Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Selhání ledvin: častá komplikace diabetu

( Renata Vyšínová | přečteno: 12116x )

Jednou z méně známých, ale velmi nebezpečných komplikací diabetu je chronické onemocnění ledvin, tedy diabetická nefropatie. Ta snižuje jejich funkci a v komplikovaných případech vede až k jejich úplnému selhání. Pacienti jsou v takovém případě odkázáni na dialýzu nebo transplantaci.

shutterstock.com

Příčinou diabetické nefropatie je postižení drobných cév ledvinových klubíček – pokud jsou poškozena, pak se snižuje filtrační schopnost ledvin. To, že mají ledviny nějaký problém, to je možné odhalit díky vyšetření bílkoviny v moči. Mikroalbuminurii provádí diabetolog nebo praktický lékař, který pravidelně odebírá pacientovi vzorky moči a ty analyzuje na přítomnost dané bílkoviny.

Aby bylo toto vyšetření průkazné, je ale zapotřebí ho dělat pravidelně každý rok. Stav ledvin se totiž může zhoršovat postupně, aniž by měl pacient jakékoli problémy. Projeví se až ve chvíli, kdy začínají ledviny selhávat – tedy po pěti až sedmi letech. Ve fázi, kdy se diabetická nefropatie projeví, je většinou už pozdě a změny jsou nevratné.

Vysoká hladina bílkoviny v moči může být i signálem dalších chorob – například nemocí spojených se srdečně cévním systémem, tedy například vysokým tlakem.

Čtěte také: Unikátní český objev pomůže včas rozpoznat poruchy ledvin

V mnoha případech lidé netuší, že mají sledovat stav funkce ledvin, které má na svědomí cukrovka, protože nevědí ani o tom, že mají cukrovku. Je vůbec možné, aby si tak závažné nemoci člověk nevšiml? „Příznaky diabetu druhého typu, tedy nejčastější formy cukrovky, bývají u některých lidí zaměnitelné s jinými zdravotními obtížemi. Může je trápit ospalost, únava, svědění, bolest nohou, časté močení,“ vysvětluje prof. MUDr. Štěpán Svačina, DrSc., MBA, přední český diabetolog, přednosta III. interní kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze, který radí pravidelně absolvovat preventivní prohlídky u praktického lékaře, který by měl provádět i vyšetření na hladinu cukru v krvi.

Tipy pro zdravé ledviny (platí nejen pro diabetiky)

  • Pravidelně doplňujte tekutiny. Vhodná je spíš kohoutková, než balená voda. Ledviny zbytečně nezatěžujte látkami, které jsou obsaženy například v limonádách a dalších nápojích. Diabetici by si měli dávat pozor na výběr tekutin. Většina lidí trpící diabetem má organismus překyselený, což napomáhá například ukládání tuků, bujení kvasinek a plísní v organismu, což způsobuje potřebu vyššího příjmu inzulinu.  Ideální pH vody pro organismus je 8 a více – lepší je voda kohoutková než balená.
  • Omezte solení, při vaření používejte spíš bylinky.
  • Zvyšte příjem tekutin ve chvílích zvýšené fyzické aktivity, ale také v horkém počasí.
  • Dobře se oblékejte, abyste se nenachladilinachlazení může přivodit až zánět ledvin.
  • Přestaňte kouřit, protože chemikálie z cigaret nesvědčí ledvinám.
  • Konzultujte užívání všech léků s lékařem.

Diabetes mellitus 2. typu je považován za nejnebezpečnější civilizační chorobu, která ovlivňuje stovky milionů životů lidí po celém světě. Mezinárodní federace pro diabetes (IDF) odhaduje, že do roku 2030 bude s diabetem žít téměř půl bilionu lidí na světě. Přitom se dá tomuto onemocnění v mnoha případech předcházet preventivními opatřeními. I z toho důvodu vznikl Světový den diabetu (14. 11.), který má lidem připomínat nástrahy této choroby.

Máte cukrovku - nebo ji má někdo v rodině? Napište nám o tom v diskusi nebo na mailu [email protected].

Diabetu a všemu s ním spojenému se věnuje náš speciál cukrovka.lekarna.cz, kde se dozvíte další zajímavé a lékaři ověřené informace, novinky a tipy z oboru diabetologie .
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Šimková

Dobrý den.V rodině máme případ diabetes 1.st.od 13 let.Nyní 33 let.Paní má 2 děti.13 let holčička a 5 let chlapec.Po druhém porodu došlo prakticky ke ztrátě zraku a poté i k selhání ledvin.Vyšlo najevo ,že se prakticky neléčila,přestala si píchat inzulín a nedocházela na prav kontroly.Teď je paní 3x týdně na dialýze a čeká na transplantaci.Je silná kuřačka a kontroluje si množství tekutin přes den,aby toto nepřesáhla a mohla si dát nějaký alkohol večer.Má v tomto případě transplantace ledvin nějakou šanci?

Jiří

Měli jsme rodinného přítele, který se léčil s cukrovkoy 2.typu a aplikoval si 4x pomocí pera inzulín. V r.2015 byl 2x hospitalizován se zánětem ledvin a v témže roce na sklonku roku dostal salmonelu. Po hospitalizaci byl zavodňován, ačkoliv mu byl prokázán zánět ledvin. Bohužel mu ledviny za krátko selhaly, byla mu prováděna dialýza a po 20dnech, z důvodu selhávání oběhového systému, zavedení tracheostomie a slábnutí srdce zemřel. Léčba byla ukončena. Postupovali lékaři až po ukončení léčby správně?


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Diabetická neuropatie

Diabetická neuropatie zahrnuje postižení nervů u diabetiků, jde o jednu z tzv. pozdních komplikací diabetu mellitu. Přitom mohou být postiženy nervy motorické, zodpovědné za svalovou činnost, nervy senzitivní, které umožňují vnímání např. tepla, a nervů, vedoucích k různým tělním orgánům.

Poruchy potence u diabetiků

Sexuální život významně ovlivňuje kvalitu života většiny lidí, včetně nemocných s diabetem mellitem. Právě poruchy sexuálního života, poruchy potence patří mezi častě obtíže, kterých se diabetici obávají. Zatímco u žen se sexuální poruchy pozorují zřídka, dokonce není ani ovlivněna jejich plodnost. U mužů jsou sexuální poruchy mnohem častější.

Komplikace cukrovky

Mám cukrovku 1. typu již 9 let, píchám si inzulín čtyřikrát denně a je mi 30 let. Nedávno na pravidelné kontrole u mé lékařky mi bylo sděleno, že dle výsledků vyšetření krve a moči mi začínají hůře pracovat ledviny. Chtěla jsem se touto cestou zeptat, jak na sobě laickým pohledem mohu tyto zhoršené změny pozorovat.Měla jsem asi před rokem poměrně silný zánět očních spojivek. Oční lékařka mi předepsala sterilní oční mast MAXITROL a sterilní oční kapky CILOXAN. Vše mi velmi dobře zabralo, ale jen asi na 3 měsíce. Od té doby se mi zánět vrátil asi pětkrát, čemuž se oční lékařka podivovala. Ví o tom, že jsem diabetička. Může můj zdravotní stav mít na opakovatelný zánět vliv? Jana

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce