Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Příznaky celiakie se mění podle věku

( Renata Vyšínová | přečteno: 138972x )

Celiakie je nemoc mnoha tváří, její příznaky se mění s věkem. Může se projevit jako problémy se střevy, ale také neplodností nebo nedostatečným růstem.

shutterstock.com
Na několik otázek v souvislosti s diagnostikou a dědičností celiakie odpověděl MUDr. Bohuslav Kianička, PhD.,gastroenterolog II.interní kliniky FNUSA.

Celiakie je nemoc, kterou mnozí odhalí až po dlouhé době hledání příčin zdravotních obtíží. Může tato prodleva nějak trvale poškodit jejich zdraví?

Ano může, zejména u dětí (například poruchy růstu).

Za co bývá nemoc nejčastěji zaměňována?

"Může být zaměňována za celou řadu chorob, a to proto, že je to choroba mnoha tváří, a dále proto, že symptomatologie celiakie se mění s věkem. U dětí zhruba do 3 let mohou klinickému obrazu dominovat střevní příznaky. U pacientů ve školním věku střevní příznaky ustupují do pozadí a objevují se především známky opožděného psychomotorického vývoje, a dále chudokrevnost a malnutrice. V pubertě se může celiakie spontánně zlepšit.  V dospělosti (obvykle mezi 25. - 40. rokem) se nemoc opět projeví, ale střevní příznaky jsou však nenápadné nebo úplně chybějí. Místo nich se může vyskytovat například chudokrevnost, osteoporóza, u žen problémy s reprodukcí, poruchy menstruačního cyklu, různé neurologické symptomy, deprese, atd. Celiakie tedy představuje mezioborový medicínský problém."

Existuje za posledních 10 let nějaká novinka v diagnostice celiakie?

"Z relativně novějších věcí lze uvést - různé serologické metody (odběr krve), a dále z endoskopických metod zejména balónkovou (tedy jednobalónkovou nebo dvojbalónkovou) enteroskopii, která umožňuje vizualizaci sliznice velké části (někdy celého) tenkého střeva, a to včetně cílených odběrů slizničních vzorků na histologickou a histochemickou analýzu z patologicky změněných oblastí tenkého střeva."

Jak je to s dědičností celiakie?

"U celiakie nepochybně existují dědičné vazby. Celiakie se manifestuje, pokud geneticky predisponovaný jedinec konzumuje potraviny obsahující pšenici, ječmen, žito i oves."
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Blanka
1x

Když onemocněla Karolínka museli jsme velmi vybírat, vzhledem k tomu, že trpí celiakií. A nejhorší to snad bylo, když byla nemocná. Objevila jsem multibylinné sirupy Dr. Weiss, které může. Mají na kašel, nachlazení i chřipku. Jsou chuťově výborné.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Jak se vyznat ve značení potravin číslem E - 2.část

Podívejme se ale na druhou funkci kódu čísel E a to funkci informační. Potravinová legislativa ukládá výrobcům také povinnost informovat své spotřebitele, jaké suroviny byly pro ten který výrobek použity...

Další recepty vhodné pro celiatiky

Celiatik musí dodržovat pravidla bezlepkové diety, ale jeho jídelníček může být chutný.

Na obaly potravin se třetina Čechů vůbec nedívá

Nejčastěji lidé vyhledávají informace o minimální trvanlivosti výrobku. Údaje o konzervačních látkách lidé téměř nesledují.

Mnoho lidí vůbec netuší, že má celiakii

Celiakie čili nepřiměřená reakce organismus na lepek se nejčastěji zjistí již v dětství, ale mnoho lidí to netuší a přijdou na to až v dospělosti.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce