Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Kulinářský rádce pro nemocné

( Marcela Jurčíková | přečteno: 8524x )

Konečně je na internetu místo, které vychází vstříc potřebám těm, jejichž chutě omezuje nemoc. Nový portál Recept na zdraví.cz obsahuje názory odborníků na téma životosprávy, recepty rozdělené podle diagnóz i praktické rady. Tento ucelený zdroj informací připravuje zdravotnický portál Ordinace.cz s cílem usnadnit pacientům i jejich blízkým každodenní rozhodování, co a jak uvařit, aby si pochutnali a zároveň neriskovali zdravotní potíže.

shutterstock.com

„Způsob stravování je pro nemocné stejně důležitý jako užívání léků,“ uvádí edukační sestra Naďa Slavíková z Diabetologické a interní ambulance Nemocnice Kadaň, pracoviště Klášterec nad Ohří. Samozřejmě to platí pro pacienty obecně, ať mají cukrovku, žaludeční vředy, potíže se srdcem v důsledku zvýšené hladiny cholesterolu, celiakii, jsou obézní, nebo se zotavují po operaci žlučníku.

„Informací o zásadách životosprávy mají pacienti podle mého názoru dost, bohužel je neumějí v praxi využívat. Navíc stále nejsou zvyklí ptát se odborníků na nejasnosti, a tak se zbytečně dopouštějí chyb, které znesnadňují léčbu nebo se přímo podepisují na jejich zdravotním stavu,“ zdůrazňuje Naďa Slavíková.

Na portálu Recept na zdraví.cz nemocní najdou aktuální odpovědi na své otázky pěkně pohromadě. Neustále přibývající recepty vznikají ve spolupráci s lékaři, nutričními terapeuty a dietními sestrami, takže mají jistotu, že je po dobrém obědě nepostihne třeba ledvinová kolika. Inspirace zde objeví i ti, kteří vyváženou stravou dbají na to, aby byli fit. Rovněž si na zde můžou přečíst rozhovory se špičkovými lékaři, jako jsou například specialista na metabolické poruchy MUDr. Štěpán Svačina, DrSc. nebo přední český onkolog profesor MUDr. Pavel Klener, kteří osvětlují souvislosti mezi jídelníčkem, nemocí a uzdravováním. Tuto spojitost prosazoval už kolem roku 400 př. n. l. „otec medicíny“ Hippokrates. Jeho výrok: „Ať potraviny léčí a léky vyživují“ právě v současnosti, kdy přibývá civilizačních onemocnění, nabývá na aktuálnosti.

I vy můžete výrazně přispět k tomu, že se Recept na zdraví.cz stane dobře informovaným kulinářským rádcem pro nemocné a jejich blízké. Uvítáme vaše zkušenosti s tím, jak uplatňujete dietní doporučení v praxi, vaše náměty, dobré rady, tipy, a třeba i prověřené recepty. Budeme rádi, když nám napíšete svůj recept na zdraví.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Cholesterol

Chtěl bych vědět, jaká je přípustná hranice cholesterolu v organismu a v jakých jednotkách se uvádí.

Dotaz na aterosklerozu

Potřebovala bych zjistit něco o Ateroskleroze a jejich rizikových faktorech?

Cholesterol

Cholesterol je základním stavebním kamenem stěn buněk, ale také nutností pro tvorbu především pohlavních hormonů, hormonů nadledvin a žlučových kyselin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce