Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Význam pohybu v léčbě cukrovky

(prof. MUDr. Vladimír Bartoš DrSc. | přečteno: 9409x )

Vedle léků a diety patří k nezbytným zásadám správné léčby cukrovky pohybová aktivita. Při svalové práci, tedy při cvičení, sportu a jakémkoliv pohybu se spotřebovává glukóza, což zprostředkuje inzulin, ať už vlastní, endogenní nebo podaný injekcemi, exogenní. Jak by měl vypadat všední den pro dobře kompenzovaného diabetika z hlediska pohybové aktivity?

Už jsme v těchto doporučeních pro diabetiky uvedli, že vedle léků a diety patří k nezbytným zásadám správné léčby cukrovky pohybová aktivita. Každý ví, že pohyb umožňují svaly, které jsou hlavním spotřebitelem glukózy v lidském těle. Při svalové práci, tedy při cvičení, sportu a jakémkoliv pohybu se spotřebovává glukóza, což zprostředkuje inzulin, ať už vlastní, endogenní nebo podaný injekcemi, exogenní. Pohybovou aktivitou se zvyšuje citlivost svalů a dalších tkání na inzulin, omezuje se tedy inzulinová resistence, o které jsme si už řekli, že je hlavní příčinou diabetu typu 2, ale běžně doprovází i diabetes typu 1. Přímým a bezprostředním důsledkem cvičení je pokles hladiny cukru v krvi, dlouhodobým důsledkem je zmíněné zvýšení citlivosti na inzulin. Dalšími příznivými důsledky pravidelné pohybové aktivity je zvýšené odbourávání tukové tkáně, proto je tak významná při redukční dietě a při léčení obezity. Dochází ke zbytňování svalstva a tím i k větším zásobám svalového glykogenu, který přispívá k lepší metabolické stabilitě, tj. ke zmenšení výkyvů glykémie. Cvičení snižuje hladinu krevních tuků a tak působí jako prevence aterosklerózy. Pravidelně cvičící a sportující jedinec je odolnější proti onemocnění srdce i proti stressu. Pohybem lze u diabetika typu 2 léčeného dietou oddálit potřebu podávat perorální antidiabetika nebo inzulin, u diabetika typu 1 je možno dávkování inzulinu snižovat, obojí pochopitelně při monitorování glykémie.

Podobně jako dieta i návod ke cvičení diabetika má být individuelní, tedy „šitý na míru“, v tomto případě lékařem. Zásadní rozdíl je v tom, onemocní-li cukrovkou aktivní sportovec, trénovaný jedinec nebo člověk, který až dosud na žádnou pravidelnou pohybovou aktivitu zvyklý nebyl. V prvním případě lze doporučovat střední až těžší fyzickou zátěž, tedy denní 30minutové cvičení, chůzi 5-7 km denně či pokračování v dříve prováděných sportech, pokud tomu nebrání chronické orgánové komplikace. Obtížnější je návod ke cvičení a prolomení zvyklostí u diabetika, který až dosud vedl sedavý pohodlný život. Zde je potřebná postupná adaptace, začínající jednoduchými cviky vleže či vsedě přerušovaně 3x po 5 minutách nebo chůzí do vzdálenost 2 – 5 km. Dávkování zátěže se pomalu a postupně zvyšuje na optimálních 30 min., např. 3x po 10 minutách nebo dvakrát denně rychlé chůze. Nikdy se však nesmí překonávat únava, vždy je lepší přestat a po vymizení pocitu únavy nebo bušení srdce začít znovu. Cvičení kratší než celkem 15 minut denně nemívá potřebný efekt. Před větší fyzickou zátěží by měli diabetici léčení inzulinem jeho dávku snížit, aby se vyhnuli hypoglykémii a při sportu by měl každý diabetik mít při sobě cukr nebo sladkost, aby mohl korigovat hlásící se projevy hypoglykémie.

Cvičení je vhodné pro každého diabetika bez ohledu na věk, je-li na ně řádně připraven, edukován a adaptován. Necvičí ovšem, necítí-li se zdráv, ani při běžných horečnatých onemocněních. Jsou situace, kdy je cvičení a sportování zakázáno. Jsou to především závažnější srdeční onemocnění, neupravený vysoký krevní tlak, pokročilé onemocnění ledvin a pokročilé poruchy zraku. Výběr sportů je odvislý od předchozích sportovních zkušeností a trénovanosti. Žádnému diabetikovi bych ovšem neschvaloval box, zápas, vzpírání a podobné silové sporty. Znám diabetiky, kteří prožili bez větších problémů 50 roků s diabetem jako aktivní tenisté nebo plavci a jejich celoživotní sportovní zvyklosti nepochybně přispěly k dobré kompenzaci diabetu. Pro diabetika bez sportovních zkušeností je vhodná fyzická zátěž ve formě svižné chůze, jízdě na kole, plavání, lyžování nebo i tance.

Jak by měl vypadat všední den pro dobře kompenzovaného diabetika z hlediska pohybové aktivity. Ráno při otevřeném okně několik cviků vleže skrčováním, natahováním s napínáním dolních končetin, několik cviků vsedě napodobujících jízdu na kole, kroužení a pohyby pažemi a hlavou, pochod a klus na místě s vysoko zdvíhanými koleny. To vše asi 15 min. a podobné cviky opakovat večer. Část cesty do práce – zhruba 2 km vykonat pěšky. Aspoň dvakrát týdně si nalézt čas na delší vycházku. Důležité je, aby se denní pohyb stal rituálem, aby fyzická aktivita byla pravidelná.

Diabetu a všemu s ním spojenému se věnuje náš speciál cukrovka.lekarna.cz, kde se dozvíte další zajímavé a lékaři ověřené informace, novinky a tipy z oboru diabetologie .
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Diabetická neuropatie

Diabetická neuropatie zahrnuje postižení nervů u diabetiků, jde o jednu z tzv. pozdních komplikací diabetu mellitu. Přitom mohou být postiženy nervy motorické, zodpovědné za svalovou činnost, nervy senzitivní, které umožňují vnímání např. tepla, a nervů, vedoucích k různým tělním orgánům.

Diabetická retinopatie

Jednou z komplikací cukrovky jej postižení sítnice. Právě diabetická retinopatie je jednou z hlavních příčin oslepnutí ve vyspělých zemních světa.

Diabetes mellitus, úplavice cukrová, lidově cukrovka

Diabetes mellitus představuje skupinu chronických onemocnění, která mají různý mechanismus vzniku a projevují se poruchou metabolismu cukrů, tuků a bílkovin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce