Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Poporodní (laktační) psychóza

( Nina Šeblová | přečteno: 38808x )

shutterstock.com

Příčiny a příznaky poporodní psychózy

Poporodní psychóza nebo také laktační psychóza nemá ve skutečnosti s laktací nic společného. Mezi příčiny onemocnění patří fyzické vyčerpání, rozsáhlé hormonální změny a do té doby neznámé a velice silné emoce, které žena po porodu prožívá. Poporodní psychóza ženu postihne většinou mezi 2. a 4. týdnem šestinedělí, nemoc ustupuje v řádech dnů až měsíců, což závisí také na tom, jak rychle byla vyhledána lékařská pomoc.

Příznaky poporodní (laktační) psychózy:

  • pocity silného rozrušení;
  • sluchové či zrakové halucinace;
  • výpadky paměti;
  • nekontrolovatelné pocity úzkosti;
  • poruchy soustředění (neschopnost číst a sledovat děj filmu);
  • změněné vnímání času;
  • extrémní výkyvy nálad.

Důležité je, že si matka svůj stav neuvědomuje. Poporodní psychóza se vyvine zhruba u jednoho až dvou procent žen, což je poměrně raritní výskyt. Jedná se o velice vážné onemocnění, o němž bohužel nemají lékaři a vědci stále dostatek poznatků.

Polovina prvorodiček s poporodní psychózou nemá v anamnéze psychické onemocnění

Podle nejnovějšího výzkumu téměř polovina prvorodiček, u kterých se vyvinula poporodní psychóza, nikdy předtím netrpěla psychickou nemocí, kvůli které by musely být v minulosti hospitalizovány na psychiatrii. Nejvyšší riziko onemocnění laktační psychózou je první měsíc po porodu a je vyšší u pětatřicetiletých a starších prvorodiček.

Předešlé výzkumy ukázaly, že ženy s předchozí psychiatrickou anamnézou jsou v neustálém nebezpečí, že u nich propukne poporodní psychóza. Studie publikována začátkem roku 2009 v Plos Medicine zjišťovala, zda existují další rizikové faktory pro propuknutí nemoci u doposud psychicky zdravých žen (např. poporodní komplikace či sociodemografické faktory).

Riziko poporodní psychózy u psychicky zdravých a nemocných matek

Psychotická porucha, která propukne po porodu, může mít katastrofální následky jak pro matku, tak i pro dítě. Matka je v některých případech hospitalizována, někdy žena ublíží sama sobě nebo dokonce spáchá sebevraždu, v řídkých případech ublíží dítěti nebo ho dokonce zabije (k vraždě novorozence dochází ve 4 % případů, k sebevraždě matky pak v 5 %).

Ve starší studii provedené Dr. Hultmanem a jeho kolegy se ukázalo, že téměř 14 procent žen, které byly předtím hospitalizovány s psychickou nemocí, trpěly poporodní psychózou nebo bipolární poruchou. U žen, které předtím hospitalizovány nebyly propukla laktační psychóza jen u 0,05 procenta žen. Autoři si však všimli, že některé ženy měly svou první a jedinou psychotickou poruchu v poporodním období.

Výsledky zatím největší studie o laktačních psychozách

V doposud nejrozsáhlejší studii o poporodních psychózách použili výzkumníci údaje z registrů švédské populace, které dokumetují všechny porody; zároveň vycházeli ze záznamů o hospitalizovaných psychiatrických pacientech.

Dostupná data zahrnovala záznamy o téměř 800 tisích ženách, které porodily první dítě mezi lety 1983 a 2000. 892 žen z celkového počtu bylo hospitalizováno kvůli laktační psychóze. Nemoc u nich vyvrcholila v prvním měsíci po porodu dítěte. Z žen s laktační psychózou bylo 285 (32%) hospitalizováno v průběhu 7 dnů po porodu a 523 (59%) v průběhu 14 dnů.

Přibližně u poloviny sledovaných případů se jednalo o ženy, které nebyly v minulosti hospitalizovány s psychiatrickou diagnózou.

Těhotenský diabetes a vysoká porodní váha chrání

Jak již bylo řečeno, vyšší riziko poporodní psychózy je u pětatřicetiletých a starších prvorodiček. Na druhé straně se ukazuje, že vysoká porodní váha a těhotenský diabetes matky toto riziko snižují.

V doprovodném komentáři doktor Phillip J. Hay z Univerzity v Západní Sydney v Novém jižním Walesu říká, že studie otevírá důležité otázky pro další výzkum. Studie takového druhu jsou důležité pro odkrývání mechanismů nemoci. Nejprve musíme zjistit rizikové faktory pro rozvoj poporodní psychózy u prvorodiček, pak bude možné optimalizovat léčbu, která by pomohla zmírnit dopad této nemoci.


Zdroj: Medscape

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Poporodní změny na děložním hrdle

porodila jsem dve deti obe cisarskym rezem. pri gyn. kontrole po druhem diteti po sestinedeli mi v cytologii del. hrdla vysly poporodni zmeny. co to znamena a je to bezne i po porodu cis. rezem? proc nebyly i po prvnim porodu? moc dekuji za odpoved.

Porod: doba před porodem

Porodem těhotenství vrcholí. Je to doba, na kterou rodiče netrpělivě čekají, doba, kdy přijde na svět jejich vytoužené miminko. K porodu nejčastěji dochází mezi 38. - 42. týdnem těhotenství.

Porod: první doba porodní

Je to doba od začátku pravidelných děložních stahů do úplného otevření děložního hrdla.

Fyziologický porod

Porod je děj, při kterém je plod vypuzen z mateřského organizmu a oddělí se od matky. Začátek porodu se počítá od doby, kdy se děloha začne pravidelně stahovat a začnou se otevírat porodní cesty. Za konec porodu se považuje vypuzení placenty. Pro rodičku bývají obvykle známkou začínajícího porodu pravidelné stahy dělohy, někdy začíná porod odtokem zkrvavělého hlenu nebo odtokem plodové vody. Zda porod již opravdu začal je možné stanovit pouze vyšetřením.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce