Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Hyperglykémie – vysoká hladina cukru v krvi

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 112607x )

Hyperglykémie označuje zvýšení koncentrace cukru (glukózy) v krvi. Je základním projevem diabetes mellitus. Můžeme se však setkat i s přechodnou nediabetickou hyperglykemií, např. při stresových situacích, při akutním infarktu myokardu nebo náhlé cévní mozkové příhodě, při operacích nebo traumatu. Obvykle ustupuje během jednoho týdne.

shutterstock.com

Hyperglykémie je stav zvýšené hladiny cukru v krvi a je pro lidské tělo nepřirozený a nežádoucí. Hyperglykemie se může objevit u každého diabetika, tedy  u osob léčených pouze dietou, tabletami i inzulínem. Mírná  hyperglykemie je typická pro jedince  trpící prediabetem neboli poruchou glukozové tolence.  Prediabetes je porucha metabolismu glukozy, kdy dochází k výkyvům glykemie směrem nahoru u lidí, kteří zatím nesplňují diagnostická kriteria diabetu. Riziko vývoje „pravé“ cukrovky je u těchto nemocných vysoké. Hyperglykemie se samozřejmě vyskytuje i pacientů s dosud lékařem nediagnostikovaným diabetem a tito lidé jsou stejně jako diabetici díky toxickému účinku vysoké hladiny glukozy v těle ohroženi rozvojem specifických komplikací diabetu.

Žádný diabetik se neobjede bez glukometru, který měří hladinu cukru v krvi. Ty je možné zakoupit z pohodlí domova na Lékárna.cz.

Jaké jsou normální hodnoty glykémie a které už znamenají cukrovku?

Odborníci, sdružení do České diabetologické společnosti (www.diab.cz), udávají normální hodnotu glykémie (tedy glukózy v plazmě žilní krve) do 5,6 mmol/l (milimolů na litr), zvýšená hodnota je 5,6 - 7,0 mmol/l, při hodnotách nad 7,0 mmol/l se jedná o diabetes mellitus (cukrovku). Ovšem pozor, toto měření je nutno opakovat minimálně dvakrát a v různých časových intervalech. Tedy všechny hodnoty nad 5,6 mmol/l nalačno lze považovat za zvýšení glykémie. Hyperglykémie dosahující hodnot nad 15 - 20 mmol/l je nutno řešit neodkladně.

Příčiny hyperglykémie

  • glykémie se může nadměrně zvednout po konzumaci potravin s vysokým obsahem cukrů
  • neúčinná léčba cukrovky (na vině může být pacient, když neužívá doporučované léky nebo porušuje dietu, nebo lékař, který naordinuje nevhodnou či nedostatečnou léčbu)
  • nedodržování dietních a režimových opatření pacientem (dieta je zásadní a nenahraditelnou součástí léčby)
  • relativní nedostatek inzulinu (dochází k němu nejčastěji u pacienta s diagnózou diabetes mellitus 1.typu, a to např. při porušené aplikaci inzulinu inzulinovým perem nebo pumpou)
  • nerozpoznaná, dosud nediagnostikovaná a tudíž neléčená cukrovka
  • dekompenzace (zhoršení stavu) u jinak dobře léčené cukrovky (zhoršení může nastat z různých důvodů, např. vlivem stresu, vlivem horečnatého onemocnění, virózy nebo jiné infekce, důvodem může být také užívání dalších léků, které zvyšují hladiny krevního cukru, např. kortikoidů)

Varovné signály 

Pro každého diabetika je velice důležité znát rané příznaky hyperglykémie. Protože pokud by hladina glukózy v krvi zůstala vysoká déle, mohla by se rozvinout i ketoacidóza, což je závažná porucha hospodaření organismu s ionty.

Mezi rané projevy hyperglykémie patří:

  • intenzivní žízeň,
  • bolesti hlavy,
  • problémy se soustředěním,
  • rozostřené vidění,
  • časté močení,
  • pocit únavy a slabosti,
  • úbytek hmotnosti,
  • zvýšená hladina glukózy v krvi.

Proč je hyperglykémie nebezpečná a co způsobuje?

Hyperglykémie je stav, který způsobuje nežádoucí cévní změny v organizmu. Tyto změny jsou buď mikroangiopatické (dochází k poškození drobných cév s následkem postižení očí, nervů nebo ledvin) nebo makroangiopatické (poškozeny jsou větší cévy a postupně dochází k narušení krevního zásobení různých orgánů). Následkem poškození větších cév vznikají tzv. kardiovaskulární (srdečněcévní) choroby, jako je mozková mrtvice (neboli cévní mozková příhoda, nověji pak nazývaná jako ischemická choroba centrálního nervového systému), ischemická choroba srdeční (často se srdečním infarktem) a ischemická choroba dolních končetin.
Je prokázáno, že u pacientů s diabetem 2.typu vzrůstá riziko kardiovaskulárních chorob dvou až čtyřnásobně oproti nediabetické populaci. Na vině jsou změny na větších cévách způsobené právě hyperglykémií. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) stoupá tedy úmrtnost i onemocnění ischemickou chorobou srdeční u mužů i žen s cukrovkou. Výše uvedené změny postihují muže i ženy s diabetem stejnou měrou, vznikají už v mladším věku, a to rychleji než u nediabetiků. Postihují nejen velké cévy , ale i menší cévy po celém těle.
Bylo prokázáno, že hyperglykémie je jednoznačně nezávislým rizikovým faktorem úmrtnosti na srdečněcévní onemocnění.

Déle trvající hyperglykémie může vyústit ve:

  • vaginální infekce a infekce kůže,
  • zpomalení hojení ran,
  • zhoršení vidění,
  • zničení nervových vláken, což může způsobit bolestivá, chladná nebo necitlivá chodidla, ztrátu chloupků na dolních končetinách, a/nebo problémy s erekcí,
  • zažívací potíže, jako je např. zácpa nebo průjem,
  • poškození sítnice, krevních cév nebo ledvin.

Léčba hyperglykemie

Základem je stavu hyperglykémie předcházet. Důležitý je tedy včasný monitoring glykémie.

Hyperglykemii lze snížit na referenční hodnoty glykemie pomocí individuální odzkoušené dávky inzulinu. Pokud je glykemie nižší než cca 17 mmol/l, je možné hyperglykemii snížit pomocí fyzické aktivity (samotné nebo v kombinaci s dávkou inzulínu). Při hyperglykemii nad 17 mmol/l se nedoporučuje sportovat z důvodu zvýšené pravděpodobnosti vzniku diabetické ketoacidózy.

Hyperglykemické kóma

V důsledku déletrvající hyperglykemie tělo cítí nedostatek zdroje energie ve svých buňkách a snaží se získat energii z dalšího nejvýhodnějšího zdroje, tj. z tuků. Rozkladem tuků vzniká energie a jako odpadní látka ketony, jejichž následkem je rozvoj diabetické ketoacidózy. Vnitřní prostředí těla se okyseluje a tím se rozvrací metabolismus ostatních metabolických drah. Neléčená diabetická ketoacidóza vede ke zhroucení metabolismu, které se může projevit hyperglykemickým kómatem, a nutnosti hospitalizace.

Prevence hyperglykémie

  • Omezte přísun cukrů v potravě na minimum. Řadě pacientů se osvědčila strava s omezením sacharidů, tzv. law carb. Tento způsob stravování snižuje denní příjem sacharidů na úkor vyššího příjmu kvalitních bílkovin a zdravých tuků. Jakékoli změny stravování je však vhodné předem konzultovat se svým diabetologem. Potraviny s nízkým obsahem cukru z nabídky Lékárna.cz obsahují ideální poměr živin pro vaše zdraví.
  • Jezte pravidelně, vhodný je příjem většího množství vlákniny ve stravě, dostatek chromu a hořčíku z potravin nebo doplňků stravy.
  • Hlídejte si dostatečný pitný režim.
  • Snažte se snížit stresovou zátěž.
  • Dostatečně se pohybujte a sportujte.
  • Pokud máte glukometr, testujte hladinu cukru v krvi pravidelně a v případě vysokých naměřených hodnot se poraďte s lékařem.
  • Dodržujte dávkování léků, pokud je berete.
  • Noste u sebe označení diabetika (průkaz nebo např. i náramek), abyste v případě nutnosti obdrželi potřebnou léčbu co nejdříve.

Pro oddálení možnosti vzniku pozdních komplikací jsou nezbytné pravidelné návštěvy u lékaře a kontrola hladiny cukru v krvi (glykemie).

Pokud potřebujete pomoc, můžete se poradit s lékárníky v online poradně na Lékárna.cz. Otázku pošlete mailem, nebo ji položte na chatu. Poradna funguje ve všední dny i o víkendu.

Zdroje: www.webmd.com, www.zivotacukrovka.cz

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Diabetu a všemu s ním spojenému se věnuje náš speciál cukrovka.lekarna.cz, kde se dozvíte další zajímavé a lékaři ověřené informace, novinky a tipy z oboru diabetologie .
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Diabetická neuropatie

Diabetická neuropatie zahrnuje postižení nervů u diabetiků, jde o jednu z tzv. pozdních komplikací diabetu mellitu. Přitom mohou být postiženy nervy motorické, zodpovědné za svalovou činnost, nervy senzitivní, které umožňují vnímání např. tepla, a nervů, vedoucích k různým tělním orgánům.

Diabetická retinopatie

Jednou z komplikací cukrovky jej postižení sítnice. Právě diabetická retinopatie je jednou z hlavních příčin oslepnutí ve vyspělých zemních světa.

Komplikace cukrovky

Mám cukrovku 1. typu již 9 let, píchám si inzulín čtyřikrát denně a je mi 30 let. Nedávno na pravidelné kontrole u mé lékařky mi bylo sděleno, že dle výsledků vyšetření krve a moči mi začínají hůře pracovat ledviny. Chtěla jsem se touto cestou zeptat, jak na sobě laickým pohledem mohu tyto zhoršené změny pozorovat.Měla jsem asi před rokem poměrně silný zánět očních spojivek. Oční lékařka mi předepsala sterilní oční mast MAXITROL a sterilní oční kapky CILOXAN. Vše mi velmi dobře zabralo, ale jen asi na 3 měsíce. Od té doby se mi zánět vrátil asi pětkrát, čemuž se oční lékařka podivovala. Ví o tom, že jsem diabetička. Může můj zdravotní stav mít na opakovatelný zánět vliv? Jana

Diabetes mellitus, úplavice cukrová, lidově cukrovka

Diabetes mellitus představuje skupinu chronických onemocnění, která mají různý mechanismus vzniku a projevují se poruchou metabolismu cukrů, tuků a bílkovin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce