Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Dítě s diabetem nemusí celé prázdniny sedět doma

( Renata Vyšínová | přečteno: 11027x )

Jet na dovolenou s dítětem, která má cukrovku? Pro mnohé rodiče to je představa, která je děsí a odváží se to vyzkoušet až letech, kdy si jsou jistější, že zvládnou potřebný režim. "Nebojte se, poradíme vám, jak na to a můžete začít balit," říká docentka Kateřina Štechová, diabetoložka Pediatrické kliniky UK 2. LF a FN v Motole.

shutterstock.com

„Nejsou výjimečné případy, kdy některé rodiny cestovat úplně přestanou, když se u dítěte cukrovka objeví,“ uvádí docentka Kateřina Štechová, diabetoložka Pediatrické kliniky UK 2. LF a FN v Motole a dodává: Diabetes by však neměl být překážkou pro rodiče ani nemocné děcko, aby přestalo dělat věci, které ho baví. Diabetik může žít naprosto plnohodnotný život a věnovat se nejrůznějším aktivitám včetně sportu, cestování a dalších. Vše závisí pouze na správné přípravě a zachování režimu.“

Čtěte také: Počet dětí s diabetem raketově roste.

Abyste své děti od prázdninových aktivit nemuseli odříznout, zde je několik rad, jak se na cestování s dětským diabetikem vybavit:

  • Před dovolenou je dobré určitě kontaktovat diabetologa. Proberte s lékařem harmonogram vaší cesty a nastavte si plán pro řešení případných komplikací.
  • V případě cesty do exotičtějších míst je nutné zvážit místní klimatické podmínky a prodiskutovat s lékařem například nutná očkování a to v případě diabetika s dostatečným předstihem.
  • Je potřeba mít zajištěné cestovní pojištění, které hradí zdravotní výdaje vzniklé v důsledku chronické nemoci.
  • Pořiďte si speciální příruční izolovaný cestovní kufřík na diabetický materiál a udržujte v něm dvoudenní zásobu a veškerý inzulin.
  • Do samostatného zásobníku sbalte trvanlivou svačinu, jako jsou műsli tyčinky, suchary, a džus v krabičce. Jde o prevenci pro případnou hypoglykémii. Na její řešení pak je potřeba mít sebou ideálně hroznový cukr. Nezapomínejte také mít sebou dostatek nesladkých tekutin.
  • Všechny léky a diabetické zásoby noste v příručním zavazadle (zejména při cestování letadlem). Je potřeba si dávat pozor na zcizení léků.
  • Používá-li vaše dítě inzulinovou pumpu a cestujete letadlem, nezapomeňte na bezpečnostní kontrolu na letišti. Průchod detektorem kovů i ruční detektor mohou ovlivnit funkci pumpy. Požádejte proto pracovníky bezpečnostní služby, aby vaše dítě prověřili individuálně.

Tohle nezapomeňte přibalit:


  • Používá-li vaše dítě inzulinovou pumpu, nezapomeňte přibalit injekční inzulin a stříkačky s jehlami nebo inzulínové pero pro případ, že by došlo například k technické poruše pumpy.
  • Používá-li vaše dítě inzulinové pero, přibalte pero náhradní nebo alespoň injekční stříkačky s jehlami.
  • Náhradní baterie (do pumpy, glukometru)
  • Náhradní glukometr a dostatek testovacích proužků.
  • Proužky na vyšetření moči.
  • Náhradní zásobník jehel.
  • Glukagon kit pro řešení hypoglykemického bezvědomí.
  • Sadu první pomoci obsahující náplasti a běžně užívané léky (na bolest, horečku atd.).
  • Ujistěte se, že vaše diabetické dítě má u sebe identifikační náramek nebo jiné označení diabetika.
  • Nezapomínejte i během cesty měřit glykémii a při vysokých hodnotách vždy vyšetřit v moči ketolátky.Snažte se dodržovat stejné intervaly měření jako, když jste doma.

Docentka Štechová upozorňuje také na vlastnosti inzulinu, které je třeba při cestování brát úvahu:
Pro inzulin je velmi důležité správné uskladnění. Inzulin zůstává funkční po dobu třiceti dní při skladování v pokojové teplotě. Při uložení v příliš vysokých nebo příliš nízkých teplotách se kazí a ztrácí funkci. Pamatujte na to například při dlouhých jízdách autem. Řešením může být chladicí box, který uchová inzulin ve stabilní teplotě.“

Máte také dítě, které potřebuje zvláštní režim - napište nám, jak zvládáte cestování, poraďte ostatním rodičů. Na Vaše příspěvky čekáme v diskusi.

Diabetu a všemu s ním spojenému se věnuje náš speciál cukrovka.lekarna.cz, kde se dozvíte další zajímavé a lékaři ověřené informace, novinky a tipy z oboru diabetologie .

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Diabetická neuropatie

Diabetická neuropatie zahrnuje postižení nervů u diabetiků, jde o jednu z tzv. pozdních komplikací diabetu mellitu. Přitom mohou být postiženy nervy motorické, zodpovědné za svalovou činnost, nervy senzitivní, které umožňují vnímání např. tepla, a nervů, vedoucích k různým tělním orgánům.

Diabetická retinopatie

Jednou z komplikací cukrovky jej postižení sítnice. Právě diabetická retinopatie je jednou z hlavních příčin oslepnutí ve vyspělých zemních světa.

Diabetes mellitus, úplavice cukrová, lidově cukrovka

Diabetes mellitus představuje skupinu chronických onemocnění, která mají různý mechanismus vzniku a projevují se poruchou metabolismu cukrů, tuků a bílkovin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce