Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jaroslava Alexandrová: Můj život s diabetem

( | přečteno: 16688x )

Jaroslavě Alexandrové je čtyřiašedesát. Má čtyři dospělé děti. Když vyrůstaly, pro všechen shon nikdy neměla čas na sebe. Dlouhodobý stres, nesprávné stravovací návyky a málo pohybu i odpočinku vyústily až v cukrovku 2. typu. Čtěte inspirativní příběh o překonání sebe sama.

shutterstock.com

Práce, práce a zase práce

Je mi 64 let a mám dnes čtyři dospělé děti. Než se mi podařilo je vychovat a hlavně uživit, stálo mne to mnoho úsilí a spoustu práce. A protože slušný člověk jinak peníze na živobytí nezíská než tvrdou prací, byla jsem v zaměstnání mnohokrát víc, než bylo zdrávo. Abych si děti vůbec po práci užila, starala jsem se o domácnost až v pozdních nočních hodinách nebo v sobotu a v neděli (pokud jsem ovšem nebyla v práci, což se také stávalo).

Stravovala jsem se velmi špatně, přes den jsem neměla čas ani chuť na jídlo a když jsem někdy šla na oběd, zhltla jsem, co v závodní jídelně připravili, a pak běžela znovu do práce. Pochopitelně, že při tomto způsobu života kilogramy přibývaly. Pohybu jsem sice v rámci pracovního nasazení měla dost, ale byl velmi jednostranný. V té době jsem neuměla ani odpočívat, stále jsem se jen honila, abych všechno stihla. I když mi byl před 9 lety přiznán starobní důchod, pracovala jsem dál, protože ještě dvě děti zůstaly doma a studovaly. Cítila jsem se hodně unavená.

Únava a zdravotní problémy

Do toho onemocněla naše maminka. Postarat se i o ní, to byla pro mne samozřejmost. No, a když maminka v roce 2004 zemřela, zhroutil se mi celý svět. Začaly se objevovat zdravotní problémy. Bolesti zad, veliká únava, problémy se spaním, psychicky jsem na tom byla velmi špatně.

Vyvrcholením byla gynekologická operace na onkologickém oddělení. Po deseti dnech jsem podle plánu lékařů měla být propuštěná do domácího ošetřování. Protože však nastaly komplikace v hojení rány (sepse) a nově mi diagnostikovali diabetes melitus, byla léčba zahájena dietou a tabletami glucobene, ale předpokládané zlepšení se nedostavilo. Naopak, dvakrát jsem se dostala do hypoglykémie a tablety byly nahrazeny desetidenní injekční léčbou.

Za 53 dní hospitalizace jsem v nemocnici zhubla 12 kg a přinesla si diabetes melitus a také hypertenzi. Cítila jsem se ale vcelku dobře.

Začala jsem se starat o své zdraví

Po 3 letech s tabletami glukobene se zvýšila glykémie a byla jsem doporučena do diabetické ambulance MuDr. Milana Kvapila. Hned při první návštěvě mi pan doktor změnil léky a já si od té doby udržuji glykémii v normě. Chodím na pravidelné kontroly teď už po 3 měsících, vážím se a pokaždé je úbytek na váze. Naučila jsem se pravidelně stravovat, dodržovat dobu jídla a pitný režim.

Protože jsem po mnoho let vzhledem k hektickému způsobu života neměla čas a ani pomyšlení vyvíjet tělesnou aktivitu, bylo mi doporučeno, vzhledem k hypertenzi, začít cvičit. Začala jsem v lednu letošního roku docházet jednou týdně do STOBu Ivy Málkové. Dozvěděla jsem se tam spoustu informací o způsobu stravování a složení potravin, o kterých jsem neměla ani ponětí. Když jdu nakupovat, trvá mi nákup poněkud déle, protože zkoumám složení výrobků a uvažuji mnohem víc o skladbě svého jídelníčku než před STOBem. Na cvičení a sezení ve STOBu jsem v partě příjemných lidí se stejným problémem a, protože si ze sebe umíme udělat legraci, zdravotní problémy jsou najednou o něco lehčí.

Na první hodině se ukázalo, že pro zdravotní omezení nemohu provozovat to, co cvičili ostatní, ale protože jsem nebyla sama, vzala si nás pod "křídlo" lektorka Maruška Skalská a cvičíme s ní v menší skupině, což mi velmi vyhovuje.

Dvě kila za tři měsíce jsou pryč, není to sice nijak závratné číslo, ale úbytek 6 cm v pase a 4 cm přes boky, to je přece paráda! A jak jsem se ve STOBu dozvěděla, úbytek v centimetrech znamená nárůst svalové hmoty a u mne tudíž i důkaz pohybové aktivity. A z toho mám opravdu velkou radost!

Konečně jsem na "stará kolena" pochopila, že je důležité v životě myslet i na sebe, najít si čas na odpočinek a pokud možno se NEstresovat a hlavně vydržet!

Jaroslava Alexandrová



Pamatujte: i nevelké změny životního stylu výrazně ovlivní četná srdečně cévní i jiná rizika, kterými je pacient s diabetem ohrožen. Společnost Eli Lilly si je vědoma důležitosti pravidelné a trvalé pohybové aktivity a zdravého životního stylu u diabetiků, proto přispívá diabetikům 2. typu částkou 1000 korun po úspěšném absolvování kurzu snižování nadváhy na nákup dalších služeb společnosti STOB (cvičení, redukční pobyty, pomůcky). Peněžní poukázky (motivační vouchery) mohou pacienti získat od svého diabetologa, případně přes lektora STOB.



Další užitečné informace: www.zivotsdiabetem.cz

Jak bojujete s diabetem nebo nadváhou vy? Napište nám!

Diabetu a všemu s ním spojenému se věnuje náš speciál cukrovka.lekarna.cz, kde se dozvíte další zajímavé a lékaři ověřené informace, novinky a tipy z oboru diabetologie .
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Jiří Václav

Tato choroba u mne byla zjištěna v létě 1982 při, preventivním vyšetření před nástupem do řídící funkce na generálním ředitelství v koncernu. Podotýkám, že jsem na sobě nepo-ciťoval žádné těžkosti. Z počátku mi byla doporučena dieta, pravidelná strava a během 3 let k tomu přibyla peronální léčba pomocí prášků. Stále jsem nepociťoval žádné problémy, proto jsem nadále hřešil v nepravidelném stravování, ani dietu jsem nebral vážně. Pracovní přetížení v oboru techniky a řízení výkumně vývojového utvaru s 80 lidmi, bylo mojí denní náplní. Když jsem si musel začít píchat inzulin pochopil jsem, že i když nic nebolí je člověk vážně nemocný. Začal jsem mít problémy s očima (narušovaly se mi sýtnice a to již bylío velice vážné. Bez inzulínu, který si musím již nyní píchat 4x denně to nejde, ale dietní chyba dokáže vše zkazit ani inzulín to nezachrání. Navíc to chce rozumnou tělestnou zátěž. Proto pro život diabetika je vždy na prvním místě dodržovat dietu, pravidelně jíst a nepřejídat se. Jíst se musí, ale {ne žrát a nepřejídat se.}!!! Jedině tímto způsobem se nyní držím při životě v doporučených mezích glykémie (4,5 až 5,7) i když mi to také občas uteče.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Diabetická neuropatie

Diabetická neuropatie zahrnuje postižení nervů u diabetiků, jde o jednu z tzv. pozdních komplikací diabetu mellitu. Přitom mohou být postiženy nervy motorické, zodpovědné za svalovou činnost, nervy senzitivní, které umožňují vnímání např. tepla, a nervů, vedoucích k různým tělním orgánům.

Poruchy potence u diabetiků

Sexuální život významně ovlivňuje kvalitu života většiny lidí, včetně nemocných s diabetem mellitem. Právě poruchy sexuálního života, poruchy potence patří mezi častě obtíže, kterých se diabetici obávají. Zatímco u žen se sexuální poruchy pozorují zřídka, dokonce není ani ovlivněna jejich plodnost. U mužů jsou sexuální poruchy mnohem častější.

Komplikace cukrovky

Mám cukrovku 1. typu již 9 let, píchám si inzulín čtyřikrát denně a je mi 30 let. Nedávno na pravidelné kontrole u mé lékařky mi bylo sděleno, že dle výsledků vyšetření krve a moči mi začínají hůře pracovat ledviny. Chtěla jsem se touto cestou zeptat, jak na sobě laickým pohledem mohu tyto zhoršené změny pozorovat.Měla jsem asi před rokem poměrně silný zánět očních spojivek. Oční lékařka mi předepsala sterilní oční mast MAXITROL a sterilní oční kapky CILOXAN. Vše mi velmi dobře zabralo, ale jen asi na 3 měsíce. Od té doby se mi zánět vrátil asi pětkrát, čemuž se oční lékařka podivovala. Ví o tom, že jsem diabetička. Může můj zdravotní stav mít na opakovatelný zánět vliv? Jana

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce