: chléb, pečivo, strouhanka, cukrovinky, těstoviny, knedlíky
  • vločky, kroupy, krupky, lámanka, krupice, kuskus, otruby, naklíčené obilí
  • rostlinné maso seitan (vysoký obsah lepku)
  • je nutné se vyhýbat rovněž potravinám, které obsahují lepek ve skryté formě. Jedná se o výrobky, nápoje a jídla, ve kterých byla mouka užita jako přídavek, nebo u kterých v průmyslovém provedení není jisté, zda lepek obsahují.

Potraviny, které mohou obsahovat lepek

Pšeničná mouka, pšeničný škrob nebo čistý lepek se mohou skrývat v těchto potravinách:

  • většina uzenin
  • instantní potraviny (mouky a škroby v polévkách, bujónech či omáčkách)
  • některá dochucovadla (škroby v kečupech a majonézách, výtažky z pšenice v sójových omáčkách aj.)
  • některé cukrovinky (škroby v lentilkách, lipu, zmrzlinách nebo žvýkačkách, oplatková drť v sójových řezech nebo čokoládových bonbonech aj.)
  • jogurty a dezerty zahuštěné škrobem, pokud nejde o škrob bezlepkový
  • většina druhů piva (kvůli pšeničnému nebo ječnému sladu) a některé další alkoholické nápoje (likéry zahušťované škrobem, teoreticky i destiláty z obilí)
  • léky a potravinové doplňky obsahující pšeničný škrob

U výše uvedených potravin je nutné individuálně zjišťovat jejich složení. Komplikovaný výběr způsobují zejména škroby, které jsou opravdu velmi rozšířené. Pokud není na výrobku jasně uvedeno, že byl použit bezlepkový škrob (kukuřičný, bramborový, tapiokový apod.), nebo pokud celý výrobek není označen jako zaručeně bezlepkový, pak bychom jej neměli kupovat.

V potravinářském průmyslu se také často používají pšeničné sirupy, které mohou obsahovat stopy lepku. Jde vlastně o alternativní „přírodní“ sladidla používaná zejména do pečiva, ale bohužel nejen tam.

Přirozeně bezlepkové potraviny

  • brambory
  • rýže
  • pohanka
  • amarant (laskavec)
  • jáhly (vyloupané proso)
  • quinoa
  • veškeré ovoce
  • veškerá zelenina
  • veškeré houby
  • veškeré maso (ne však uzeniny)
  • veškeré luštěniny
  • veškeré ořechy a olejnatá semínka
  • vejce
  • mléko a některé mléčné výrobky

Mezinárodní označení pro bezlepkové potraviny: Mezinárodní označení pro bezlepkové potraviny

U uzenin, pomazánek, salátů a dalších směsných potravin si musíme najít takové varianty, do kterých nebyl přidán lepek. V podstatě stačí sledovat nabídky obchodních řetězců a poctivě číst složení výrobků. Hodně napoví známý symbol přeškrtnutého klasu.

Pokud je celiakem Vaše dítě


  • Vysvětlete mu, proč něco jíst může a něco ne, vysvětlete mu, jaké potraviny jsou pro něj vhodné a které ne. Choďte nakupovat s ním a naučte ho číst etikety, aby si mohl kupovat potraviny sám, např, když bude na výletě apod.
  • Připravujte bezlepkovou stravu pro celou rodinu. Vyhnete se tak dvojí přípravě jídel.
  • Vysvětlete příbuzným a přátelům, s nimiž se stýkáte, o jaké onemocnění se jedná a že je pro dítě dieta nezbytná, má-li být v budoucnu v bezvadném zdravotním stavu. Pokud to pochopí, nebudou se pokoušet dítěti podávat nedietní potraviny. Je důležité, aby i dítě vzalo skutečnost diety za svou.
  • Neodmítejte pozvání na návštěvy. Vezměte s sebou bezlepkový chléb nebo pečivo a pomozte dítěti z nabízeného pohoštění vybrat to, co může. O co samozřejměji se budete v takových situacích chovat, o to méně nápadné si dítě bude připadat.
  • Není třeba omezovat návštěvy ostatních dětí. I pro ně lze připravit bezlepkové pohoštění a pocit bezpečí dítěte ve vlastním domově se velmi upevní.
  • Zkuste vysvětlit a domluvit bezlepkové stravování ve školním zařízení. Dle výkladu Hlavního hygienika záleží pouze na řediteli školského zařízení, jak se k situaci jakéhokoliv dietního stravování postaví.
  • Vysvětlete ostatním, že nejde o to, že vaše dítě nemůže jíst cokoliv, ale, že jí pouze zdravěji a rozmanitěji než celý zbytek dětské populace.
  • Upečte do školy či školky nějakou bezlepkovou dobrotu pro spolužáky, ať i ostatní děti či učitelé vidí, že to může být chutné a dobře to vypadat.
  • Vysvětlete učitelkám v MŠ, ZŠ, že při rozdávání drobných pamlsků nesmí Vaše dítě omezovat tím, že to asi nesmí. Jeden bonbon nebo žvýkačka ho nijak nepoškodí. Více je pro něj bolestné psychické vyčlenění  z kolektivu, které mu  tímto krokem pedagog způsobí.

V kuchyni si vyhraďte šuplík nebo část spíže, která bude jen vaše. V ní budou pouze bezlepkové potraviny a žádné jiné. Nejen, že tak budete snáze odolávat pokušení, ale také se vyhnete tomu, že by vaše jídlo mohlo být kontaminováno lepkem.

Snažte se rozšiřovat své obzory i ve věcech vaření. Bezlepková dieta vás může nasměrovat na zdravější způsob stravování i na kuchyně jiných národů. Poznáte tak řadu nových výtečných a přirozeně bezlepkových pokrmů, kterými si obohatíte jídelníček. Můžete však zůstat věrni české tradiční kuchyni. Téměř všechno totiž lze vyrobit i z bezlepkové mouky, a proto se nemusíte loučit s knedlíky, hustými omáčkami a s buchtami. Můžete postupovat podle svých receptů nebo zkusit jiné, ověřené. Hledejte chutné nejprve přirozeně bezlepkové recepty (pak zkoušejte i ty lepkové připravit bezlepkově) na internetu, v časopisech a naučte se je připravovat.

Zkontaktujte se s dalšími bezlepkáři. Je příjemné poznat někoho, kdo na tom je stejně jako vy. Máte tak možnost probrat praktické aspekty diety, navzájem si poradit a navíc nemáte pocit, že v tom jste sami.

Nepropadejte panice, že už nemůže jet na letní dovolenou či na hory o jarních prázdninách, protože má u Vás doma někdo bezlepkovou dietu. Vše je vždy jen o domluvě. Vy jste platící zákazník a v dnešní době byste měli mít na paměti, že Vy jste ten, kdo si vybírá daný pobyt či službu v restauraci. V dnešní době již mnoho restaurací a ubytovacích zařízení buď přímo nabízí bezlepkovou stravu nebo se s vámi domluví na úpravě jídelníčku.

Může se stát, že omylem dojde k porušení diety. Není vhodné panikařit a bezlepkáře neurotizovat. Tělo může reagovat zvracením nebo průjmem, u Duhringova syndromu se znovu objeví charakteristické projevy na kůži. Reakce nastává během 24 hodin až 3 týdnů.

K reakci na lepek ale nemusí dojít vůbec. To se stává v případech, kdy je dotyčný na bezlepkové dietě už delší dobu, střevní sliznice je vyhojená a tělo je od lepku „vyčištěné“. Vzniká tak zdání, že je dotyčný vyléčen a že mu lepek tedy už vůbec neškodí. Příznaky se mohou objevit až po několika letech nedodržování diety, během této doby si dotyčný navíc „zadělává“ na další, velice závažné zdravotní problémy spojené s neléčenou celiakií.

Přečtěte si také

Celiakii lze předcházet již v prvním roce života dítěte!

Příspěvky zdravotních pojišťoven na bezlepkovou dietu 2015

Počet celiaků stále roste

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak se vyznat ve značení potravin číslem E - 1.část

Potravinářská legislativa má dva hlavní úkoly. Je to jednak ochrana spotřebitele před zdravotními riziky, jednak ochrana spotřebitele před ekonomickou újmou, která může být spojena se spotřebou potravin. Je zajímavé, že oba požadavky v sobě zahrnují i kódy "čísel E"...

Na obaly potravin se třetina Čechů vůbec nedívá

Nejčastěji lidé vyhledávají informace o minimální trvanlivosti výrobku. Údaje o konzervačních látkách lidé téměř nesledují.

Mnoho lidí vůbec netuší, že má celiakii

Celiakie čili nepřiměřená reakce organismus na lepek se nejčastěji zjistí již v dětství, ale mnoho lidí to netuší a přijdou na to až v dospělosti.

Syntetická barviva v potravinách

Barviva hrají velmi důležitou roli při výrobě průmyslových potravin. Barva potraviny často utváří první dojem spotřebitele. Většina lidí v samoobsluze nesáhne pro bezbarvou pomerančovou limonádu, zejména je-li vedle ní vystavena limonáda krásně oranžová. Dalším pádným důvodem pro použití barviv je snaha přesvědčit spotřebitele o tom, že výrobek obsahuje maximum přírodních složek.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce