Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Na obaly potravin se třetina Čechů vůbec nedívá

( Pavla Skurovcová | přečteno: 9227x )

Nejčastěji lidé vyhledávají informace o minimální trvanlivosti výrobku. Údaje o konzervačních látkách lidé téměř nesledují.

shutterstock.com
Nejčastěji lidé vyhledávají informace o minimální trvanlivosti výrobku. O nutriční hodnotu se zajímá jen polovina, údaje o konzervačních látkáchsleduje zanedbatelný počet lidí.

Dokázali byste popsat, jaké údaje bývají nejčastěji uvedeny na obalech potravin? A pokud ano, řídíte se podle nich při nákupu? Průzkum ukázal, že celá třetina Čechů se o informacích na obalech vůbec nezajímá. Tedy ani o datum minimální trvanlivosti.

Dvě třetiny Čechů, si na obalu potravin přečtou alespoň něco. Nejčastěji údaje o datu spotřeby (v 97,3 procentech případů). Zatímco ženy spíše řeší složení výrobku, muži zkoumají údaje o výrobci či dovozci.

Složení výrobku, zvláště pak nutriční hodnotě věnuje pozornost méně než polovina dotázaných. Není překvapením, že jsou to převážně ženy, koho to zajímá. Informace například o konzervačních látkách či váze výrobku sleduje zanedbatelný počet lidí.

„Lidé by měli ve vlastním zájmu věnovat podstatně více pozornosti složení potravin, a to nejen nutričním hodnotám, ale i údajům o přídatných látkách, o obohacení vitaminy či minerálními látkami,“ říká Jiří Ruprich ze Státního zdravotního ústavu v Brně a předseda Vědeckého výboru pro potraviny. Orientovat se v informacích o výrobcích a podle toho potraviny vybírat, je určitě dobrou cestou, jak se starat o zdraví.

Na co se při nákupu potravin zaměřit? Například na údaje o množství výrobku, na datum minimální trvanlivosti, údaje o nutriční hodně, o způsob uchování a podobně. Jaké údaje se na obalech potraviny musí uvádět a jaké naopak nikoli, určuje zákon. K povinným údajům patří například i upozornění, pokud potravina obsahuje složku, která je pro někoho ze zdravotního hlediska riziková a nelze její obsah v potravině předpokládat. Například potraviny obsahující aspartam musí mít na obalu napsáno „obsahuje zdroj fenylalaninu“. Potraviny, které jsou geneticky modifikované nebo obsahují takovouto složku musí být také jasně označeny.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak se vyznat ve značení potravin číslem E - 1.část

Potravinářská legislativa má dva hlavní úkoly. Je to jednak ochrana spotřebitele před zdravotními riziky, jednak ochrana spotřebitele před ekonomickou újmou, která může být spojena se spotřebou potravin. Je zajímavé, že oba požadavky v sobě zahrnují i kódy "čísel E"...

Jak se vyznat ve značení potravin číslem E - 2.část

Podívejme se ale na druhou funkci kódu čísel E a to funkci informační. Potravinová legislativa ukládá výrobcům také povinnost informovat své spotřebitele, jaké suroviny byly pro ten který výrobek použity...

Mnoho lidí vůbec netuší, že má celiakii

Celiakie čili nepřiměřená reakce organismus na lepek se nejčastěji zjistí již v dětství, ale mnoho lidí to netuší a přijdou na to až v dospělosti.

Syntetická barviva v potravinách

Barviva hrají velmi důležitou roli při výrobě průmyslových potravin. Barva potraviny často utváří první dojem spotřebitele. Většina lidí v samoobsluze nesáhne pro bezbarvou pomerančovou limonádu, zejména je-li vedle ní vystavena limonáda krásně oranžová. Dalším pádným důvodem pro použití barviv je snaha přesvědčit spotřebitele o tom, že výrobek obsahuje maximum přírodních složek.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce