Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Poznejte příznaky cukrovky včas

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 38151x )

Denně se lékaři v ordinacích setkávají s diagnostikovanými pacienty, kteří byli dosud bytostně přesvědčeni, že jich se tato nemoc týkat nemůže. Cukrovka je v běžné populaci chorobou velmi dobře známou, málokdo si ale připouští, že by se mohla týkat i jeho samotného.

shutterstock.com

Diabetes mellitus (cukrovka) je metabolické onemocnění charakterizované zvýšenou hladinou cukru v krvi (hyperglykémií). Ta může být důsledkem nedostatku inzulínu, pak hovoříme o DM 1.typu, nebo v důsledku nedostatečné citlivosti tkání na inzulín - DM 2.typu.

Často nejsou přítomny žádné klinické příznaky, a přesto je pacientovi diabetes diagnostikován. Výskyt projevů cukrovky závisí na hodnotě hladiny krevního cukru a na rychlosti vývoje choroby.

Cukrovka znemožňuje tělu využívat sacharidy v potravě na energii. Výsledkem je zvýšená hladina krevního cukru, která, pokud není dlouhodobě regulována, vede k onemocnění srdce, k nervovému a orgánovému poškození, ke ztrátě zraku a k dalším komplikacím. Po upadnutí do hyperglykemického kómatu může jedinec dokonce bojovat o život.

Mezi nejčastější příznaky, které by vás měly přivést do ordinace lékaře patří:

Žízeň - patří mezi první příznaky, jež mohou na cukrovku upozornit. Sucho v ústech, časté močení ve dne i v noci. To vše je způsobeno vysokou hladinu krevního cukru. Cukr na sebe váže vodu a odvádí ji do moči, to vede k dehydrataci organismu.

Časté močení - pokud jste nuceni chodit na záchod mnohem častěji než obvykle, může to být způsobené vyšší koncentrací glukózy v krvi. Ledviny jí nedokážou filtrovat zpátky do krve, a proto odchází  z těla močí. U dětí se může objevit noční pomočování.  

Únava - abnormální hladina cukru v krvi může způsobovat únavu, jako důsledek nedostatku energie. Tělo nedostává dostatek živin, aby mohlo normálně fungovat.

Špatně se hojící rány a infekce - Z důvodů dlouhodobě zvýšené hladiny cukru v krvi je  narušen přirozený proces hojení ran a snížena schopnost bojovat s infekcemi. U žen se obvykle vyskytují močové a vaginální infekce, u mužů jsou častější afty v ústech. Objevit se mohou i červené, oteklé a citlivé dásně a svědění kůže, především v oblasti třísel.

Pocit špatného prokrvování periferních částí těla (nohy, ruce) - pocit mravenčení

Hubnutí a stavy prudkého hladu, které ovšem vedou ke snižování hmotnosti. Buňkám se nedostává dostatek energie a tak ji začínají čerpat z tělesných tkání a tuků, což má za následek úbytek na váze.

Polycystistická ovaria (cysty na vaječnících) u žen - mohou způsobit inzulínovou rezistenci, která může vést ke vzniku cukrovky.

Rozmazané vidění - vysoká glykemie může způsobit zhoršení zraku, oko nedokáže dobře zaostřit. Někdy může čočka dokonce otéct, nebo se zakalit.

Více pigmentu v kožních záhybech - kožní receptory reagují na velké množství inzulínu tak, že se v kožních záhybech začne tvořit více pigmentu (nejčastěji se tak děje v oblasti krku).

Jedná se o příznaky necharakteristické, které se mohou objevit i z jiných důvodů než je právě onemocnění cukrovkou. Mimo již zmíněného chybění jakýchkoliv příznaků se též může cukrovka projevit poruchou vědomí až kómatem, dechem páchnoucím po acetonu, zvýšenou kazivostí chrupu, předčasnou paradentózou, poruchami potence, poruchami zažívání, průjmy, a podobně.

Čtěte také: Čtvrt milionu Čechů neví, že mají cukrovku

V případě, že se některý z těchto symptomů opakovaně projevuje, je vhodné navštívit praktického lékaře a zkonzultovat s ním, zda příčinou nemůže být diabetes. Obzvláště pokud spadáte do rizikové skupiny.

Čtěte také: Nové možnosti v diagnostice diabetu

Rizikové faktory vzniku diabetu 2. typu

  • Výskyt diabetu 2. typu v rodině
  • Věk nad 45 let
  • Prokázaná porucha glukózové tolerance
  • Nedostatek fyzické aktivity
  • Nadváha
  • Špatná životospráva
  • Dlouhodobý stres
  • Gestační diabetes

Čtěte také: Lékařské fórum: Prevencí cukrovky jsou i ořechy a káva

Diabetu a všemu s ním spojenému se věnuje náš speciál cukrovka.lekarna.cz, kde se dozvíte další zajímavé a lékaři ověřené informace, novinky a tipy z oboru diabetologie .
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Diabetická retinopatie

Jednou z komplikací cukrovky jej postižení sítnice. Právě diabetická retinopatie je jednou z hlavních příčin oslepnutí ve vyspělých zemních světa.

Poruchy potence u diabetiků

Sexuální život významně ovlivňuje kvalitu života většiny lidí, včetně nemocných s diabetem mellitem. Právě poruchy sexuálního života, poruchy potence patří mezi častě obtíže, kterých se diabetici obávají. Zatímco u žen se sexuální poruchy pozorují zřídka, dokonce není ani ovlivněna jejich plodnost. U mužů jsou sexuální poruchy mnohem častější.

Komplikace cukrovky

Mám cukrovku 1. typu již 9 let, píchám si inzulín čtyřikrát denně a je mi 30 let. Nedávno na pravidelné kontrole u mé lékařky mi bylo sděleno, že dle výsledků vyšetření krve a moči mi začínají hůře pracovat ledviny. Chtěla jsem se touto cestou zeptat, jak na sobě laickým pohledem mohu tyto zhoršené změny pozorovat.Měla jsem asi před rokem poměrně silný zánět očních spojivek. Oční lékařka mi předepsala sterilní oční mast MAXITROL a sterilní oční kapky CILOXAN. Vše mi velmi dobře zabralo, ale jen asi na 3 měsíce. Od té doby se mi zánět vrátil asi pětkrát, čemuž se oční lékařka podivovala. Ví o tom, že jsem diabetička. Může můj zdravotní stav mít na opakovatelný zánět vliv? Jana

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce