Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Geny a genetika

(MUDr. Věra Hořínová-Bryšová | přečteno: 12185x )

Trvalo víc jak 10 let než byla vybudována základní síť genetických poraden a zavedena výuka genetiky na všech lékařských fakultách.

shutterstock.com

Jako dítě jsem četla sci-fi povídku. Byla o tom, jak na Zemi přiletěli mimozemšťané. Jejich civilizace byla vyspělá. Znali již všechno, zbýval jim rozluštit poslední problém: co je smyslem života? Odpověď na tuto otázku hledali po celém vesmíru. Na Zemi potkali starou ženu a ta jim odpověděla, že smyslem života jsou přece zdravé děti. Mimozemšťané, nespokojeni s odpovědí, Zemi opustili. Stará žena měla pravdu. Smyslem života každého člověka jsou zdravé děti. Genetika jako lékařský obor pomáhá lidem tento smysl naplnit.

Jak to bylo s genetikou u nás?

Otec genetiky J. G. Mendel byl jedním z mála Čechů, kteří položili základ celému vědnímu oboru. Je proto smutné, že rozvoj genetiky u nás zcela zaostal. Svůj podíl na tom měl nacismus a jeho "Rasenhygiene" s katastrofálními důsledky nejen pro lidi "méněcenných ras", ale i pro duševně a tělesně postižené. Další katastrofou byl nástup totality v roce 1948. V té době bylo prosazováno "učení" Stalinova chráněnce Lysenka. Genetika byla prohlášena za buržoazní pavědu a zlikvidována ze škol i z praxe i se svými učiteli. Doba zásadních genetických objevů ve světě byla u nás dobou temna. Byly vychovány celé generace lékařů, kteří absolvovali medicínu bez nejmenší znalosti tohoto oboru a mnozí z nich již nikdy nepochopí jeho význam.

V 60. letech u nás dochází k postupnému rozvoji oboru. V roce 1967 byla založena Společnost lékařské genetiky a v roce 1969 byla lékařská genetika ustanovena jako samostatný obor; byla budována první pracoviště. Normalizace opět poškodila rozvoj nového oboru. Čelní představitelé byli penzionováni (prof. Sekla, prof. Brunecký) nebo jim byla znemožněna vědecká práce a publikační činnost. Někteří odešli do emigrace a zastávají významné funkce v zahraničí (MUDr. Laxová).

Pro marxistickou teorii byla nepřípustná věda, která hlásala neopakovatelnost a jedinečnost každého člověka, protože byla absolutně v rozporu s tolik prosazovaným "rovnostářstvím". Dědičnost psychických vlastností nebyla uznávána, neboť teorie "elit" byla nepřijatelná. Také informace o zhoršujícím se životním prostředí, jeho genotoxicitě a vlivu na reprodukci člověka byla státním tajemstvím.

Trvalo víc jak 10 let než byla vybudována základní síť genetických poraden a zavedena výuka genetiky na všech lékařských fakultách. Dnes jsme v naší republice schopni nabídnout pacientům solidní genetickou péči na středoevropské úrovni.

Co je náplní práce genetické poradny?

Genetická konzultace. Ta je složena ze systému vyšetření, kdy spolu úzce spolupracují lékaři a specialisté ostatních biologických věd. Cílem genetické konzultace je stanovit přesnou klinickou diagnózu a na jejím základě vyslovit pro rodinu genetickou prognózu se všemi důsledky (tzn. rizikem opakováni vady, prevencí a možností prenatálního vyšetření).

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Genetické poradenství

Cílem genetického poradenství je odpovědět rodinám na otázku „Jaké máme riziko, že naše dítě bude postiženo dědičnou nemocí?“Ve většině případů je možné určit výši rizika a zajistit adekvátní vyšetření.

Dědičné poruchy a vrozené vývojové vady

Downův syndrom, Turnerův syndrom, poškození plodu zarděnkami, nebo některými léky užívanými v těhotenství - to všechno jsou choroby, které řadíme mezi dědičné poruchy a vrozené vývojové vady.

Hemofilie, cystická fibróza a další monogenní choroby

Dědičné nemoci, které jsou způsobené mutaci v jednom jediném genu, nazýváme monogenní choroby a jejich dědičnost se řídí tzv. Mendelovými zákony. Je jich popsáno několik tisíc, a k nejznámějším a nejčastějším patří hemofilie A, trpaslictví, fenylketonurie, Marfanův syndrom, adrenogenitální syndrom, či cystická fibróza.

Geny a genetika

Trvalo víc jak 10 let než byla vybudována základní síť genetických poraden a zavedena výuka genetiky na všech lékařských fakultách.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce