Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Mnoho lidí vůbec netuší, že má celiakii

( Markéta Grosmanová | přečteno: 27797x )

Celiakie čili nepřiměřená reakce organismus na lepek se nejčastěji zjistí již v dětství, ale mnoho lidí to netuší a přijdou na to až v dospělosti.

shutterstock.com

Celiakie čili nepřiměřená reakce organismus na lepek se sice nejčastěji zjistí již v dětství, ale může vzniknout až v dospělosti. A pak často trvá až deset let než je správně diagnostikována.

Podle lékařů totiž mnoho lidí s celiakií totiž o své nemoci vůbec neví. Jak je to možné? Odborníci vycházejí kvalifikovaného odhadu, že na 200 - 250 lidí bez celiakie připadá jeden s nemocí. To znamená, že v Česku by jich mělo být asi 40 tisíc, v současné době je ale sledována jen jedna desetina.

Je tomu tak hned z několika důvodů. Prvním problémem je to, že u mnoha lidí probíhá nemoc bez toho, že by měli nějaké zřejmé příznaky. Pokud již s projeví, pak může jít o různé netypické projevy a praktického lékaře, za kterým pacient v první řadě přijde, na celiakii ani nepomyslí. Jsou to například různé netypické bolesti břicha či únava. U dospělých se tak běžně stává, že od chvíle prvních potíží do doby než se zjistí, s čím souvisí to trvá až deset let.

Stávají se ale také případy, že se nemoc neprojeví vůbec a dá o sobě vědět, až ve chvíli kdy již došlo k nějakému vážnějšímu poškození organismu. Může jít například o zlomeninu kostí při osteoporóze, která neodpovídá věku nemocného. Důvodem je to, že při celiakii, která není včas odhalena, zjednodušeně řečeno špatně fungují střeva, což vede k tomu, že strava se špatně vstřebává a organismu pak chybí různé látky. Například i vápník a vitamin D, jehož nedostatek je pro vznik osteoporózy nejpodstatnější.

Kromě osteoporózy může nezjištěná celiakie způsobit ještě vážnější nemoci, respektive komplikace jako je nádorové onemocnění a perforace střeva. Celiakie patří do skupiny takzvaných autoimunitních onemocnění, to v podstatě znamená, že se v těle tvoří protilátky působící proti vlastnímu tělu. Patří mezi ně třeba revmatoidní artritida, cukrovka závislá na inzulínu (1. typu) nebo zánět štítné žlázy. Přitom poslední dvě se často pojí právě s celiakií.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Jana

Dobrý den, syn 8 let. Měsíc střevní problémy. Průjem, bolest břicha, nevolnost bez zvracení. Dětská doktorka udělala krevní obraz, stěr, ultrazvuk břicha vše v pořádku. Ať dávám Biopron, že se to určitě zlepší. Napadlo mě,jestli to nemá z potravin. Po konzultaci s doktorkou jsem na pár dní vysadila lepek a hned mu bylo líp. Asi po týdnu snědl pečivo a do 3hodin mu bylo špatně a druhý den žlutý průjem. Udělala jsem to ještě jednou. Bez lepku zlepšení po lepku průjem. Ješte mu bylo špatně i po mléku. Říkám to dětské doktorce a ona ať se objednám na alergologii. Tam udělali odběr krve na vše možné. Opět vše v pořádku, lepek i celikalie vyšlo negativně. Před odběrem dietu nedržel. Paní alergo doktorka povídá, že když mu to dělá bez lepku dobře, ať to drží 3 měsíce a pak ať zas zkouším pomalu lepek přidávat. Je to správný postup? Je možné že by byl jen nějak podrážděný a takhle na lepek reagoval? Teď po držení bezlepkove diety trvalo asi týden, než se potíže zklidnili a po 14 dnech už celkem v pořádku. Děkuji za Váš názor. Jana


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak se vyznat ve značení potravin číslem E - 2.část

Podívejme se ale na druhou funkci kódu čísel E a to funkci informační. Potravinová legislativa ukládá výrobcům také povinnost informovat své spotřebitele, jaké suroviny byly pro ten který výrobek použity...

Další recepty vhodné pro celiatiky

Celiatik musí dodržovat pravidla bezlepkové diety, ale jeho jídelníček může být chutný.

Mnoho lidí vůbec netuší, že má celiakii

Celiakie čili nepřiměřená reakce organismus na lepek se nejčastěji zjistí již v dětství, ale mnoho lidí to netuší a přijdou na to až v dospělosti.

Syntetická barviva v potravinách

Barviva hrají velmi důležitou roli při výrobě průmyslových potravin. Barva potraviny často utváří první dojem spotřebitele. Většina lidí v samoobsluze nesáhne pro bezbarvou pomerančovou limonádu, zejména je-li vedle ní vystavena limonáda krásně oranžová. Dalším pádným důvodem pro použití barviv je snaha přesvědčit spotřebitele o tom, že výrobek obsahuje maximum přírodních složek.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce