Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Čtvrt milionu Čechů neví, že mají cukrovku

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 7459x )

S cukrovkou se léčí 840 000 obyvatel České republiky a dalších 250 000 o svém onemocnění vůbec neví. Na zdravotní komplikace spojené s diabetem zemře každý rok více než 20 000 pacientů. Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky z roku 2012 za posledních 20 let narostl počet diabetiků o 68 %.

shutterstock.com

Lidé vznik diabetu 2. typu často sami nepoznají. Nemoc přichází postupně, a když se zdravotní komplikace projeví, poškození zdraví už může být nevratné. Proto je potřeba kontrolovat hladinu cukru v krvi už od 45 let při běžných kontrolách a odběrech krve u praktického lékaře.

Cukrovka – narůstající onemocnění s komplikacemi

„Diabetes je velkým problémem celé společnosti, počet pacientů je velmi vysoký a stále narůstá,“ uvádí prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA, předseda Diabetické asociace České republiky, a dodává: „Toto onemocnění je v současné době nevyléčitelné. Cílem léčby diabetu je proto bránit vzniku komplikací diabetu a umožnit tak  zkvalitnění a prodloužení života pacientů.“

K úspěchu léčby je zapotřebí odhalit cukrovku již v raném stádiu. Je důležité včas podstoupit lékařské  vyšetření,  aby  nedošlo  k  závažným  zdravotním komplikacím,  které  nastávají  při nedostatečně intenzivní léčbě, pozdě diagnostikovaném onemocnění nebo nedodržování léčebných opatření.

„Snažíme se vyvíjet pro lidi s diabetem stále lepší léky, které stále účinněji brání vzniku komplikací diabetu, ale pro celkové zlepšení situace je zapotřebí především předcházet vzniku onemocnění, a to hlavně zdravým životním stylem, tedy vhodnou stravou a pravidelným pohybem. To jsou prostředky, kterými se dá nejlépe bojovat proti této civilizační chorobě,“ říká MUDr. Václav Novotný, MBA.

cukrovka video

O tom, co diabetes znamená a jak mu předcházet se dozvíte v tomto videu.

Nechutenství nebo žízeň? Může to být diabetes

Rozlišujeme dva druhy diabetu:  diabetes I. typu a diabetes II. typu. Vznikají v důsledku absolutního nebo relativního nedostatku inzulinu, který snižuje hladinu cukru v krvi. Inzulin je produkován slinivkou břišní. Zatímco diabetes l. typu patří mezi autoimunitní choroby, kdy vlastní imunitní systém ničí buňky slinivky, diabetes II. typu je způsoben sníženou citlivostí tkání těla k inzulinu.

Mezi základní vnější projevy diabetu patří:

  • žízeň
  • časté a vydatné močení
  • hubnutí
  • únava
  • poruchy vědomí

Onemocnění negativně ovlivňuje zejména nesprávná výživa, tedy nevhodné složení tuků, nedostatečný příjem ovoce a zeleniny, nadbytečný příjem soli a vysoký příjem energie.

Diabetes, stejně jako jeho komplikace, které jsou přímým důsledkem nemoci, zhoršují kvalitu života pacientů.

Komplikace se týkají velkých i malých cév, proto je celosvětově cukrovka nejčastější příčinou slepoty a amputací dolních končetin. Kolem 40 % pacientů s chronickým selháním ledvin jsou diabetici. Mezi pacienty s aterosklerózou (kornatění tepen) tvoří diabetici 70 %.

V České republice trpí chronickými komplikacemi třetina pacientů s diabetem. Onemocnění cukrovkou tak má nejen závažné zdravotní, ale i ekonomické a významné sociální dopady.

Komplikace diabetu v ČR číselně

• 100 662 diabetiků má postižení zraku
• 2 200 v důsledku cukrovky trpí slepotou
Srdeční infarkt je s touto diagnózou až 5x častější než u běžné populace
• 97 133 diabetiků má postižené ledviny
Diabetická noha trápí 40 000 Čechů
• 10 000 pacientů muselo podstoupit amputaci.

V České republice trpí chronickými komplikacemi třetina pacientů s diabetem. Onemocnění cukrovkou tak má nejen závažné zdravotní, ale i ekonomické a významné sociální dopady.

Zdroj: www.diabetickaasociace.cz

Diabetu a všemu s ním spojenému se věnuje náš speciál cukrovka.lekarna.cz, kde se dozvíte další zajímavé a lékaři ověřené informace, novinky a tipy z oboru diabetologie .
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Diabetická retinopatie

Jednou z komplikací cukrovky jej postižení sítnice. Právě diabetická retinopatie je jednou z hlavních příčin oslepnutí ve vyspělých zemních světa.

Poruchy potence u diabetiků

Sexuální život významně ovlivňuje kvalitu života většiny lidí, včetně nemocných s diabetem mellitem. Právě poruchy sexuálního života, poruchy potence patří mezi častě obtíže, kterých se diabetici obávají. Zatímco u žen se sexuální poruchy pozorují zřídka, dokonce není ani ovlivněna jejich plodnost. U mužů jsou sexuální poruchy mnohem častější.

Diabetes mellitus, úplavice cukrová, lidově cukrovka

Diabetes mellitus představuje skupinu chronických onemocnění, která mají různý mechanismus vzniku a projevují se poruchou metabolismu cukrů, tuků a bílkovin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce