Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Cukrovka - nemoc stále málo známá

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 31321x )

MUDr. Martin Prázný,III. interní klinika, 24. ledna 2002

Upravený a zkrácený záznam živé diskuse (chatu) MUDr. Martinem Prázným z III. interní kliniky VFN, která proběhla ve čtvrtek 31. ledna 2002 mezi 12. a 14. hodinou na www.ordinace.cz

MUDr. M. Prázný: Vítám všechny na chatu a omlouvám se zdržení způsobené technikou a uživatelem, tedy mnou.

Moderátor: Vítám Vás, pane doktore, už se na vás těšíme. Co je to vlastně CUKROVKA? Mnozí si vybaví řepu...

MUDr. M. Prázný: Cukrovka neboli diabetes mellitus je soubor onemocnění, při nichž dochází ke zvýšení koncentrace glukózy v krvi. Tato onemocnění můžou mít různou příčinu.

Moderátor: Jak laik pozná, že by mohlo jít o cukrovku?

MUDr. M. Prázný: Může pozorovat častější močení, větší žízeň, mohou u něho být opakované močové infekce nebo svědění genitálu. Ve vážnějších případech a zejména u diabetu I. typu se může onemocnění projevit i poruchou vědomí.

Moderátor: Ti, kdož si pod cukrovkou nepředstaví hned řípu, nýbrž chorobu, spojí si ji automaticky s inzulínem. Ale je-li mnoho typů cukrovky, je jistě mnoho jejích fází a tím i možností léčby, že?

MUDr. M. Prázný: Rozlišujeme v zásadě 2 hlavní typy diabetu - diabetes typu I., který je autoimunitní, vyskytuje se častěji v mladším věku, ale nevyhýbá se ani starším pacientům, a typ II., který je naopak spojován s nadváhou a s dědičnými faktory. Inzulín samozřejmě s cukrovkou úzce souvisí. V případě absolutního nedostatku inzulínu /typ I./ nevytváří slinivka břišní dostatečné množství inzulínu, proto je nutno jej organismu dodat injekcemi. U typu II. je produkce inzulínu zvýšená, ale nestačí pokrýt potřeby organismu

rybka: Můj přítel má cukrovku 1. typu (asi 10 let , po neštovicích) a denně si píchá inzulín. Chtěla jsem se zeptat, jestli je nějaká naděje na jiný způsob aplikace (já bych mu to asi nedokázala píchnout , pokud by to bylo zapotřebí) . A potom ještě jeden dotaz - nakolik je cukrovka dědičná ? Ani v jedné z našich rodin se neobjevila cukrovka 1. typu . Díky

MUDr. M. Prázný: V současné době není kromě injekční aplikace inzulínu jiný způsob podání možný. Pouze 1/10 pacientů s DM I. typu má příbuzného v 1. linii (rodiče, sourozenci, potomci) s tímto onemocněním.

Andrea: Dobrý den, pane doktore, mohu se zeptat hned na konkrétní dotaz? Jsem diabetička už od svých 7,5 let a nyní mi bude 31. Na pravém bérci se mi cca před šesti lety objevil flíček, který se neustále zvětšuje - dle sdělení kožního lékaře se jedná o necrobiosis lipoidica. Už jsem s tím byla na několika místech, ale nic mi výrazněji nepomohlo. Nemáte nějaké zkušenosti s touto pozděj.komplikací diab.?

MUDr. M. Prázný: Vaše komplikace je v současné době relativně vzácná. Na našem pracovišti jsem se s ní zatím nesetkal. Někdy může pomoci změna inzulínu, ale předpokládám, že si aplikujete humánní inzulín, u nichž je riyiko komplikací tohoto typu minimální.

Andrea: Ano, aplikuji si humánní inzulín. Ale dá se tento problém, kromě dodržování diety, což je samozřejmé, léčit - vyléčit jinak?

MUDr. M. Prázný: Léčení vašeho onemocnění je opravdu svízelné; navíc se většinou vyskytuje v místě vpichu inzulínu. Doporučuji navštívit zkušeného dermatologa.

Venca c.: Dobry den, mam dotaz: Existuje nejaka norma na oznacovani vyrobku DIA? Muzu verit tomu, ze takovy vyrobek opravdu DIA je?

MUDr. M. Prázný: Pokud vím, závisí označení DIA na výrobci. Je nutno podotknout, že opravdu ne vždy je takový výrobek skutečně vhodný pro diabetika - například v případě čokolády je většina cukru nahrazena tukem, který je pro pacienta s cukrovkou stejně nevhodný.

007: Slysel jsem, ze komu je predepsan inzulin, je to dozivotni. Nelze vylecit telo tak, aby potrebny inzulin opet vyrabelo samo?

MUDr. M. Prázný: Pokud se jedná o typ diabetu I., je opravdu nutno aplikovat inzulín trvale. Experimentálně se zkouší transplantace pankreatu /slinivky břišní/, ale efekt není trvalý.

007: Co cukrovku provazi krome diety, ev. inzulinu? Co treba pobyt na slunci nebo srazlivost krve?

MUDr. M. Prázný: V míře rozumné je možno provozovat všechny běžné činnosti. Pobyt na slunci by měl být omezen u pacientů s diabetem, u nichž je přítomno oněmocnění srdce a cév. Větší tendence ke srážení krve je dobře známá a souvisí s vyšším výskytem cévních komplikací u diabetiků. Obecně lze doporučit "zdravý" způsob života - přiměřená fyzická aktivita, dodržování diety..

rybka: Četla jsem , že nadměrná konzumace kravského mléka v dětství může přispívat ke vzniku cukrovky 1. typu ? Pokud je to pravda , o jaké množství by se jednalo ? Co můžu já a přítel (10 let cukrovka 1.typu) dělat pro to , aby se případný vliv na potomky minimalizoval ?

MUDr. M. Prázný: Souvislost s pitím kravského mléka byla velmi důkadně zkoumána především v severských zemích. Nebyla však nikdy jednoznačně prokázána. Problém se týká hlavně kojenců, kterým je časně mléko mateřské nahrazeno mlékem kravským v době, kdy ještě střevo není dostatečně vyzrálé. U starších dětí a dospělých omezení pití kravského mléka význam nemá.

Andrea: A co si myslíte o oxygenoterapii? Dočetla jsem se, že pomáhá při špatném prokrvování tkání, což zrovna v mém případě, kdy je špatně prokrvovaná nesvrchnější část kůže, by mohlo pomoct. Jinak inzulín si do pravého běrce inzulín nepíchám, to snad ani nejde, takže od toho to určitě nemám.

MUDr. M. Prázný: Aplikaci inzulínu do bérce jsem u Vás ani nepředpokládal Nejsem si jistý, zda je u vás kožní prokrvení snížené. Jste velmi mladá. Máte nějaké jiné diabetické komplikace? Nevzniklo postižení bérce po nějakém úraze? Bez důkladného vyšetření nemohou bohužel moje rady pro Vás být přesnější. Preventivně bych Vám doporučil, pokud netrpíte žaludečními vředy, užívání Anopyrinu (menší dávka Acylpirinu). V opravdu těžkých případech lze uvažovat o transplantaci kůže na postižené místo.

Andrea: Zatím mi to žádné problémy nedělá, jenom se bojím toho, abych se někde nezranila, jelikož je to zrovínka místo častého kontaktu se vším (rýpnutí , kopnutí - prostě cokoliv a to zasažené místo je dost citlivé. K tomu Anopyrinu se chci zeptat, k čemu by mi pomohl?

MUDr. M. Prázný: V případě necrobiosis lipoidica se v některých oblastech uzavírají drobné tepénky zásobujícící krví malý okrsek podkoží. Kyselina acetylsalicylová obsažená v tomto preparátu může proces zmírnit. Je se ale opravdu třeba vyvarovat i drobnějšího zranění v postižené oblasti

Majka: Diabetes mám 3 roky, 1 rok jsem léčena inzulínovou pumpou. Zajímalo by mě jestli se v této oblasti léčby chystají pro české pacienty nějaké změny.

MUDr. M. Prázný: Máte na mysli nějaké konkrétní změny? Pokud vím, jsou u nás dostupné typy pump i inzulínu pro pumpy stejně jako v zahraničí.

Evik: je stejna lecba diabetu u dobrmanu jako u lidi?

MUDr. M. Prázný: Tak to je dobrá otázka, ale spíše pro veterináře Bohužel ani v chovné stanici dobrmanů mých rodičů jsme zatím psa diabetika neměli. Nicméně princip léčby je stejný - pokud je Váš dobrman městský a obézní, pak zhubnout, má-li autoimunitní typ cukrovky, měl by dostat inzulín. Typ inzulínu a jeho dávkování Vám určitě lépe poradí veterinář.

Ferda: Jaké jsou tzv.pozdní komplikace u cukrovky ?

MUDr. M. Prázný: Pozdní komplikace diabetu dělíme na dvě hlavní skupiny: makroangiopatické (jedná se vlastně o předčasnou aterosklerózu - ischemická choroba srdeční, dolních končetin, cévní mozkové příhody) a mikroangiopatické (postižení očí - retinopatie, ledvin - nefropatie a někdy se sem řadí i postižení nervů - neuropatie). K jejich prevenci je nutná co nejlepší kompenzace cukrovky a léčba dalších přidružených onemocnění - vysoký krevní tlak, zvýšená hladina krevních tuků.

Ferda: Znamená to , že pokud bude cukrovka dobře kompenzována , tak se pozdní komplikace vůbec nemusejí objevit nebo se aspoň dost oddálí ?

MUDr. M. Prázný: Obecně ano. Bohužel však mezi jednotlivými pacienty existují výrazné rozdíly v tendenci k rozvoji komplikací, patrně na genetickém podkladě.

Ferda: Jak to vypadá s potencí u diabetiků 1. typu ?

MUDr. M. Prázný: Jak u kterých. Poruchy potence, nebo spíše erektilní dysfunkce, se u nich vyskytuje častěji a může být buď původu cévního, neurologického nebo i psychického. Vyžaduje vyšetření a léčbu příslušným odborníkem.

Ferda: Zkracuje cukrovka život?
MUDr. M. Prázný: Při statistickém zpracování velkých skupin diabetiků bohužel ano. Statistika je ale statistika a konkrétnímu pacientovi nikdo délku života přesně nevypočítá. Pokud nekouří, je dobře kompenzován, má normální krevní tlak a hladinu tuků, jsou jeho šance mnohem lepší. Jak jsem se ale již zmiňoval, další faktory jsou genetické a ty zatím medicína ovlivnit neumí.

Andrea: Další moje otázka se týká inzulínové pumpy, o které jste hovořil s Majkou. Také jsem nedávno uvažovala, zda by nebyla pro mne vhodnější. Jenomže já jsem si myslela, že inz. pumpa funguje na principu dávkování inzulínu, dle potřeb pacienta, že si přístroj (krabička) sám dle rozboru krve zjistí (miniat. glukometr), kolik daná osoba potřebuje nebo nepotřebuje jednotek inzulínu a dávku tělu dodá. Když jsem zjistila, že si to člověk nastavuje sám, tak je pro mne jednodušší a pohodlnější si ty čtyři injekce za den píchat sama a nenosit krabičku na těle. Pokud by to fungovalo tak, jak jsem psala, vzala bych si ji.

MUDr. M. Prázný: Inzulínová pumpa dávkuje kontinuálně inzulín v naprogramované dávce. Tuto dávku si pacient může například podle fyzické aktivity lehce zvýšit nebo snížit. Navíc si před jídlem nastavuje a pomocí pumpy podává další dávky inzulínu. Pumpa nemá vlastní glukózový senzor a pacient si měří glykémii pomocí glukometru.

Andrea: Myslíte si, že by se ten senzor, o kterém se ve své odpovědi zmiňujete, dal nějak zprovoznit? Takový malý počítač - slinivka mimo tělo.

MUDr. M. Prázný: Vyrobit spolehlivý automatický přístroj k měření koncentrace glukózy se snaží týmy techniků již dlouhé roky. Bohužel spolehlivost těchto přístrojů je zatím omezená a právě proto je jejich propojení s pumpou velmi rizikové a proto zatím nepoužívané. Posledním "hitem" v tomto směru jsou jakoby hodinky na zápěstí, které odhadují glykémii; i tak je však nutno používat současně glukometr.

Evik: mam cukrovku a miluji alkohol.Poradte ktery mi nejmene skodi

MUDr. M. Prázný: Evik si ze mě asi dělá legraci, ale přesto mu poradím: přestaňte milovat alkohol a začněte milovat svého partnera, Vašemu zdraví to rozhodně prospěje více. K tomu Vám dvě deci červeného vína neuškodí, pokud ovšem nemáte poruchu jater.

Evik: cirhozu uz mam a proto se ptam

MUDr. M. Prázný: Tak to je vše marno. Alkoholikům se játra netransplantují.

Ferda: Jak se pozná nízká hladina cukru na chování diabetika?

MUDr. M. Prázný: Poruchy chování při hypoglykémii mohou být různé: od bolestí hlavy, bušení srdce, pocení přes rozrušení až agresivitu může při těžké hypoglykémii dojít až ke ztrátě vědomí.

Moderátor: Čas se nachýlil, prosím proto o poslední dotazy a odpovědi. Děkuji všem za účast, zvláště vám, pane doktore, za trpělivé a vyčerpávající odpovědi. Někdy zase na shledanou

MUDr. M. Prázný: Děkuji všem diskutujícím a moderátorovi za příjemnou diskusi. Nashledanou.

Diabetu a všemu s ním spojenému se věnuje náš speciál cukrovka.lekarna.cz, kde se dozvíte další zajímavé a lékaři ověřené informace, novinky a tipy z oboru diabetologie .
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Francová Ivana
2x

Dobrý den,v létě jsem četla v nějakém časopise o paní z Německa,která měla brát inzulin,ale dočetla se na internetu,že celkem zabírají kapsle,z nějaké rostliny,tak si snížila cukr z 18 na 7a velice si to chválila.Já jsem ten časopis vyhodila a zapomněla o jakou rostlinu se jedná.Teď onemocněla cukrovkou vnučka,mé kamarádky,jsou jí 2 roky a je to hodně špatné.Po každém jídle se jí zvedá cukr hodně přes 20,někdy musí píchat "rychlý inzulin".Prosím,pomozte!! Moje adresa je FrancovaIvana@seznam.cz Moc děkuji a budu Vám velmi vděčná.

Sandra

Dobrý den je mi 21 a mam Dibetes I typu od 16 let a chtěla bich miminko ale bojim se abi taky nemnělo cukrovku muže se stat že jí bude mít taky ? Děkuju za odpovědět


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Diabetická neuropatie

Diabetická neuropatie zahrnuje postižení nervů u diabetiků, jde o jednu z tzv. pozdních komplikací diabetu mellitu. Přitom mohou být postiženy nervy motorické, zodpovědné za svalovou činnost, nervy senzitivní, které umožňují vnímání např. tepla, a nervů, vedoucích k různým tělním orgánům.

Diabetická retinopatie

Jednou z komplikací cukrovky jej postižení sítnice. Právě diabetická retinopatie je jednou z hlavních příčin oslepnutí ve vyspělých zemních světa.

Poruchy potence u diabetiků

Sexuální život významně ovlivňuje kvalitu života většiny lidí, včetně nemocných s diabetem mellitem. Právě poruchy sexuálního života, poruchy potence patří mezi častě obtíže, kterých se diabetici obávají. Zatímco u žen se sexuální poruchy pozorují zřídka, dokonce není ani ovlivněna jejich plodnost. U mužů jsou sexuální poruchy mnohem častější.

Komplikace cukrovky

Mám cukrovku 1. typu již 9 let, píchám si inzulín čtyřikrát denně a je mi 30 let. Nedávno na pravidelné kontrole u mé lékařky mi bylo sděleno, že dle výsledků vyšetření krve a moči mi začínají hůře pracovat ledviny. Chtěla jsem se touto cestou zeptat, jak na sobě laickým pohledem mohu tyto zhoršené změny pozorovat.Měla jsem asi před rokem poměrně silný zánět očních spojivek. Oční lékařka mi předepsala sterilní oční mast MAXITROL a sterilní oční kapky CILOXAN. Vše mi velmi dobře zabralo, ale jen asi na 3 měsíce. Od té doby se mi zánět vrátil asi pětkrát, čemuž se oční lékařka podivovala. Ví o tom, že jsem diabetička. Může můj zdravotní stav mít na opakovatelný zánět vliv? Jana

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce