Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Nejčastější tabu: sex a smrt

(MUDr. Ondřej Trojan | přečteno: 15011x )

Proč o některých tématech prostě neumíme mluvit nahlas, proč jsou pro nás tabu? Nad tím se zamýšlí náš nový projekt Tabu i známý psychiatr a sexuolog MUDr. Ondřej Trojan.

shutterstock.com

Jeden z největších objevitelů, mořeplavců a cestovatelů 18. století, kapitán James Cook, zavítal v roce 1777 na polynéský ostrov, kde ho obyvatelé velmi přátelsky přivítali. Ostrov nazval "Přátelský", dnes se jmenuje Tonga. Odtud kromě jiného přivezl slovo tabu, do angličtiny převzaté z místního jazyka jako "taboo". V polynéských souvislostech jde o něco, co je ve společnosti zakázané, ale taky nedotknutelné, k čemu se nemáme přibližovat a už vůbec si s tím zahrávat.

Původní obyvatelé ovšem naplňovali význam tohoto slova odlišně od dnešního pojetí. Lidé z jižního Pacifiku jsou dodnes známi například velmi otevřeným vztahem k sexu, což se nedá říci o většině lidstva západní polokoule. Ano, sex patří dnes stále k velkým tabu, stejně jako třeba smrt. Smrt je záhadná, děsivá svou konečností a schopnost vypořádat se s její nevyhnutelnou existencí patří k filosofickému předpokladu spokojeného života. Zmírnit její definitivu se snaží většina náboženství.

Se smrtí souvisejí i mnohé nemoci, které lidi sužují, a tak se tabu smrti rozšířilo i o ty choroby, které ke smrti vedou či k ní vést mohou. Proto lidé běžně hovoří o své angíně nebo bolavém zubu, ale neradi se zmiňují o své rakovině nebo třeba infekci HIV, spojující navíc tabu sexu i smrti.

O problémech se sexem mluvit nechceme

Sex sám naopak většinou přináší lidem potěšení a/nebo nový život. Tabu je tu jaksi méně pochopitelné a je dáno hlavně společenskými a náboženskými normami. Jakkoliv obecně jsme k sexu celkem otevření (díváme se na erotické filmy, povídáme si anekdoty se sexuálním podtextem, reklamní průmysl mohutně využívá sexuální symboliky), nastane-li problém, těžko si ho připouštíme a k tomu, abychom vyhledali pomoc, často velmi obtížně sbíráme síly. Možná právě až přílišná mediální otevřenost s poselstvím toho, že vše vždy funguje prostě skvěle, jinak to zkrátka není normální, situaci dále zhoršuje a navozuje pocity studu, když vybočujeme z normy. Kupříkladu mužům trvá v průměru 2,5 roku od počátku potíží, než se odhodlají navštívit odborníka. Mnohdy je to doba, za kterou se jejich partnerství výrazně pokazí nebo dokonce rozpadne.

Málo o sexu hovoříme se svými partnery či partnerkami, ještě méně s vlastními dětmi. A přitom nezáleží na vzdělání, inteligenci nebo povolání. Je to ale škoda. Četné potíže se dají snadno řešit zkraje a velmi těžko, když jsou zabetonovány strachem a mlčením.

Z tabu sexu těží ti, kdo nabízejí snadná řešení ve formě různých zázračných doplňků stravy s obrovskou reklamou. Takové bobulky pak dále oddalují rozumné řešení a přispívají k pocitu beznaděje. A tak jsem rád, že se na těchto stránkách dostane prostoru těm, kdo hledají pomoc a sbírají odvahu vyjít ze stínu se svým osobním tabu. A přeji jim, aby našli na druhé straně toho, kdo jim s jejich problémem dokáže pomoci.

MUDr. Ondřej Trojan www.thklinika.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Marki
1x

Po dlouhaletých hrozných problémech a peripetiích u lékařů, kteří mne posílali od jednoho k druhému jsem po jednom kolapsu skončila na pohotovosti, kde mladičký lékař konstatoval těžké zanedbané deprese, od té doby beru antidepr. a chodím k psychiatrovi, takže je mi mnohem líp. Ale většinou u všech "záchvatů", které mne provázely, byl neuvěřitelný strach. Ze smrti, že mne děti uvidí mrtvou, apod. A to mi vlastně ty záchvaty ještě stupňovalo... nepřeju to nikomu.

Jenda
1x

Dlouho odkládaná neřešená deprese způsobuje stres,což je přehnaná reakce našeho mozku na něco co neumíme sami vyřešit,požádat někoho o pomoc ,je to nejsnažší a odmítnutí přece neznamená přestat .Je dobré neustávat ,vždit ta nemoc se dá léčit.

Zdeněk

O probému s erekcí jsem taky dlouho mlčel, až když na sex manželka začla naléhat tak jsem musel jít s pravdou ven ( vydržela asi pul roku..). Po dlouhé debatě kdy se mě snažila dostat k doktorovi jsme se nakonec dohodli na kompromisu ve formě Arginmaxu (který mi musela koupit žena..) a až když ten nezabere, tak že půjdu k doktorovi. Naštěsítí pro mě Arginmax asi po měsíci užívání zabral, takže k doktorovi jsem nakonec nemusel a sexu si užíváme tak 1-2 týdně :)


Celkový počet příspěvků v diskusi: 4. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Kalendárium - Listopad

Nastává nám měsíc marného čekání na trochu slušné počasí, měsíc marného čekání na několik slunečních paprsků na zamračené obloze. Všichni víme, že kam nechodí slunce, tam chodí lékař.

Depresivní příznaky mohou předpovědět rozvoj Alzheimerovy nemoci

Příznaky deprese jsou pozorovány ve zvýšené míře u pacientů, u kterých se později projevila Alzeheimerova nemoc. To vede na základě výsledků populační studie k domněnce, že deprese může být preklinickou fází Alzheimerovy nemoci.

Deprese - co to je a u koho se vyskytuje?

Deprese (dříve nazývaná melancholie) je onemocněním duše, ale také celého těla. Jde o závažnou psychickou poruchu, která postihuje až 10 % obyvatelstva. Ve své nejtěžší formě se projevuje smutnou a sklíčenou náladou, která způsobuje nemocnému duševní trýzeň a bolest.

Deprese

Až deset procent obyvatel trpí depresemi, které se projevují smutkem, sklíčeností a ve výsledku i dušení bolestí.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce