Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Cukrovka si říká o pravidelný pohyb

( Všeobecná fakultní nemocnice v Praze | přečteno: 9551x )

To, že máte cukrovku neznamená, že byste měli přestat se sportem. Naopak - pravidelný pohyb váš stav může vylepšit.

shutterstock.com

Přesně to vyplývá z odpovědi Doc. MUDr. Zdeňka Vilikuse, CSc., Univerzita Karlova – 1. lékařská fakulta, Ústav tělovýchovného lékařství 1. LF UK a VFN na dotaz našeho čtenáře.

Pěkný den, lékař mi zjistil cukrovku. Chci se optat, mohu i s tímto onemocněním sportovat? A jaký sport byste mi doporučil? Dalibor, 45 let.

Odpověď lékaře:

Vzhledem k vašemu věku zřejmě jde o cukrovku tzv. druhého typu, kdy zpravidla není nutno léčit inzulínem. Zpočátku většinou stačí jen dieta, později se přidávají ještě léky ve formě tablet, tzv. perorální (ústně podávaná) antidiabetika. Sportovní aktivita při cukrovce působí na organizmus člověka blahodárně. Pomáhá totiž revitalizovat tzv. buněčné receptory pro inzulín. Při cukrovce II. typu totiž netrpí člověk nedostatkem inzulínu, ale nedostatkem jeho receptorů. Výsledkem pak je vysoká hladina krevního cukru a paradoxně současně i vysoká hladina inzulínu. Sportovní aktivitu může provozovat jen pacient s dobře kompenzovaným diabetem, kdy jsou hodnoty glykémie relativně stálé. Když pacient začne pravidelně sportovat, receptory se na čas zaktivují, ale bohužel jen na několik dní, takže sportovní aktivitu je potřeba provozovat neustále. Nejlépe každý den cca 30-40 minut, aby denní rytmus byl stále stejný. Je přitom důležité alespoň zpočátku si kontrolovat hladinu krevního cukru glukometrem, a to před tréninkem, během tréninku i po tréninku, aby pacient neupadl do bezvědomí (hypoglykemické kóma). Opět doporučuji poradit se nejenom s diabetologem, ale i s tělovýchovným lékařem. Efektivně provedené komplexní lékařské vyšetření zdravotního stavu zahrnující všechny vhodné vyšetřovací postupy nám umožní včasný záchyt a léčbu většiny závažných onemocnění. Především první tréninky doporučuji absolvovat až po laboratorním zátěžovém testu, při kterém se sleduje profil glykemické křivky.

Čtěte také: Nastala nová éra v léčbě cukrovky, inzulín už nehraje hlavní roli, Vzkaz pro diabetiky: Jednou týdně se pořádně zadýchejte

Zajímá nás, zda máte zkušenost s kombinací sportu a nemoci. Napište nám své zkušenosti prostřednictvím diskuse nebo  na mail [email protected].


Diabetu a všemu s ním spojenému se věnuje náš speciál cukrovka.lekarna.cz, kde se dozvíte další zajímavé a lékaři ověřené informace, novinky a tipy z oboru diabetologie .
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
jmhad

a stačí,když denně 4-6 hodin makám na zahrádce,řežu dříví či věřím v hospodě?


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Diabetická retinopatie

Jednou z komplikací cukrovky jej postižení sítnice. Právě diabetická retinopatie je jednou z hlavních příčin oslepnutí ve vyspělých zemních světa.

Poruchy potence u diabetiků

Sexuální život významně ovlivňuje kvalitu života většiny lidí, včetně nemocných s diabetem mellitem. Právě poruchy sexuálního života, poruchy potence patří mezi častě obtíže, kterých se diabetici obávají. Zatímco u žen se sexuální poruchy pozorují zřídka, dokonce není ani ovlivněna jejich plodnost. U mužů jsou sexuální poruchy mnohem častější.

Diabetes mellitus, úplavice cukrová, lidově cukrovka

Diabetes mellitus představuje skupinu chronických onemocnění, která mají různý mechanismus vzniku a projevují se poruchou metabolismu cukrů, tuků a bílkovin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce