Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Další recepty vhodné pro celiatiky

( | přečteno: 18008x )

Celiatik musí dodržovat pravidla bezlepkové diety, ale jeho jídelníček může být chutný.


Tvarohová romance

50 dkg měkkého tvarohu, 10 dkg másla, 13 dkg moučkového cukru, 4 vejce, 1 vanilkový puding Dr. Oetker, 3 lžíce mléka, citrónová kůra, hrozinky, špetka prášku do pečiva Dr. Oetker.
Postup: žloutky, tvaroh, cukr, máslo utřeme, přidáme vanilkový puding, mléko, citrónovou kůru, hrozinky, prášek do pečiva a nakonec tuhý sníh z bílků. Pečeme ve středně vyhřáté troubě na vymaštěném a vysypaném plechu. Upečení testujeme špejlí. Je to opravdu romance i pro mlsný jazyk.

Rybízový koláč

Sněhový rybízový koláč

35 dkg rýžové mouky, 15 dkg pískového cukru, 15 dkg Hery, 1 vejce, 1 prášek do pečiva dr. Oetker, 4 lžíce mléka.
Postup: uděláme těsto, které rozetřeme na vymazaný a vysypaný pekáč. Nedopečený koláč vyndáme z trouby a navršíme na něj sněhovou čepici: V míse ušleháme sníh ze 4 bílků, zašleháme 1/4 kg pískového cukru a 30 dkg rybízu (mražený rybíz necháme odkapat). Dopečeme. Na vrchu vzniknou krásné "mraky".

Křivoklátské rohlíčky

1/2 kg mouky UNI, 15 dkg másla, 3 žloutky, 4 dkg droždí, 10 lžic mléka, 1 Hera, moučkový cukr na obalování.
Postup: ve vlahém mléce rozpustíme droždí, přidáme rozehřáté máslo, hned vlijeme do mouky, přidáme žloutky a zpracujeme těsto, které necháme 20 minut odpočívat v edničce. Pak uděláme asi 8 cm rohlíčky, které pečeme v mírné troubě. Horké máčíme v rozpuštěné Heře a obalujeme v prosátém moučkovém cukru.

Tvarožník

50 dkg tvarohu, 12 dkg moučkového cukru, 12 dkg Hery, 3 žloutky, 4 lžíce rýžové mouky, 1 prášek do pečiva dr. Oetker, 1 balíček rozinek, hrst ořechů, sníh ze 3 bílků.
Postup: Vše spojit a péci ve vymazaném a vysypaném pekáči.

Jubilejní moučník

Těsto: Utřeme 30 dkg Hery, 15 dkg moučkového cukru, přidáme 15 dkg rýžové mouky, 30 dkg mletých ořechů a sníh ze 6 bílků. Upečeme v mírné troubě na vymazaném a vysypaném plechu.
Poleva: 15 dkg moučkového cukru a 6 žloutků.
Poléváme ještě horký moučník. Krájíme druhý den.

Jablkový, makový i tvarohový závin

30 dkg mouky UNI, 15 dkg Solamylu, 10 dkg moučkového cukru, 10 dkg másla, 1/8 l mléka, 1 vejce, 1/2 prášku do pečiva dr. Oetker.
Postup:uvedené suroviny zpracujeme v hladké těsto, rozdělíme na 2 části. Uválíme placky do tvaru obdélníku. Náplň upravíme vždy do střední třetiny. Postranní části rádlem nakrájíme na pruhy. Pak splétáme v copánky a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme ve středně horké troubě.

Zdroj: Zpravodaj Sdružení celiatiků ČR, 01-02/2002

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak se vyznat ve značení potravin číslem E - 1.část

Potravinářská legislativa má dva hlavní úkoly. Je to jednak ochrana spotřebitele před zdravotními riziky, jednak ochrana spotřebitele před ekonomickou újmou, která může být spojena se spotřebou potravin. Je zajímavé, že oba požadavky v sobě zahrnují i kódy "čísel E"...

Jak se vyznat ve značení potravin číslem E - 2.část

Podívejme se ale na druhou funkci kódu čísel E a to funkci informační. Potravinová legislativa ukládá výrobcům také povinnost informovat své spotřebitele, jaké suroviny byly pro ten který výrobek použity...

Další recepty vhodné pro celiatiky

Celiatik musí dodržovat pravidla bezlepkové diety, ale jeho jídelníček může být chutný.

Syntetická barviva v potravinách

Barviva hrají velmi důležitou roli při výrobě průmyslových potravin. Barva potraviny často utváří první dojem spotřebitele. Většina lidí v samoobsluze nesáhne pro bezbarvou pomerančovou limonádu, zejména je-li vedle ní vystavena limonáda krásně oranžová. Dalším pádným důvodem pro použití barviv je snaha přesvědčit spotřebitele o tom, že výrobek obsahuje maximum přírodních složek.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce