Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Cukrovka a poruchy štítné žlázy

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 56955x )

MUDr. Vladimír Weiss3. interní klinika VFN, 15. listopadu 2001

Upravený a zkrácený záznam živé diskuse (chatu) s MUDr. Vladimírem Weissem z III. interní kliniky VFN, která proběhla ve čtvrtek 15. listopadu 2001 mezi 12. a 14. hodinou na www.ordinace.cz.

Moderátor: Vítám první návštěvníky našeho chatu, chvilku počkáme na připojení pana doktora Weisse.
Moderátor: A už je tady. Tedy vítám MUDr. Vladimíra Weisse z 3. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Budeme si povídat na téma Cukrovka a poruchy štítné žlázy.
MUDr.Weiss: Dobrý den
Moderátor: Mám hned první zcela laickou otázku: co to vlastně ta cukrovka je a jak k ní člověk přijde?
MUDr.Weiss: Cukrovka je narušení regulace látkové přeměny cukru, ale i bílkovin a tuků. Jsou zde vlivy dědičné, imunitní, výživy. Onemocnět lze v dětství i v dospělosti.
zdene: Dobrý den, měl bych dotaz je možno cukrovku úplně vyléčit?
MUDr.Weiss: Cukrovku nelze bohužel úplně vyléčit (kromě určitých typů např. při vlivu některých hormonálních vlivů apod.). Lze ji ale účinně léčit a tím bránit vzniku některých nežádoucích následků. Způsob léčby se může měnit, vždy ale pacient nusí o onemocnění vědět a spolupracovat s lékaři a dalšími zdravotníky.
Moderátor: Někdo se nevyhne později užívání inzulínu, hrozbě upladnutí do kómatu atd. Nebo toto nebezpečí lze nějak odvrátit včas už v počátcích nemoci, tedy jakési zmírnění průběhu nevyléčitelné nemoci?
MUDr.Weiss: Většina pacientů s cukrovkou inzulín neužívá. Pacineti s cukrovkou tzv. I. typu jsou ale inzulínem léčeni celý život od počátku. Záleží jistě na správné léčbě ale především spolupráci pacienta již od počátku, aby se některé i pozdější komplikace nevyvinuly nebo alespoň, aby byly co nejmírnější.
Kafka: Proč musím držet dietu?
MUDr.Weiss: Dieta patří mezi základní pilíře léčby a nelze ji v žádném případě podceňovat. Část pacientů se domnívá, že pokud jsou léčeni např.tabletami, inzulínem apod., že dieta se jich netýká - jejich názor je ale zcela nesprávný. Pokud pacient dietu nedrží, může být léčen i těmi "nejdražšími léky", ale výsledek je neuspokojivý.
Pipa: Pane doktore, je mozne zjistit dispozice k cukrovce prenatalne?
MUDr.Weiss: Dle známých údajů je dispozice k cukrovce větší u rodičů s cukrovkou (jsou známá procenta), nevím ale nic o tom, že by prenatálně v konkrétním případu bylo možné event. vývin cukrovky v budoucnosti odhadnout.
paní Marie: Mám v poslední době několikrát zjištěnou zvýšenou hladinu cukru.Zatím bez léčby.Kdy je ta hranice zvýšeného cukru, abych se začala léčit.Podotýkám, že nesladím a sladkosti vůbec nemiluji.
MUDr.Weiss: Záleží na konkrétním čísle - velikosti hladiny cukru. Při výrazně zvýšené "glykémii" lze dg. provést okamžitě. Pokud se jedná jen o hraniční hodnoty ( např. cca 6 mmol/l), je nutné vyšetření opakovat a případně provést tzv. zátěžový test s glukózou.
paní Marie: Je možné, že zvýšená "glykémie" souvisí se špatnou funkcí štítné žlázy?
MUDr.Weiss: Zvýšená nebo snížená funkce štítné žlázy může skutečně látkovou přeměnu (metabolizmus) cukrů ovlivňovat a bývá proto vhodné (např. u diabetologa) provést i vyšetření štítné žlázy. Pokud je zjištěna porucha štítné žlázy, je potřebná její další léčba a sledování.
Iva: Dobrý den. Pane doktore dcera (14 let) se léčí pro sníženou funkci štítné žlázy bere 1 x denně Euthyrox 50, před týdnem byla vyšetřena v nemocnici pro bolesti hlavy a byly jí předepsány kapky Clavigrenin forte (3 x denně 12 kapek), ale na příbalovém letáku je uvedeno, že se nemají užívat při onemocnění štítné žlázy. Mohou jí kapky uškodit?
MUDr.Weiss: Léčba u Vaší dcery je v podstatě substituční, tzn. že dostává hormon, který její štítná žláza nedokáže v dostatečném množství tvořit. Pokud je adekvátně léčená, je její stav obdobný jiným lidem s normálně fungující štítnou žlázou. V takovém případě se nemusí obávat užívání předepsaných dalších léků.
Pavla: Dobrý den. Mám štítnou žlázu se sníženou funkcí. Beru prášky Letrox. Zajímalo by mne jestli tato "nemoc" působí na hmotnost a proč. Děkuju.
MUDr.Weiss: U některých pacientů především s výrazně sníženou funkcí štítné žlázy může docházet ke zvyšování hmotnosti. Ve vašem případě se Letrox dodává k normalizaci funkce štítné žlázy. Pokud bude dle klinického a laboratorního vyšetření vše normalizováno, nebude výkyv hmotnosti (nahoru ani dolů) v souvislosti s touto léčbou.
paní Marie: Jsem krátce po operaci štítné žlázy. Zajímá mně zda mně čekají nějaká omezení a zda by se mohla upravit moje hmotnost. Během poruchy štítné žlázy jsem dost nabrala.
MUDr.Weiss: Bude potřebné, aby se jizva dobře zhojila (nezvedat nic těžkého). Dle doporučení chirurga se většinou provádí v následujících měsících masírování kůže. Nevím, zda jste byla operována pro zuvýšenou funkci štítné žlázy. Před operací je nutné podávat tlumící léky (thyreostatika), a při tom může někdy dojít ke zvýšení hmotnosti. Bude potřebné, aby jste byla i nyní pod dohledem endokrinologa, který doporučí případnou další léčbu. Při dosažení normální funkce štítné žlázy ( spontánně nebo při léčbě) bude ale další snižování hmotnosti záviset jen na Vás.
Moderátor: To, že "cukrovkáři" mívají potíže při operacích se srážlivostí krve či hojením ran, zapřičiňuje cukrovka sama nebo léky, které kvůli cukrovce užívají?
MUDr.Weiss: Cukrovka může mít bohužel různé následky (cévní, metabolické) a to může způspbvat např. zhoršené hojení ran apod. Proto je pacient s cukrovkou vždy pod výraznějším dohledem.
paní Marie: Pakliže mi byla štítná žláza vyoperována, jak může dojít k dosažení normální funkce štítné žlázy? Pomocí medikamentů? Byla jsem operována pro sníženou funkci.
MUDr.Weiss: Nevím přesně důvod operace Vaší štítné žlázy ( vě+tšinou jsou operace pro zvětšení nebo pro zvýšenou funkci. Pokud bude po operaci zjištěno chybění funkce ( např. při vyoperování celé štítné žlázy) bude léčba hormony štítné žlázy zcela nutná.
Mirka: krevní testy na vyšetření štítné žlázy mám v naprostém pořádku, přesto cítím tlak v oblasti štítné žlázy směrem dovnitř.Myslíte si, že by mohlo jít i přesto o špatnou funkci štítné žlázy?
MUDr.Weiss: Mirce: Pokud jsou tlaky v oblasti krku, nemusí se jednat jen o postižení štítné žlázy. Sonografické vyšeřtření přispěje k potvrzení nebo vyloučení příčiny.
Jindriška: Přibrala jsem 40 kg a dostala cukrovku. Přestože držím dietu, nehubnu. Co mám dělat, já snad tloustnu i ze vzduchu.
MUDr.Weiss: Dodržování diety bývá často svízelné - záleží i na způsopbu léčby. Např. nadbtyečné podávání insulínu nebo i některých tablet na snižování cukru může k dalšímu zvyšování váhy přispívat. Je nutný pravidelný pohyb a přísná diabetická dieta.
Ana: Dobrý den,pane doktore,manžel měl 4 roky hypertyreozu,nyní prý mu štítná žláza neprodukuje žádné hormony,má asi hypotyreozu.Užívá Letrox,má potíže-únava,bolesti v obl.slinivky,průjmy,pálení žáhy.Čeká ho sono.Chci se zeptat,nemusím se bát,že má třeba nádor na žláze (pořád o tom mluví),má diagnozu EO.3 3 (snad je to dobře opsáno).Co to znamená,čeká ho operace, nebo co ho čeká????
MUDr.Weiss: Dg., kterou udáváte není závažná a manžel se nemusí obávat. To, že št.žláza pracuje nadměrně a později podprůměrně není nic neobvyklého. Sono vyšetření je jistě vhodné.
Ana: Děkuji,jeho maminka měla totiž rakovinu štítnice.Proto se bojí.A jak zni prosím přesně ta diagnoza? řekl byste mi jen,co ho tedy po sonu dál čeká?Ana
MUDr.Weiss: Aně: Rakovina štítné žlázy není přímo dědičná na potomky. ( i když se při vyšetřová¨ní pacientů s poruchou štítné žlázy ptáme na event. postiženi u příbuzných). Vaše diagnóza je ze skupiny snížení funkce štítné žlázy. Pokud bude sonografista nebo endokrinolog požadovat event. jiná vyšetření, bude to záležet na konkrétním nálezu. Většinou sonografie je dostačující.
Ana: Děkuji,a jak moc ovlivňuje hypoyreoza psychiku? Manžel je výbušný,nesoustředěný a plačtivy.
MUDr.Weiss: Např. výrazně zvýšená funkce št.žlázy může psychiku narušovat. Toto ale můžeme vysvětlit pouze při průkazu (laboratorním) zvýš.funkce. Pokud je již na substituční léčbě a tato léčba je adekvátní - přiměřená, nebudou mít psychické problémy původ ve štítné žláze.
Ana: A ještě-má bolesti páteře,kolující do levého kyčle,nebo naopak do hlavy.Nesouvisí to? Děkuji.
MUDr.Weiss: Spíše nesouvisí (bude záležet ale na sonografickém vyšetření). Rentgenologické vyšetření postižených oblastí ale zřejmě bude vhodné.
rene: Problematika se mne besprostredne netyka, ale rad bych se zeptal v novinach probehla zprava ze v Izraeli vynalezli novy inzulin ktery se da podavat v tabletach misto inj. aplikace. Za jak dlouho bude tento lek dostupny a jak moc ovlivni zivot nasich diabetiku. Predem dekuji.
Inzul: Renému: Inzulín v tabletách zatím dostupný není a ještě dlouhou dobu nebude (jedná se o problém stability molekuly a standardního vstřebávání).
MUDr.Weiss: Renému: Výzkum inzulínu a tablet užívaných k léčbě probíhá. Jak napsal "Inzul" není jiná forma užívání inzulínu než injekčně t.č. možná.
rene: Inzulovi: tento problem mne napadle takze inzulin v tabletach je stejna pohadka jako koenzymy a jine enzimy v tabletach na ktere se bohuzel norm. lide nechaji nachytat?
Inzul: Renému: Ne všechno o enzymoterapii podáváné v tabletové formě je pohádka - používá se například s úspěchem u lymfatických otoků (například po operaci nádorů prsu s odstraněním lymfatických uzlin) nabo u některých dlouhodobě probíhajích onemocnění (například roztroušená skleróza). Určitá část enzymů se do oběhu vstřebává neporušená.
rene: Inzulovi: jsou na to dlouhodobe verohodne studie? Pouzivaji se pouze enzymy v tabletove forme nebo jde o kombinace s jinou terapii
Inzul: Renému: U lymfatických otoků jsou podložené studie. Pokud vím, používají se převážně tablety, i když některé preparáty existují i v injekční formě. Tato léčba se může kombinovat s lymfodrenáží - jde v podstatě o masáž (i přístrojovou). V této indikaci jsou některé preparáty i hrazeny pojišťovnou.
rene: Inzulovi: dekuji za vycerpavajici odpoved jsem uspokojen
ptacek: Manželka má již 3 měsíce trvalé bolesti počínaje rameny až do konečků prstů.Prodělala již trakci, masáže krčních obratlů, injekce, koupele a to bez výsledku. Ošektřující lékařka vyslovila možnost, že bolesti souvisí s nedostatečnou funkcí štítné žlázy. Má večet trvale horečky do 37,3 st.C a chvění prstů. Sebemenší pohyby i ben násilí ji způsobují značné bolesti. Jak to souvisí se štítkou žlázou.
MUDr.Weiss: Pokud má ošetřující lékařka podezření na sníženou funkci št.žlázy, bude vhodné (laboratorním testem) vyšetření provést a případně zahájit příslušnou léčbu. Příznaky ale nejsou zcela typické.
Mirka: může být štítná žláza zvětšená po neléčeném zánětu uzlin?
MUDr.Weiss: Zvětšení štítné žlázy může být různého původu. Záleží na typu neléčeného "zánětu uzlin". Byla určena konkrétní diagnóza "postižení uzlin " ? Sonografické vyšetření krku se zaměřením na uzliny a štítnou žlázu bude vhodné.
Mirka: diagnoza určena nebyla je to jen domněnka. Děkuji
MUDr.Weiss: Hodnota cukru v krvi je pro lékaře nejdůležitější, i když vyšetření moče je také vhodné. Záleží na věku pacientky - obzvláště ve vyšším věku není nutné trvat na "přísném" snížení hodnot cukru v krvi.
Hana: matka má 12 let cukorvku, 10 let cukr 9,6 jen v krvi
MUDr.Weiss: Viz předcházející odpověď. Je jistě vhodné další sledování.
Hana: 2 roky mívá přes 10 v krvi, v moči 12
MUDr.Weiss: Podezření na maligní postižení št.žlázy nemusí být vždy potvrzeno. I tak je ale dle cytologického nálezu operační řešení potřebné v rozsahu, který uvádíte.
Válková Drahomíra: proveden odběr z pravého laloku,při rozboru zastiženy skupiny folikulárních buněk s objemnými anizomorfními jádry se zhrubělým chromatismem,místy zastiženy i intranukleární zářezy.Folikulární buňky mají pouze úzký lem cytoplasmy.Na pozadí hojné lymfocyty a lymfohistiocytární uzlíky.Koloid chybí..Je nutná operace,nebo lze léčit.Je podezření na maligní tumor.Jaké je nebezpečí operace,Navrženy oba la
MUDr.Weiss: Válkové: Záleží na doporučení endokrinologa resp. cytologa. Popis nálezu skutečně svědčí pro vhodnost operačního zákroku - odstranění celé štítné žlázy. Jedná se ale o předoperační vyšetření - přesná dg. bude určena až po operaci. Riziko vlastní operace není příliš vysoké - záleží ale na celk.stavu pacienta.
Mirka: chci se zeptat zda bude ještě nějaké pokračování této debaty na téma štítná žláza a popřípadě kdy. Děkuji
Moderátor: Pro zájemce o pokračování v našich chatech na jiná či opakující se témata mohu doporučit, abyste se na www.ordinace.cz přihlásili do klubu. Členové jsou pravidelně a včas informováni o našich chatech (mimo jiné). Děkujeme za zájem.
neygee: Dobry den. Pri vysetreni krcni patere mi lekarka doporucila vysetreni stitne zlazy s oduvodnenim, ze cela oblast krku je "natekla, prekrvena". Kam na toto vysetreni zejit a jaka muze byt pricina? Vek 27 let, prarodic trpici cukrovkou. Dekuji
MUDr.Weiss: Pokud je podezření na postižení štítné žlázy, bude vhodné vyšetření provést endokrinologem. Bylo by ale také možné obvodním lékařem objednat sonografické vyšetření a laboratorní vyšetření a dle nálezů poté konzultovat endokrinologa.
neygee: Dekuji, muzete mi poradit kvalitni endokrinologicke pracoviste v Praze?
MUDr.Weiss: Na všech endokrinologických ambulancích v Praze pracuje erudovaný endokrinolog (nejbližší pracoviště poradí obvodní lékař). V případě, že by se jednalo o složitější případ, endokrinolog se můůe domluvit s klinickým pracovištěm k dalšímu dovyšetření pacienta.
marie: Je hypothyreosis chron. původcem únavy a dušnosti, mám současně i ICHS.
MUDr.Weiss: Neléčená hypotyreóza může být půvpodcem únavy. Bude vhodné dle dopor. endokrinologa zahájit nebo pokračovat v léčbě hormony štítné žlázy. Je třeba brát v úvahu ischemickou chorobu srdeční - pomalejší nasazování dávek. Tato diagnóza ale nemusí být jediné vysvětlení Vašeho stavu.
marie: Užívám dva roky LETROX.
MUDr.Weiss: Marii: Pokud jste již na zavedené léčbě ( "správné hodnoty"), Vaše dušnost a únava budou zřejmě jiného původu (pokud není event. útlak štítné žlázou).
Moderátor: Bohužel nadešel konec našeho milého setkání s MUDr. Vladimírem Weissem. Děkujeme za vyčerpávající odpovědi a těšíme se někdy na shledanou.
MUDr.Weiss: Děkuji všem za dotazy a pozornost a také se těším opět někdy na shledanou.

Diabetu a všemu s ním spojenému se věnuje náš speciál cukrovka.lekarna.cz, kde se dozvíte další zajímavé a lékaři ověřené informace, novinky a tipy z oboru diabetologie .

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Peter

Může při poruchách funkce štítné žlázy docházet u takto nemocného člověka k vylučování acetonu do krve, moče nebo dechu?

Hájková Eva

Chtěla jsem se zeptat. Mám jít na operaci štítné žlázy.Veškeré vyšetření dopadlo v pořádku.Akorát mi volali,že v moči je krev.Je možné s tímto problémem jít na operaci?děkuji.E.M.

jana
1x

Dobry den mam dotaz sla jsem po prve na odber a hodnoty stitne zlazy mam tsh 0,866 mlu/l ft4. 15,7 pmol/l mislite ze jsou hodnoty v poraku dekuji za odpoved


Celkový počet příspěvků v diskusi: 3. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Diabetická neuropatie

Diabetická neuropatie zahrnuje postižení nervů u diabetiků, jde o jednu z tzv. pozdních komplikací diabetu mellitu. Přitom mohou být postiženy nervy motorické, zodpovědné za svalovou činnost, nervy senzitivní, které umožňují vnímání např. tepla, a nervů, vedoucích k různým tělním orgánům.

Diabetická retinopatie

Jednou z komplikací cukrovky jej postižení sítnice. Právě diabetická retinopatie je jednou z hlavních příčin oslepnutí ve vyspělých zemních světa.

Poruchy potence u diabetiků

Sexuální život významně ovlivňuje kvalitu života většiny lidí, včetně nemocných s diabetem mellitem. Právě poruchy sexuálního života, poruchy potence patří mezi častě obtíže, kterých se diabetici obávají. Zatímco u žen se sexuální poruchy pozorují zřídka, dokonce není ani ovlivněna jejich plodnost. U mužů jsou sexuální poruchy mnohem častější.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce