Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Železo ze špenátu vás před chudokrevností neochrání, vsaďte na maso

( Renata Vyšínová | přečteno: 18827x )

Kdyby se chtěl Pepek námořník ochránit proti chudokrevnosti z nedostatku železa, musel by svůj oblíbený špenát proložit i masem nebo vejci. Ze špenátu totiž náš trávicí trakt nedokáže železo vstřebat.

shutterstock.com

Chudokrevnost, tedy anémie, se může projevovat nejen únavou a bledou kůží a spojivkami, ale má i mnoho dalších příznaků. Patří mezi ně závratě, zmatenost či podráždění, brnění v lýtkách, afty v ústní dutině nebo na jazyku, ale i průjem nebo hučení v uších. „Máte-li anémii, často se vám "motá hlava" a máte "černo" před očima, když rychle vstanete. K příznakům se může přidat nechutenství, obtíže při polykání, hubnutí, zácpa nebo průjem. Chudokrevní lidé trpí na opakované infekce a špatné hojení ran. Celkově je člověk s anémií buď podrážděnější, anebo naopak propadá lhostejnosti až apatii,“ vysvětluje projevy anémie MUDr. Sylva Šebková.

Pokud nezačnete chudokrevnost řešit, pak můžete pociťovat příznaky srdečního selhávání, snižuje se vaše tělesná výkonnost. „Chudokrevnost z nedostatku železa doprovázejí bizardní příznaky, jako je nutkavé pojídání hlíny, papíru nebo polykání ledu,“ vyjmenovává lékařka.

Co je chudokrevnost a proč vzniká

Chudokrevnost znamená, že je v krvi nedostatek červených krvinek nebo je v nich málo hemoglobinu – čili červeného krevního barviva, které přenáší kyslík. Každopádně to znamená, že tělo trpí kvůli špatnému okysličení. „Pokud se do svalů a dalších orgánů dostává méně kyslíku, hromadí se v nich zároveň velké množství oxidu uhličitého. Kvůli nedostatku kyslíku srdce pracuje s rychlejší frekvencí a zrychlí se i dýchání. Výsledkem je, že se po čase začnete cítit unavení a vyčerpaní,“ uvádí MUDr. Sylva Šebková.

Základní příčinou bývá nějaká porucha tvorby červených krvinek. Ta může být způsobena nedostatkem železa, vitamínu B12 či kyseliny listové. Problém může být i v kostní dřeni, kde červené krvinky vznikají. Po ozařování nebo při nádorovém bujení ve dřeni je výroba krvinek oslabena. Nedostatkem železa trpí většinou i vegetariáni, protože maso je jeho přirozeným a bohatým zdrojem.

Anémie, tedy chudokrevnost, vzniká i v případě, že krvinka obsahuje málo hemoglobinu. Taková má daleko kratší životnost.

S chudokrevností se mohou potkat lidé jakéhokoli věku – i když náchylnější jsou k ní lidé nad padesát let, těhotné či kojící ženy. Jde většinou o nemoc dědičnou, takže je dobré znát svou rodinnou anamnézu. Ohroženější jsou lidé, kteří častěji trpí infekčními chorobami. Pro posouzení vlivu na vznik anémie potřebuje lékař vědět o všech lécích, které užíváte.

Léčba chudokrevnosti

Rozhodně platí, že by o vašich problémech měl vědět lékař, který udělá i příslušná vyšetření. Obzvlášť důležité je přijít na důvod chudokrevnosti z nedostatku železa, protože její příčinou by mohlo být i vnitřní krvácení.

Základem je dodat tělu dostatek železa - v kombinaci s vitamínem C, který pomáhá jeho vstřebávání. Lékař by měl určit optimální dávkování. „V případě dospělých se podává 200-300 mg železa denně, u dětí je to 5 mg železa na kilogram váhy. Důležité je užívat železo nalačno, to znamená půl až celou hodinu před jídlem, nebo dvě hodiny po jídle. Nelze-li odstranit příčinu onemocnění, lze nemocnému pomoci pouze transfuzí krve,“ vysvětluje MUDr. Šebková a dodává: „Lékař tak po 3 měsících užívání zkontroluje krevní obraz. Byla-li léčba železem úspěšná, měli by se sledované hodnoty znormalizovat asi po 6-8 týdnech jeho užívání. Celková doba léčby by měla trvat 3-4 měsíce pro doplnění zásob.“

Jestliže je příčinou chudokrevnosti nedostatek vitaminu B12 a kyseliny listové, měli byste je tělu také dodat – dávkování konzultujte také s lékařem.

U opravdu těžkých forem anémie může léčba skončit až transplantací kostní dřeně.

Lidové léčitelství nabízí k podpoře léčby i bylinky, které sice železo tělu nedodají, ale podpoří jeho využití v těle. Vhodná je kopřiva, echinacea nebo pampeliška.

Prevencí je i jídlo

V případě, že se právě léčíte s chudokrevností, nebo jí chcete předcházet, měli byste tomu přizpůsobit i jídelníček – bohaté na železo jsou játra, červené maso, sušené ovoce, ořechy, korýši nebo sušené fazole. Kyselinu listovou obsahují citrusy, špenát, houby, játra, ale i sója nebo pšeničné klíčky. Vitamin B12 získáte také z jater, vajec, ryb nebo červeného masa.

Diskuse k článku
Petra
1x

Ja jsem uzivala prirodni produkt Hemoplus, protoze mi po porodu chybelo zelezo, mela jsem anemie. Prispiva ke tvorbe cervenych krvinek. Koupi se bezne v lekarnach nebo i pres internet se da: http://www.terezia.eu/cz/produkt/hemoplus


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Mléko - ano či ne?

Mléko a mléčné výrobky patří mezi základní potraviny nezbytné pro kvalitní výživu člověka všech věkových kategorií. Mléko je potravina, nikoliv nápoj, a jako potravinu je třeba ho podávat. Mléko nemůže nahradit pití nápojů, protože má syticí účinek a nedá organismu dostatek tekutin, člověk se mlékem dřív nasytí než napije. To neplatí pro mateřské mléko a kojení.

Jak se vyznat ve značení potravin číslem E - 2.část

Podívejme se ale na druhou funkci kódu čísel E a to funkci informační. Potravinová legislativa ukládá výrobcům také povinnost informovat své spotřebitele, jaké suroviny byly pro ten který výrobek použity...

Kyselina eikosapentaenová (EPA)

Tuto zajímavou látku s blahodárnými účinky na lidský organismus nalezneme přirozeně v rybím oleji. V těle dokáže pozitivně ovlivnit mnohé funkce.

LDL-aferéza

LDL-aferéza je přístrojová léčebná metoda, která umožňuje selektivní odstranění cholesterolu z krve pacienta. Je v současné době nejúčinnější a přitom bezpečnou metodou léčby zvýšené koncentrace cholesterolu v krvi - hypercholesterolémie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce