Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Deprese bude druhou nejčastější příčinou nemocnosti

( Markéta Grosmanová | přečteno: 11860x )

Z údajů WHO vyplývá, že v roce 2020 bude deprese druhou nejčastější nemocí.


Z odhadů Světové zdravotnické organizace vyplývá, že v roce 2020 již bude deprese druhou nejčastější nemocí hned po chorobách srdce a cév. Proč? Jak vysvětluje psychiatr Filip Španiel z Psychiatrického centra Praha vzestup na řebříčku není dán tím, že by se zhoršovaly životní podmínky, respektive zvyšovala míra stresu, která je jednou z příčin deprese. Je to prostě jen tím, že s některými nemocemi si medicína lépe ví rady.

Deprese

Mnoho z nás má tendenci o depresi hovořit, vždy když nás něco rozčílí nebo zklame. Tak to ale samozřejmě není. Deprese je stav mnohem obtížnější, stav, který nelze ovládnout, který nelze zahnat tabulkou čokolády, stav se kterým se postižený sám nevyrovná. Ono pověstné, to musím zvládnout sám, to přemůžeš, tady prostě neplatí.

O tom, jaké jsou příčiny deprese se dlouho jen spekulovalo. Hovořilo se o takzvaných endogenních depresích a exogenních, přičemž jedněm se přisuzovala opravdu porucha v mozku, druhým jen vliv okolí. Co se ale v mozkové tkáni opravdu děje, dlouho nikdo netušil. Pomohly až nejnovější zobrazovací metody. Ty dnes dokáží nejen popsat změny ale zjednodušeně řečeno také to, jaké látky a v jakém množství se v dané chvíli tvoří a přenášejí v jednotlivých částech mozku. A to je velmi důležité. Protože právě nedostatek některých látek v mozku, které přenášejí informace mezi buňkami, je znakem toho, že nemocný trpí depresí, dřívější rozdělování bylo tedy mylné.

K léčbě depresí používají dvě metody, které se mohou navzájem kombinovat. Jde o psychoterapii a léky – antidepresiva. Ta jdou proti příčině depresí a normalizují fungování těch buněk mozkové tkáně, kde se deprese zjednodušeně řečeno tvoří, a které jsou depresí poškozovány. Antidepresiva tedy působí stejně jako třeba antibiotika – obě řeší příčinu potíží, zatímco například léky na bolest stejně jako na uklidnění jen tlumí některý z příznaků.

Jak vysvětluje psychiatr Jiří Horáček z Psychiatrického centra Praha, antidepresiva nedělají nic jiného než chorobně špatnou náladu zlepšují. „Mýtus, že jsou to jen berličky pro lidi bez vůle, je nesmyslný. Deprese se vůlí zvládnout nedá a pokud se to podaří, tak to nebyla deprese,“ říká Jiří Horáček.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Úzkost a strach

Jedná se o jevy, které jsou vlastní každému člověku, samy o sobě mají ve své podstatě ochranný význam. Umožňují jedinci reagovat včas na hrozící nebezpečí, kterému může organismus čelit buď bojem a nebo útěkem. Proto ne každý takovýto příznak lze "psychiatrizovat", tzn. považovat jej za příznak duševní nemoci.

Kalendárium - Listopad

Nastává nám měsíc marného čekání na trochu slušné počasí, měsíc marného čekání na několik slunečních paprsků na zamračené obloze. Všichni víme, že kam nechodí slunce, tam chodí lékař.

Depresivní příznaky mohou předpovědět rozvoj Alzheimerovy nemoci

Příznaky deprese jsou pozorovány ve zvýšené míře u pacientů, u kterých se později projevila Alzeheimerova nemoc. To vede na základě výsledků populační studie k domněnce, že deprese může být preklinickou fází Alzheimerovy nemoci.

Duševní choroby

MUDr. Pavel DoubekPsychiatrická klinika VFN, 6. června 2001

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce