Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Cvičení pro nemocné se syndromem diabetické nohy

( Renata Vyšínová | přečteno: 27073x )

Čtyřicet tisíc diabetiků musí ročně léčit komplikace spojené s diabetickou nohou. Bohužel skoro osm tisíc z nich skončí amputací. Vyhnout se jí dá pečlivým dodržováním léčebného režimu, do kterého patří i vhodný pohyb.

Video
shutterstock.com

„V našem centru se už léta věnujeme nemocným, jejichž cukrovka se komplikuje defektem na noze. Uvědomili jsme si, že na jedné straně chceme, aby chodili, cvičili a sportovali, čímž by bojovali proti rizikovým faktorům, které postihují jejich cévy a srdce. Na druhé straně tytéž nemocné, pokud u nich vznikne defekt na noze, uložíme na dlouhé týdny do postele a zakazujeme jim chodit,“ vysvětluje doc. MUDr. Silvie Lacigová, Ph.D., vedoucí diabetologické ambulance FN Plzeň. Existuje ale cvičení, které nohu nezatíží, takže ho mohou i několikrát týdně cvičit. Pokud se jim to podaří pětkrát týdně, bojují proti nemocem srdce a cév. Ukázku z něj najdete na videu.

Video

Zdroj: Cvičení pro nemocné se syndromem diabetické nohy, ale nejen pro ně – autor doc. MUDr. Silvie Lacigová, vydala Academia Medica Pragensis, sponzorováno Eli Lilly ČR, s.r.o.

Nezačínejte cvičit, dokud se nezměříte

Než začnete cvičit, vždy musíte splňovat tři podmínky. Bez jejich splnění necvičte.

  1. Změřte si glykemii – hladina vašeho cukru musí optimální. Nesmíte ji mít příliš nízkou – tedy pod pět mmolů. Cvičit nesmíte ani v případě, kdy je hodnota vyšší, než 15.
  2. Necvičte, pokud je váš defekt na noze komplikován infekcí. To musíte počkat, dokud infekce neodezní. I pak se poraďte se svým ošetřujícím lékařem.
  3. Můžete cvičit, pokud dobře a bez zadýchání zvládáte běžné domácí činnosti – to svědčí o tom, že je váš kardiovaskulární systém zdravý natolik, aby cvičení zvládl.

Co je diabetická noha

Jde o stav, při kterém jsou postiženy cévy a nervy dolních končetin v důsledku cukrovky. Hlavním příčinou je nezánětlivé onemocnění nervových vláken (neuropatie), kterým diabetici trpí velmi často. Důsledkem neuropatie je ztráta vnímání bolesti, dotyku, tepla, chladu a vibrací. Naopak v době, kdy je pacient v naprostém klidu, může noha pálit, nebo mohou cítit brnění či mravenčení.

O diabetické neuropatii se dočtete zde.

Další příčinou je nedostatečné prokrvení nohy. Ta je kvůli tomu chladná, při chůzi se může objevit bolest lýtka, později nohy bolí i v klidu – u diabetiků často varovný signál v podobě bolesti vůbec nepřichází. Pokud je noha dlouhodobě hůř vyživovaná a okysličované – protože je nedostatečně prokrvená – může dojít k tvorbě defektů, odumírání tkáně, čili gangrény.

Jak o diabetickou nohu pečovat, abyste předešli amputaci – to se dočtete v tomto článku.

Nejčastěji se neuropatické změny tvoří v místech velkého tlaku - a prstech a hraně nohy. Jejich poznávacím znamením je to, že nebolí. Až v osmdesáti procentech případů je příčinou vzniku problémů u diabetiků špatná obuv.

Jak poznáte diabetickou nohu:

  • Noha je necitlivá na dotek, bolest, teplo i tlak, necítíte, ani když se poraníte.
  • Kůže na noze vysychá, nepotí se, rohovatí, vznikají na ní praskliny a může se objevit i plíseň na kůži a nehtech.
  • Puchýř, otlak či jiné poranění se na noze velmi dlouho a špatně hojí.
  • Mohou se objevit otlaky, omezí se rozsah pohyblivosti kloubu, deformita prstů nebo pokles klenby.
  • Noha častěji a víc otéká.
  • Změní se velikost – hlavně šířka nohy.

Při sebemenším podezření na problémy s nohama by měl diabetik upozornit svého ošetřujícího lékaře a následně by měl navštívit specializované pracoviště - podiatrickou ambulanci.

Diabetu a všemu s ním spojenému se věnuje náš speciál cukrovka.lekarna.cz, kde se dozvíte další zajímavé a lékaři ověřené informace, novinky a tipy z oboru diabetologie .
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Diabetická neuropatie

Diabetická neuropatie zahrnuje postižení nervů u diabetiků, jde o jednu z tzv. pozdních komplikací diabetu mellitu. Přitom mohou být postiženy nervy motorické, zodpovědné za svalovou činnost, nervy senzitivní, které umožňují vnímání např. tepla, a nervů, vedoucích k různým tělním orgánům.

Diabetická retinopatie

Jednou z komplikací cukrovky jej postižení sítnice. Právě diabetická retinopatie je jednou z hlavních příčin oslepnutí ve vyspělých zemních světa.

Diabetes mellitus, úplavice cukrová, lidově cukrovka

Diabetes mellitus představuje skupinu chronických onemocnění, která mají různý mechanismus vzniku a projevují se poruchou metabolismu cukrů, tuků a bílkovin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce